HARDE TAK: Dominika Novotna (høyre) setter inn et slag på islandske Valgerdur Gudsteinsdottir (t.v.) under boksekampen på Oslofjord Convention Center i Stokke under Oslofjord fight night. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Brækhus om dopingsaken: – Samarbeidet med Antidoping Norge er vellykket

Bokseren Dominika Novotna skal ha testet positivt for et anabolt steroid. Ifølge TV 2 var tsjekkeren dopet da hun var på norsk jord.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette viser vel at samarbeidet med Antidoping Norge er vellykket når jukserne blir tatt, sier Brækhus til VG i kveld på spørsmål om hun frykter at dette vil få konsekvenser for eventuelt fremtidige kamper i Norge.

Den norske boksestjernen ønsker foreløpig ikke å utdype saken ytterligere.

– Jeg vil ikke si noe mer enn det som allerede er sagt, sier Brækhus.

Novotna skal ha testet positivt på stoffet Stanozolol og ifølge TV 2 skal hun ha vært dopet da hun bokset under Cecilia Brækhus' stevne i Stokke i oktober i år. Ifølge Dagbladet ble det ifølge en pressemelding avlagt positive prøver både 18. og 21. oktober.

Stanozolol er for øvrig samme stoff som MMA-stjernen Cris Cyborg ble tatt for i 2011. Hun ble utestengt i ett år, og har siden kommet tilbake og vunnet åtte av åtte mulige kamper på knockout eller teknisk knockout.

Brækhus er akkurat nå i USA for å forhandle frem en mulig boksekamp mot nettopp Cyborg, som skal gå tittelkamp i MMA-organisasjonen UFC mot den tidligere bokseren Holly Holm 30. desember.

– Det vil være nulltoleranse for doping, og hun må innrette seg etter WADA-reglementet, som alle andre som skal delta på stevnene First Lady Promotion arrangerer, sa Brækhus til VG i sommer.

Knocket ut Laurén

På stevnet i Melsomvik i oktober møtte Brækhus selv svensken Mikaela Laurén og vant enkelt. Det var i en av de innledende kampene på det samme stevnet at Novotna måtte gi tapt for islandske Valgerdur Gudsteinsdottir.

– First Lady Promotions beklager at en idrettsutøver på vårt arrangement har testet positivt, men samtidig er vi glade for vårt effektive antidopingprogram. Vi har sterk tro på idrettsutøverens rett til en rettferdig og ren sport. Dette vil være gjeldende også i fremtiden, skriver stevnets pressetalsmann, Geir Håkonsund, i en SMS til TV 2.

KNUSTE LAURÉN: Cecilia Brækhus vant på teknisk knockout mot Mikaela Laurén på stevnet i oktober. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Doping sentralt tema

Det hevdes også at en slik sak er dårlig nytt for Norges bokse-ess. Brækhus har lenge vært opptatt av – og søkt – for å få slåss på norsk jord. Antidopingarbeid har vært meget sentralt når det kommer til arrangeringen av boksing på norsk jord.

Idrettspresident Tom Tvedt slaktet i 2016 søknaden hennes, blant annet fordi NIF (Norges idrettsforbund) den gangen mente søknaden ikke var i nærheten av å overholde standardreglene til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Brækhus svarte følgende på kritikken:

– Vi visste at NIF kom til å bruke doping nå. De begynner å bli desperate. Først brukte de dette med skader, men vi klarte å vise at alt det de sa om skader og boksing faktisk ikke stemte. Da er neste steg doping, sa Brækhus til VG.

Noen måneder senere fikk imidlertid Brækhus lov til å bokse i Norge. «Uvirkelig og en historisk dag», sa 36-åringen. Kampen mot Laurén var Brækhus' fjerde her til lands.

Tidligere har Brækhus opplevd at en av hennes motstandere har testet positivt. Ku'ulei Kupihea testet i februar 2012 positivt i forbindelse med en kamp mot Brækhus der hun tapte på teknisk knockout.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder