Anthony «Showtime» Pettis skal forsvare tittelen sin for andre gang

ENORMT REGISTER: Anthony Pettis har vist at han mestrer de aller fleste elementene i MMA svært godt. Nå skal han vise seg fram igjen. Foto:Nam Y. Huh,Ap

UFC-analyse: Den storkjeftede mesteren må levere varene

UFCs lettvektmester Anthony Pettis (28) snakker allerede om storkamper som kommer. Men først må han slå den alltid undervurderte Rafael dos Anjos (30).

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Husker du Brandon Vera? Han var det heiteste UFCs lett-tungvekt og tungvektdivisjon hadde sett på år og dag tilbake i 2006. Verden var Brandon Veras østers, som det heter.

Les analysen av kampen til Emil Weber Meek som gjør comeback i Polen i kveld.

Han var ubeseiret på åtte kamper i UFC, hadde nettopp slått den tidligere tungvektsmesteren Frank Mir, og gikk høyt ut. Han proklamerte at han skulle bli UFC-mester i to vektklasser. Hovmod stod for fall, og i sin neste kamp - mot Tim Sylvia - tok MMA-gudene vingene hans, som straff for hans «hubris».

En kontinuerlig undervurdert Tim Sylvia lente seg på Vera opp mot buret, slet han ut og gikk videre til å vinne tungvektbeltet. Siden gikk det nedover for Brandon Vera. Pettis frister også i dag MMA-gudene, han snakker om superfights før tittelforsvaret sitt.

Se nattens UFC-stevne direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 03.00. Hele kampoppsettet for «UFC 185» finner du her.

I ukas episode av MMA-Revyen var det en av lytterne våre som gjorde sammenligningen. Blir vi bekymret over at Anthony Pettis stort sett snakker om superfights, om Jose Aldo og Conor McGregor? Blir vi bekymret over at han «ikke ser noe sted Rafael dos Anjos skiller seg ut»? Blir vi bekymret for Pettis, og vil de lunefulle MMA-gudene brenne vingene hans og sende ham flammekledd ned til jorden? Sannsynligvis ikke. Jeg bør egentlig kaste salt over skulderen, jeg gjorde nettopp alt verre.

Følg MMA-Revyens podcast her

Kongen av den tøffeste klassen

UTFORDREREN: Rafael dos Anjos har fått en solid oppsving på karrieren. Her jubler han etter knockoutseieren mot Benson Henderson. Foto:Christian Petersen,Afp

Vi har tidligere ikke manglet lovord om Anthony Pettis. Han er kongen av verdens tøffeste vektklasse, lettvekt . Han har to seire over den forrige tittelholderen og han slo nettopp Gilbert Melendez , mannen alle anså som, i det minste, nest best i divisjonen. Pettis har alt. Han har utholdenhet, teknisk presisjon, kraft og kreativitet stående. I tillegg har han et sylskarpt repertoar på bakken (han stakk avgårde med åretssubmission i fjor), og han har vunnet mot mange av de aller største navnene på kampavslutning.

Det er for tidlig egentlig å plassere ham i en kategori sammen med Jon Jones eller Jose Aldo, to av UFCs mest dominante mestere, men skulle vi spådd fremtiden så er Anthony Pettis den ledende kandidaten til å bli en rekordsetter. Pettis er oppmerksom på dette. Noen kaller det å være cocky, men det han egentlig har er en enorm tro på seg selv. Det er ikke rart han snakker om superfights da.

Rafael dos Anjos er mannen som vil ødelegge festen. Dos Anjos undervurderes ofte. Dersom vi ser på historikken til dos Anjos er det noen grunner til det. Han har tapt mange kamper, særlig sammenlignet med andre menn i toppen av lettvekt. Som så mange andre debutanter hadde han en veldig god historikk på vei inn i UFC for nesten sju år siden. Han hadde elleve seire og to tap, men de første to kampene i UFC ble begge tap, mot Jeremy Stephens og Tyson Griffin.

Etter det klarte dos Anjos å sette sammen noen seire, men så gikk han på trøbbel mot Gleison Tibau og Clay Guida. Fra 2012 av, derimot, begynte seiersrekken. Dos Anjos begynte å finne en rytme og vant fem kamper på rad. Det gav ham muligheten til en kamp for tittelkampen. En såkalt title-eliminator. To menn møtes, en drar derfra som tittelutfordrer. Det eneste problemet var at han møtte «ørnen». Khabib Nurmagomedov ble viden kjent da det dukket opp en youtube-video som hevder å være av en ung Khabib som bryter med en liten bjørn. «Nurmi» vant kampen, og kastet rundt på dos Anjos i 15 minutter.

Ga seg ikke

KONGEN: Anthony Pettis befestet sin posisjon mot Gilbert Melendez (t.v.) i desember. Foto:Sam Morris,Ap

Dos Anjos er en stabeis. Tapet til Khabib betød den gangen at dos Anjos ikke hadde noe i en tittelkamp å gjøre. Dos Anjos plukket seg opp og fortsatte, og i mellomtiden ble Nurmagomedov skadet, ute i seks måneder eller mer med et dårlig kne. Dos Anjos fortsatte å vinne kamper, og da han slo Benson Henderson ble vi endelig overbevist. Kanskje har brasilianeren det som skal til for å utfordre Pettis? Han bør vel i alle fall ikke undervurderes?

Vi er vel egentlig enige med unge herr Pettis. Hva skal dos Anjos gjøre bedre enn ham? Vi får begynne å planlegge neste kamp. Khabib Nurmagomedov er jo den virkelige testen, dersom Donald «Cowboy» Cerrone ikke stopper ham (de møtes 23. mai). Kanskje er det Michael Johnsons stil som blir en utfordring. Det er lett å overse den kontinuerlig undervurderte Rafael dos Anjos, men akkurat som å undervurdere Tim Sylvia, er det en grusomt farlig ting å gjøre. Dersom Anthony Pettis kan holde øynene på den ordspråklige ballen, kan han kanskje unngå en skjebne som Brandon Vera og faktisk bli en tittelholder i flere divisjoner, med superfights i «hue og ræva». Han kan kanskje bli en av de beste noensinne. Men det er en drøy ting å melde foran et tittelforsvar.

Rafael dos Anjos er akkurat rette mann til å være et instrument for de lunefulle og hevngjerrige MMA-gudene og bryskt ta Pettis til bakken.

Se nattens UFC-stevne direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 03.00. Hele kampoppsettet for «UFC 185» finner du her.

Kampanalyse

Anthony Pettis

* 18 seirer og to tap.

* Aldri blitt avsluttet.

* Høy avslutningsrate

* Best stående, med kraftige og kreative spark, men med lik mengde submissions som knockouts.

* Svært skarpe submissions, dyktig fra guard.

* Svært kreativ.

* Begynner å nå sitt toppnivå nå i en alder av 27.

Rafael dos Anjos

* 23 seirer og sju tap

*Har bakgrunn som høygrads svartbelte i brasiliansk jiu jitsu

*Begynte å vinne flere kamper på knockout senere i karrieren

*Har hatt lange seiersrekker avbrutt av ett eller flere tap, mye erfaring

*Slo tidligere lettvektmester Benson Henderson på knockout

Kampforløp

Den anerkjente metoden å angripe Anthony Pettis på er å presse. Sørg for at han får lite rom å jobbe med og begrens sparkene hans. Press ham opp mot buret og slit ham ut. Så langt har denne taktikken slått sprekker. Det fungerte hverken for Henderson eller Melendez, men det er bedre enn alternativene. Står man og utveksler slag i midten av oktagonet er det nok en strategi Pettis har mer nytte av en dos Anjos, selv om boksingen til dos Anjos har blitt skikkelig god de siste kampene. Det kan være at brasilianeren har en fordel om han bruker et aggressivt grappling-angrep. Nedtakning etterfulgt av press og passeringer kan være en nøkkel, men Pettis har et godt forsvar fra guard og god forsvar av passeringer. Alt i alt ser det ut som om det er Pettis som har flest veier til seier natt til søndag, og ettersom dos Anjos ikke er redd for å veksle slag eller presse, så er sjansen for en knockout høy.

Les også

 1. MMA-analyse: Norges mest populære utøver gjør comeback i kveld

  Det er nesten 16 måneder siden Emil Weber Meek (26) kronet 2013 med sin fjerde strake knockoutseier.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Cowboyens tittelkamp kan føre til McGregor-møte

 2. UFC-mesteren fikk rundjuling

 3. UFC-analyse: Utfordreren Ferguson mot den gamle mesteren

 4. UFC-analyse: Vektmiss ødelegger for den tidligere mesteren

 5. UFC-analyse: Etterlengtet oppgjør mellom veteranene som «aldri taper»

Fra andre aviser

 1. Ekspert om sensasjonen «alle» snakker om: – En av de største skrellene i historien

  Aftenposten
 2. Kristiansand Kendo beste klubb i NM på hjemmebane

  Fædrelandsvennen
 3. Flere topplasseringer til Vågsbygd karateklubb

  Fædrelandsvennen
 4. NM-vinner i karate vil vinne NM-medalje i thaiboksing

  Fædrelandsvennen
 5. Sikret NM-tittel etter knockout

  Fædrelandsvennen
 6. Ni NM-medaljer til Vågsbygd Karateklubb

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder