IKKE PÅ LISTA: Kelvin Gastelum (under) avgjør mot Jake Ellenberger i Mexico City i november, men er ikke med på topplista over de beste submission-seirene i 2014. Foto:Christian Palma,Ap

UFC: De beste submission-seirene i 2014

Det er ofte knockoutseirer som får mest oppmerksomhet, men de beste fighterne har tekniske ferdigheter til å avgjøre på mange måter. Her er de beste submissionseirene i 2014.

Artikkelen er over fem år gammel

Teksten er skrevet av redaktør for MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes (@andreasroa på Twiter) og hovedinstruktør ved Bergen Grappling og ekspertkommentator for MMA-Revyen, Eivind Windsrygg.

Det finnes ikke et godt norsk ord som tilsvarer det engelske «submission». Man kunne jo sagt «underkastelse», men det høres jo helt grusomt ut på norsk. Det kan kanskje være det høres for fremmed ut. Alle som kjenner MMA bruker ordet submission – også i Norge. Det kan jo være et slags paradoks at denne altfor bokstavelige oversettelsen ikke sitter riktig i munnen vår, fordi når du taper en kamp på submission i MMA er det nettopp å underkaste deg du er tvungen til å gjøre.

UFC-analyse før nattens kamp: Tidenes MMA-utøver tilbake etter skrekkbruddet

Motstanderen din låste deg opp i en posisjon der du har et valg. Du kan velge å besvime eller brekke av et ledd eller et bein, men du kan også velge å slippe fri. Klapp ut og motstanderen slipper og dommeren redder deg.

Selv om en kvelning kan se brutal ut for de uinnvidde, er det et av de mildeste aspektene ved sporten for utøvere, særlig sammenlignet med andre måter kamper kan avsluttes på. Et av tilnavnene på brasiliansk jiu jitsu, sporten som var med å skape MMA som vi kjenner det i dag, og som fortsatt dominerer den, er «arte suave». Den myke kunst. I motsetning til de stående kampsportene som boksing, muay thai eller karate, kan brailiansk jiu jitsu utøves for full effekt på trening uten å skade hverandre.

Les også: De største UFC-overraskelsene i 2014

Når en kamp ender på submission er det en myk avslutning på kampen, til og med dersom motstanderen besvimer.

En submission kommer gjerne i to former. Det heter å bli tatt, eller å bli satt opp. Når en utøver blir «tatt» kommer teknikken tilsynelatende fra intet, og dersom man blir satt opp er man offer for motstanderens overlegne forståelse av posisjon og evne til å forutse dine reaksjoner. Begge er imponerende. I likhet med kåringen vår på de beste knockoutene fra 2014 , har vi et sett med kriterier.

Nivået har noe å si. Å få en submission på en topputøver betyr mer enn på lavere nivå. Det betyr også noe for kåringen hvor spektakulært teknikken ble utført, og hvordan den ble utført. Vi ser etter ren teknisk briljans. Er teknikken veldig uvanlig er det også en bonus.

Siden UFC 1 i 1993 har omtrent en av fire kamper endt opp i en submission.

Her får du de beste fem beste fra 2014, mens plasseringene 10 til 6 kan du se på MMA-revyens sider.

5. Donald Cerrone vinner mot Edson Barbosa med en Rear Naked Choke ved «UFC on Fox 11».

PÅ TOPP FEM: Den aktive og populære veteranen Donald Cerrone. Foto:Julie Jacobson,Ap

Donald Cerrone er treig i gang i kampene sine. Det er ikke Edson Barbosa. Barbosa så ut til å ha Cerrone-koden knekt i begynnelsen av kampen, da han traff godt med de fleste kombinasjoner. Det så ut som om det var et tidsspørsmål for Cerrone. Men så treffer amerikaneren. Barbosa går ned og er åpenbart rystet. I motsetning til å gå for å følge opp med slag ser Cerrone en åpning for en kvelning. Cerrone spinner rundt og bruker åpningen til å sette inn en «rear naked choke», og har klarsynet til å plukke opp en submission-seier enn å risikere at Barbosa kommer seg igjen ved å følge etter med slag.

Se Cerrones seier her!

4. Gunnar Nelson vinner mot Omari Akhmedov med en giljotin på «UFC Fight Night Gustafsson vs Manuwa».

ISLANDS STJERNE Gunnar Nelson, her i aksjon mot Rick Story i oktober, er med på lista. Foto:Jonathan Nackstrand,Afp

Nelson har gjennom året vært et hett tema på matter rundt om i Norge, og verden. Nelson er første islending til å motta et svart belte i BJJ og har konkurrert i toppen av grappling.

Han har også vist seg dødelig presis og kjapp i UFC. I denne kampen fikk Gunnar Nelson en nedtakning og topposisjonen. Der jobbet han for å sette opp submissions gjennom slag og albuer mot ansiktet. Nelsons seier kom gjennom en felle.

Han skapte en åpning som Akhmedov kunne bruke for å komme seg ut av bunnposisjonen sin, en posisjon han ikke kunne fortsette å være i.

Idet nakken til Akhmedov kommer langt nok ut, setter Nelson inn en giljotin. Akhmedov må klappe ut sekunder etterpå.

Se Nelsons seier her!

PÅ «PALLEN»: Ben Saunders. Foto:Christian Petersen,Afp

3. Ben Saunders vinner mot Chris via omoplata ved«UFC Fight Night 49».

Denne submissionen er virkelig satt opp, steg for steg. Sjeldent ser man submission-seirer via omoplata, en skulder og armlås, og dette var den første i UFC-historien. Omoplata brukes mest til å flippe motstandere og ta ryggen deres, men Saunders hadde såpass med kontroll og posisjonsforståelse at han kunne tvinge gjennom låsens bevegelser, helt til motstanderen ikke hadde noe annet valg enn å klappe ut eller knekke en skulder.

Saunders jobber metodisk, der han begynner teknikken ved å bryte ned stillingen som første del av teknikken. Kontrollen fra guard er åpenbar gjennom hele prosessen.

Se avgjørelsen her!

MAKTDEMONSTRASJON: Michael Bisping var sjanseløs mot Luke Rockhold i Sydney. Foto:Mark Kolbe,Getty Images

2. Rockhold med giljotin mot Michael Bisping ved «UFC Fight Night Rockhold vs Bisping»

Igjen en giljotin, igjen brilliant utført, men med en slags uanfektet forakt for motstanderen. Bisping var allerede rystet godt av noen høye spark, og prøvde å skyte på hoftene til Rockhold for å komme seg til sansene igjen. Rockhold kveiler en arm rundt nakke og hals på briten, flipper ham over til en giljotin fra topp, og avslutter kampen med en arm. Det er teknikkens nivå som tillater at giljotinen er enarmet, ikke styrke.

Les VGs artikkel om oppgjøret

Denne submissionen kommer på andreplass ikke bare fordi den er teknisk imponerende og vakker, men fordi Bisping er en ringrev i UFC som aldri tidligere har måttet klappe ut på en submission.

Se avgjørelsen her!

1. Anthony Pettis vinner over Gilbert Melendez via giljotin på «UFC 181»

MESTEREN: Anthony Pettisavgjorde på spektakulært vis mot Gilbert Melendez (t.v.), og topper kåringen. Foto:Sam Morris,Ap

Veien til et tap i UFC er strødd med mislykkede giljotiner. Man tar tak og klemmer til armene er spaghetti-myke, helt uten effekt. Dersom du må lete etter giljotinen, vil du aldri finne den. Den må bare sitte. En mann som hadde full tiltro til sin egen teknikk var UFCs lettvektsmester Anthony Pettis.

Les VGs artikkel om tittelkampen

Gjennom temposkifter, nivåskifte og en slagveksling oppstår kaoset man kan trekke en submission ut fra. På samme måte som Pettis kan se en åpning og slå etter den, ser han en mulighet for giljotin og hiver seg på den, og trekker til og med guard, som viser hvor stor tro han har på teknikken. Det som fremhever denne avslutningen er at Pettis tar ut Melendez på giljotin i en tittelkamp, men også at Pettis i utgangspunktet er mer kjent for kickboksingen sin enn bakkekamp.

I tillegg har Gilbert Melendez aldri tapt en kamp på knockout eller submission før. Alt i alt kan årets submission ikke gå til andre enn Anthony Pettis.

Den beste submission-seieren i 2014 kan du nyte her!

Les også

 1. Zlatan trøster Gustafsson: - Forsett å jakte på drømmen din

  STOCKHOLM/OSLO (VG) Bildet av en gråtende Alexander Gustafsson (28) har fått Zlatan Ibrahimovic (33) til å komme med…
 2. UFC: Svenskehelten knocket ut på hjemmebane - brast i gråt

  STOCKHOLM (VG) Det kokte i Tele2 Arena da Alexander Gustafsson (28) kom inn til Zlatan Ibrahimovic' tolkning av den…
 3. De største UFC-overraskelsene i 2014

  2014 var et hektisk og ikke minst turbulent år for UFC-ledelsen. Her har du oversikten over de største overraskelsene…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: «Karate Kid» avgjorde kampen etter ett minutt

 2. UFC-analyse: Rockholds tittelsjanse ett steg unna

 3. Stoppet UFC-kampen etter vanvittig slagserie

 4. UFC-analyse: Veteranmøtet markerer et oppgjør med dopingkulturen

 5. UFC-analyse: Den storkjeftede mesteren må levere varene

Fra andre aviser

 1. Kampsporten MMA - rått i ringen

  Aftenposten
 2. Se video fra Madelen Søftelands kickboksing-treninger

  Fædrelandsvennen
 3. NM-klare Lista-gutter

  Fædrelandsvennen
 4. Lærte kampsport-triks av verdensmester

  Fædrelandsvennen
 5. Satser på VM-gull i kickboksing

  Fædrelandsvennen
 6. Vant judo-gull i norgescupen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder