Svensk hjerneforsker: The Mauler kan dø eller bli livsvarig ødelagt

FIKK JULING: Sveriges MMA-stjerne Alexander Gustafsson (liggende) gikk raskt i bakken i buret mot Anthony Johnson i UFC-kampen i lett tungvekt i Tele2 Arena i Stockholm sist lørdag. Foto:Tt News Agency,Reuters

Råder Sveriges MMA-helt: - Slutt nå - for hjernens skyld

Sveriges MMA-helt Alexander «The Mauler» Gustafsson (27) kan angivelig ha pådratt seg en alvorlig hjerneskade etter knockouten foran 30.000 tilskuere på hjemmebane sist lørdag.

Artikkelen er over fem år gammel

Det hevder en svensk professor og hjerneforsker.

- Under noen, for hans hjerne, risikofylte minutter måtte han ta imot nær dusinet slag mot hodet, hvor av de to siste var klart livsfarlige, skriver Martin Ingvar i et innlegg på SVTs «Oponion» - som tilsvarer NRK.nos debattside «Ytring».

Les også: Svenskehelten knocket ut på hjemmebane

- Etter en slik holmgang vet vi i dag med sikkerhet at Alexander Gustafssons, «The Maulers», hjerne har mistet mange nerveceller. For «The Maulers» del håper jeg at hans rådgivere nå gir ham rådet å avslutte karrieren. Det ville være best for hjernen (hans), tilføyer professoren og hjerneforskeren ved Karolinska Institutet.

Hyllet av Zlatan

I motsetning til Sveriges mest populære idrettsmann, fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic, mener Martin Ingvar at «The Mauler» - av hensyn til egen helse og fremtiden - bør si takk for seg i MMA-buret.

SLAG OG SPARK: MMA - Mixed Martial Art - er blitt en hit i Sverige. Her får nesten amerikaneren Anthony Johnson inn et spark mot hodet til svenske Alexander Gustafsson i Tele2 Arena foran 30 000 tilskuere for fem dager siden. Foto:Tt News Agency,Reuters

«Sverige står bak deg og er stolte. Fortsett å jakte på drømmen din», skrev Zlatan i sin app «Zlatan Unplugged».

- Slår man litt mot hjernen, går den litt i stykker, slår man mye på den, går den mye i stykker. Og risikoen for å dø eller få livsvarig handikapp er høy, mener hjerneforskeren.

Langt fra alle er enig med hjerneforsker Martin Ingvar. Han ble raskt imøtegått, ifølge avisen Expressen.

Thomas Rye Eriksen har vært styremedlem og kommunikasjonsansvarlig for Det norske MMA-forbundet siden det ble etablert for nøyaktig fire år siden. Han mener at proffboksing er langt farligere enn MMA «når det gjelder hodeskader».

- Både forskning og empiri viser hittil at MMA er en relativt trygg idrett når man sammenligner med andre kampsporter, og tryggere enn feks ishockey, alpint og motorsport - for å nevne noen. Det er svært uheldig for sporten at folk uten kjennskap til den eller skadeomfanget bruker sin ekspertise til å gå utover sitt mandat, sier Rye Eriksen til VG og viser til et motsvar som ble publisert i den svenske avisen Expressen i dag.

Han har stor tro på at sporten vil bli lovlig i Norge.

- Det er bare et spørsmål om tid, hevder han og forteller at interessen for MMA er voksende i Europa, spesielt i Russland, foran Polen, England, Frankrike og Sverige.

Professor Martin Ingvar er også kritisk til at media har oppført seg som «nyttige idioter» ved å «støtte» den kommersielle aktøren som organiserte MMA-gallaen i Tele2 Arena der Alexander «The Mauler» Gustafsson gikk på en skikkelig smell i UFC-kampen mot amerikanske Anthony Johnson.

Han var storfavoritt. Med seier ville det vært duket for ny tittelkamp mot MMA-sportens éner uansett vektklasse, Jon «Bones» Jones.

Ekspertene enige

Men Gustafsson ble fullstendig overkjørt foran 30.000 hjemmefans, og to minutter og 14 sekunder ut i første lå han utslått og ulykkelig igjen på kanvasen mens Johnson jublet for knockoutseier. Da Gustafsson omsider kom seg på bena var han så skuffet at han strigråt oppe i buret.

I forbindelse med debatten før loven mot proffboksing ble opphevet i Norge, stilte norske eksperter de samme spørsmålene - og advarte mot det samme - som den svenske hjerneforskeren Martin Ingvar nå gjør. Cecilia Brækhus slo tilbake og mente ekspertene tok feil.

MMA - Mixed Martial Art - er i løpet av få år blitt svært populært i USA.

Kampsporten har også slått seg stort opp i blant annet Sverige. I Norge er det aldri blitt arrangert MMA-kamper etter søknad om unntak fra den såkalte knockoutloven. Den regulerer sporter der knockout er tillatt. Lite tyder på at det, i motsetning til proffboksing, kommer til å skje i nærmeste fremtid - her en diskusjon om det på et norsk drevet nettsted.

Kan ikke forby alt

Olympiatoppens tidligere sjefslege, Lars Engebretsen, har lang erfaring som lege og kirurg for toppidrettsutøvere. Han mener at det er mindre risiko for alvorlige skader i MMA enn for eksempel proffboksing.

– Proffboksing kan være farlig fordi utøverne går mange kamper og runder der de blir truffet i hodet av harde slag. I MMA er belastningen fordelt over flere steder på kroppen, men de potensielle skadene er likevel ganske store. Som kirurg blir du engstelig når du ser på dette på TV, uttalte nylig Engebretsen, som er professor ved Universitetet i Oslo, til VG.

Han har hatt flere MMA-utøvere til behandling, og mener det er en klar forbedring i arrangørenes oppfølging av utøverne.

– MMA er jo farlig, det er det ikke noe å legge skjul på. Men i Norge er det slik at mange ønsker at folk skal bestemme selv. Jeg mener at man ikke kan forby alt som er farlig.

– Tror du MMA blir tillatt i Norge?

– I debatten vi har hatt om proffboksing, så har jeg vanskelig for å se det. Medisinsk sett så er oppfatningen at dette ikke er noe vi må begynne med i Norge.

- Elementer av sirkus

– Synes du det bør bli tillatt?

– Jeg støtter at folk bestemmer selv om de vil være med, men det er såpass farlig at jeg som kirurg er skeptisk til det.

Per Tøien er kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund. Han er i likhet med Engebretsen skeptisk til MMA.

– Det er åpenbare idrettslige elementer i MMA som er fysisk krevende. Det er den ultimate måten å måle styrken mellom to kampsportutøvere. Det har også mange elementer av sirkus. Det trenger ikke å være galt, men det handler også om etikk. Satt på spissen er det mye som strider med idrettslige verdier, sa Tøien til VG før Alexander «The Mauler» fikk bank i Stockholm for fem dager siden.

- En omtåket kamputøver fikk to slag under i fra som raskt roterte hodet bakover og dermed trakk i hjernens årer som risikerte å ryke og gi blødninger..., skriver hjerneforsker Martin Ingvar i sitt innlegg på svenske SVTs «Oponion».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder