GULLGRUVE: UFC-president Dana White holder Jose Aldro (t.v.) og Conor McGregor unna hverandre under gårsdagens innveiing. Interessen rundt tittelkampen i fjærvekt er enorm - mye takket være Conor McGregor. Foto: John Locher , Ap

UFC-analyse: I tidenes største kamp er mesteren underdog

All logikk ut vinduet når UFC-nykommer Conor McGregor (27) er favoritt mot mesteren Jose Aldo (29) som forsvarer tittelen for niende gang. Dét skyldes McGregor-effekten.

Artikkelen er over fire år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

Stor-rivaleriet mellom Conor McGregor og Jose Aldo ved UFC 194 i natt er en av de mest påkostede eventene UFC har stått for. Seerrekorder forventes å brytes. Den største kampen UFC noen gang har satt opp har endelig kommet. Snakkingen er over og ord må backes opp. Utfordreren McGregor har vært i UFC i to år, Jose Aldo har forsvart tittelen i seks år.

Stjerneportrettet på VG+: Les om McGregor som setter Irland på hodet

Likevel går Conor McGregor inn i kampen mot Jose Aldo som favoritt.

Kan vi stoppe og tenke over hvor sykt det er? I hvilken verden er det mulig?

Rivaleriet har vart i over et år.

Se MMA-Revyens videopakke for UFC 194.

Nattens UFC-stevne sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00. Også tittelkampen mellom Chris Weidman og Luke Rockhold går på det samme stevnet.

En av UFCs mest dominerende mestere gjennom tidene

Ingen utfordrer har noen gang gått inn som favoritt i en tittelkamp i UFC. Det finnes mange mestere som har vært universelt ansett som svakere enn gjennomsnittsmesteren, men likevel er dette en jernregel i MMA. Mesteren er favoritten. Utfordreren er alltid underdogen.

Les om norske Aron Jahnsen som gikk kamp mot McGregor i 2011

Dessuten, Aldo er ingen gjennomsnittsmester. Han har ikke tapt på ti år. Han har vunnet 25 av 26 kamper og møtt noe av den beste motstanden UFC har å by på. Han har forsvart fjærvekt-tittelen sju ganger i UFC og to ganger i WEC. Siden 2009 har han slått den den til enhver tid tøffeste motstanderen i hver kamp og vært kongen på haugen.

Les også: McGregor gråt etter Mendes-knockut

I mange år nå har Aldo blitt rangert som #1, 2 eller 3 på «best i verden uansett vektklasse»-listen. For min del er det han eller ubeseirede Jon «Bones» Jones, mannen som har forsvart UFCs lett-tungvektstittel mest gjennom tidene, som er best uansett vektklasse akkurat nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VILLMANN: Conor McGregor poserer på vekta i Las Vegas før gigantkampen i MGM Grand Arena i natt. Foto: John Locher , Ap

I hvilken verden kan en tittelutfordrer med seks kamper i UFC virkelig være favoritten til å vinne tittelen mot en mann i sin beste kampalder som har forsvart tittelen ti ganger?

Bare i den verden som Conor McGregor har skapt.

Hør MMA-Revyens podcast: Aldo mot McGregor-spesial med Tete Lidbom fra P3s Heia Fotball.

Les også på MMA-Revyen: Islending, og treningspartner av McGregor, Gunnar Nelson møter Demian Maia til en grapplingduell.

Sakte, men sikkert

MESTEREN: Brasilianske Jose Aldo har vunnet alle kampene siden november 2005. Her er han på vekta før møtet med Conor McGregor. Foto: John Locher , Ap

Det føles som om Conor McGregor har endret kampsportverden over natta, men det har han ikke. Det har faktisk vært gradvis. Dersom vi zoomer ut i tidshorisont så ser McGregor-effekten ut som noe eksplosivt som bare inntraff, nesten som bombe, men når vi ser på kamp-til-kamp-utviklingen hans kan vi se et annet bilde.

Dette er et bilde av McGregor som sakte men sikkert øker forventningene til seg selv og gradvis innfrir. Han har hele tiden sagt at han er den fremtidige verdensmesteren, og vil ende opp som den beste gjennom tidene. Vi lo og koste oss, og klukket et lite «jaja».

Han sa han skulle knocke ut Diego Brandao på hjemmebane i første runde. Så gjorde han det. Vi trodde ham litt mer. Så sa han at han skulle knocke ut Dustin Poirer (McGregors første rangerte motstander) i første runde. Han gjorde det, og igjen trodde vi mer på ham.

VANT GENERALPRØVEN: Conor McGregor poserer med interim-beltet etter seieren mot Chad Mendes i sommer. Nå har han muligheten til å sikre seg det ekte beltet. Foto: John Locher , Ap

Da han sa at han skulle knocke ut Dennis Siver i første runde tvilte vi ikke lenger. Vi snudde og fulgte, mange kalte til og med Siver et offerlam gitt av UFC. Det ble plutselig naturlig for oss å tenke at Aldo var neste. Vi sluttet å snakke om McGregor-boblen. Det var det vi trodde det var, noe som på ett eller annet tidspunkt måtte sprekke.

Først da Conor McGregor knocket ut Chad Mendes i andre runde av det grensesprengende eventet UFC 189 i Las Vegas slo vi oss til ro. Hypen er ekte. McGregor kan slå Aldo.

Plutselig ble verden, slik Conor McGregor ser den, tredd nedover øynene våre på ordentlig.

Plutselig begynte McGregors mind-games mot Aldo, «han er treig, han er gammel, han har tatt for mye skade i kampene sine», å slå rot. Det føles som vi står overfor en ny tid.

Tro kan flytte fjell

McGregors virkelighet er ikke tilfeldig. Den er et resultat av to av hans beste egenskaper: villigheten til å sette mentalt press på motstanderen, og sin egen enorme selvtillit. Det er nesten for ille å bruke et så moderat ord som selvtillit. Det virker mer som en sinnstilstand der enhver hendelse i verden tolkes om til hans fordel eller tegn på storhet eller kommende storhet, at alt går den veien det gå.

Det er en selvtillit som lekker over til ethvert aspekt av livet hans. La oss ta et banalt og morsomt eksempel. I denne utgaven av reality-showet «The Ultimate Fighter» skulle McGregor og Urijah Faber konkurrere om å treffe en blink fra helikopter med vannmeloner. Sesongens «Coaches challenge», skikkelig Las Vegas-stil. McGregor ville egentlig konkurrere i noe mer fysisk men tenkte konkurransen gikk bra:

«I feel my accuracy is too precise, even with watermelons". Han mener det til og med . Tenk å kunne si noe så corny og slippe unna med det.

Selvtillit er den absolutt viktigste komponenten i en tittelkamp. Man sa det om Anderson Silva at de fleste motstanderne hans var slått før de gikk inn i buret. Og man trenger heller ikke spille «mind games». Ricardo Lamas utfordret Aldo i 2014 og sa at hans største feil var å slåss for ikke å tape. Når man er 100% sikker på seg selv konkurrerer man rolig og disiplinert, man spiller sitt eget spill, ikke motstanderens. Man er avslappet og tøyelig og ikke minst kreativ. Vi har aldri sett McGregor ute av denne tilstanden, men han prøver å ta deg ut av din.

McGregors psykologiske spill har hensikten å ta denne optimale innstillingen fra fightere. Han gjør ting personlig, spiller på motstanderens frykt for å tape og bli ydmyket med en rask knockout. Klarer han å gjøre dette mot Aldo har han virkelig lykkes.

Det er en grunn til at McGregor er favoritt i denne kampen. Vi har slukt alt han har sagt. Gradvis men absolutt. The hype is real. Dersom han vinner denne kampen og blir verdens nyeste fjærvektmester og «best uansett vektklasse» i UFC vil vi faktisk ikke bli sjokkert.

Dét er McGregor-effekt det.

Dessuten: hva skjer om verdens mest karismatiske fighter slår verdens beste fighter i natt? Kommer vi til å kjenne igjen sporten søndag morgen?

Jeg tror knapt det.

Nattens UFC-stevne sendes direkte på CMore Extreme og TV 2 Sumo fra kl. 04.00. Også tittelkampen mellom Chris Weidman og Luke Rockhold går på det samme stevnet.

Kampfakta

Jose Aldo

• 25 seirer, ett tap

• Ansett som den beste i verden uansett vektklasse.

• Forsvarer tittelen for tiende gang.

• Historiens eneste fjærvektmester.

Conor McGregor

• 18 seirer, to tap

• Interim mester i fjærvekt. Slo Chad Mendes for tittelen.

• Har en utrolig kraft i sin venstre kryss.

• Tålmodig og kreativ stående.

• En utrolig selvtro.

Kampanalyse

Det er helt utrolig vanskelig å forutse hva som kommer til å skje i denne kampen. Jeg har bilder i hodet av Conor som prater skit til Jose og holder ham unna med lange venstrekrysser, og jeg kan se en Jose som crowder Conor og lander flest slag pr utveksling. Conor McGregor har en enorm kraft, et kreativt og uforutsigbart slagutvalg, og en merkelig tålmodighet. Jose er en mester i distanse, har en ekstrem slagfart og er grusomt atletisk. Begge to har den såkalte X-faktoren. Jeg tror faktisk intensiteten vil være svært høy i første runde, da hele greien er blitt overmodent personlig. En kjølig Aldo er farligere, kanskje han plukker frem profesjonaliteten når det gjelder? Jeg anbefaler på det sterkeste å se breakdown-ene av Dan Hardy og av Jack Slack. Du finner dem i videopakken vår.

Nyt kampene, folkens!

Les også

 1. UFC: Edgar slo til mot Mendes

  Frankie Edgar (34) knocket ut Chad Mendes (30) i første runde, og loves nå tittelkamp i fjærvekt mot vinneren av Jose…
 2. Gråtende UFC-yndling: – Jeg ble utklasset på alle måter

  Paige VanZant (21) har fått stjernestatus i MMA til tross…
 3. Kenneth Bergh prøver seg i «The Ultimate Fighter»

  Denne uken reiser den norske MMA-proffen Kenneth Bergh (26) til Las Vegas for å prøve lykken i realityserien «The…
 4. Jahnsen vant på submission i Colchester

  Den norske MMA-veteranen Aron Jahnsen (34) brukte under ett minutt på å vinne på submission mot Hayden Critchfield…
 5. Meek med knockoutseier i Sverige: – Jeg er jo rå å se på!

  MMA-utøver Emil «Vallhalla» Weber Meek (27) fikk en perfekt start med sitt nye kallenavn da han vant på teknisk knockout…
 6. Irske McGregor i gråt etter UFC-seier

  Den bråkjekke iren Conor McGregor (26) levde opp til de enorme forventningene han har lagt på sine egne skuldre.
 7. Tok helt av etter UFC-seieren

  Først herjet Conor McGregor (26) med Dennis Siver (36) i litt over en runde, og så hoppet den irske superstjernen over…

Mer om

 1. MMA
 2. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC-drama: Vant gigantkampen på knockout etter 13 sekunder

 2. UFC-analyse: Duellen i kjølvannet av gigantkampen

 3. McGregor-show både før, under og etter kampen - nå er han historisk

 4. UFC-analyse: Tittelkampen i ruinene etter McGregor

 5. Storkamp i natt: – Jeg håper McGregor får juling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder