STOR KARRIERE: Steffen Tangstad avbildet da han ble intervjuet av VG for to år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk

Tangstad til VG om nervesykdommen: – Jeg må bare takle dette

Tidligere proffbokser Steffen Tangstad (59) er rammet av nervesykdommen polynevropati, og har mistet mye av kraften i armer og ben.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg får den hjelpen jeg trenger, og jeg må bare takle dette, sier Tangstad til VG.

Det var Tønsbergs Blad som først skrev om diagnosen til mannen som fyller 60 år neste sommer. Han kan ikke bli bra av sykdommen, men det er håp om å få bremset utviklingen. Det er halvannet år siden han merket de første tegnene.

les også

Tangstad rammet av nervesykdom: – Kan ikke gå uten gåstol

– Jeg håper jo at dette ikke skal eskalere, men frykter det, sier Tangstad.

Polynevropati har ført til at Tangstad har mistet følelsen i hender og føtter, og han er blant annet avhengig av gåstol. Hvis symptomene blir verre, så må han trolig ta i bruk rullestol. Han har også problemer med hendene, og sliter med å lage mat og skrive.

Det er ikke boksekarrieren som er årsaken til sykdommen.

MANGE MINNER: Steffen Tangstad viser frem hanskene han brukte i kampen mot Michael Spinks. Dette bildet er fra 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Jeg har ingen plager i det hele tatt fra selve boksekarrieren. Det var seks hektiske år med 28 kamper og mange veldig gode minner. EM-kampene og tungvektsoppgjøret mot Michael Spinks var selvfølgelig veldig store opplevelser, sier Tangstad.

Han vil for alltid stå med gullskrift i norsk idrettshistorie. Han er to ganger europamester i tungvektsboksing, og i 1986 gikk han kamp i Las Vegas mot tungvektsmester Michael Spinks – en kamp som sørget for at det var boksefeber i Norge.

les også

Den «unormale mesteren» som ga Norge boksefeber

Pluss content

Ingen nordmann har bokset om tungvektstittelen hverken før eller siden.

Tangstad tapte den kampen på teknisk knockout i fjerde runde, og la umiddelbart opp. Men den enorme kampen vil han alltid bli husket for, og det er litt over to år siden han gjorde et større intervju med VG for å markere at det er 30 år siden møtet med Spinks.

les også

30 år siden Steffen Tangstad møtte Michael Spinks i Las Vegas

Pluss content

Tønsberg-mannen legger ikke skjul på at han har hatt noen tøffe år. Han har vært plaget av depresjoner, og nå har han i tillegg fått en ny tøff diagnose å forholde seg til.

– Depresjonene har jeg hatt i mange år. Jeg har noen veldig tunge stunder, og så blir det noen «høye» stunder. Det har ingen sammenheng med polynevropati-diagnosen, forklarer Tangstad.

Han har hjemmehjelp i huset på Nøtterøy, og får en del praktisk hjelp av en kamerat.

Hylles på 60-årsdagen

22. juni neste år fyller Tangstad 60 år, og da skal han hedres med en byste som billedhugger Svein-Tore Kleppan lager. Det er Sissel Tveito som er ildsjelen bak prosjektet, og hun mener det er på sin plass at den tidligere proffbokseren gjøres ære på.

– Det han gjorde var en formidabel prestasjon av en vanlig gutt fra Tønsberg. I tillegg er han en fantastisk fin fyr. Det er på tide at han blir hedret med en byste, sier Tveito til Tønsbergs Blad.

– Jeg har ikke hatt noe å gjøre med dette selv, men setter veldig pris på at Tveito har satt i gang dette. Jeg ser veldig frem til å se bysten, sier Tangstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder