ENMANNSSHOW: Mike Tysons show har samme navn som boken hans. Han startet å turnere med det i februar i år. Her er han under en av sine forestillinger. Foto: AFP

Innrømmer dop - brukte juksepenis for ikke å bli tatt

Mike Tyson er åpenhjertig om flere kontroversielle episoder i ny bok

I selvbiografien «Undisputed truth» innrømmer Mike Tyson (47) dopingmisbruk og forklarer at han flere ganger brukte en falsk penis for å lure kontrollørene.

  • Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I boken forteller Tyson at han bokset flere av sine største kamper i karrieren med dop i kroppen.

I en artikkel publisert av britiske The Telegraph skal Tyson-boka omtale en karriere preget av en avhengighet til stoffer som marihuana og kokain- midler som er ulovlige for idrettsutøvere.

Tyson forklarer i boken at han hadde sine metoder for å unngå at kontrollørene skulle finne ulovlige stoffer i kroppen hans.

Penis-juks

Da han gikk i ringen for å møte Lou Savarese i Glasgow i 2002, hadde han inntatt ulovlige stoffer. I boken beskriver han hvordan han likevel unngikk å bli tatt, med en noe spesiell metode.

- Jeg brukte en falsk penis hvor man fylte på noen andres rene urin, slik at man kunne passere dopingtesten, skriver han ifølge The Telegraph.

BRÅKET: Her braker Mike Tyson og Lennox Lewis sammen i 2002. Foto: AP

To år tidligere hadde imidlertid metoden sviktet. Tyson skulle møte Andrew Golota i Detroit, og rakk ikke å ta den falske penisen i bruk. Han forklarer at det var en person i teamet hans som normalt hadde ansvaret for å ta med seg juksepenisen rundt omkring til kamper, men at han denne dagen ikke rakk å overlevere den før Tyson ble testet.

Bokseren testet positivt for marihuana, og fikk en bot på 20.000 dollar.

- Mistet hodet

I 2002 var det duket for et skikkelig mestermøte mellom Tyson og Lennox Lewis i New York. Et stort antall journalister hadde møtt fram til pressekonferansen i forkant av oppgjøret - men kampen begynte allerede på scenen.

De to havnet rett og slett i slåsskamp på podiet, hvor Tyson blant annet bet Lewis i leggen.

- Jeg mistet hodet. Jeg så bort på ham, og ville slå, forklarer 47-åringen i boken.

Prøvde kokain som 11-åring

Tyson forklarer at midlene han inntok gjennom sin karriere, var relativt naturlig for ham.

- Historien om kriger er også historien om dop. Alle store krigere helt fra tidenes morgen var dopet, skriver han.

Han forklarer at doping har vært en del av hans liv helt siden han var en liten gutt. Allerede som baby hevder han å ha blitt gitt alkohol, mens hans første møte med kokain skal ha vært som 11-åring.

ET AV EKTESKAPENE: I 1988 var Mike Tyson gift med skuespiller Robin Givens i åtte måneder. Foto: AP

Tysons karriere har vært preget av hendelser også utenfor ringen. I 1992 ble han idømt seks års fengselsstraff for voldtekt av en modell, men slapp ut etter tre.

I boken skriver han også mye om privatlivet sitt, og om oppveksten i et kriminelt belastet område. Karrieren hans startet på en ungdomsinstitusjon, og han bokset i en del illegale kamper før han etter hvert ble profesjonell.

Omfattende problemer

I løpet av sine voksne år har han vært gjennom tre ekteskap, og har åtte barn med flere ulike kvinner. Han har flere ganger vært på randen av økonomisk konkurs, og tidligere i høst hevdet han at han sto i akutt fare for å dø.

Det på grunn av omfattende problemer med narkotika og alkohol.

- Jeg vil leve et edru liv. Jeg vil ikke dø. Jeg er på kanten til å dø fordi jeg er en hemningsløs alkoholiker, sa han til ESPN.

PS! I tillegg til å utgi sin historie på papir, er Tyson i gang med enmannsshowet «Mike Tyson: Undisputed Truth», et show han begynte å turnere med i februar i år. 29. mars 2014 kommer han til Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder