I Fairfax, Virginia, i kveld bestemmes neste utfordrer for Aldo/McGregor

MØTES I KVELD: Ricardo Lamas (t.v.) og Chad Mendes. Lamas jubler etter seieren mot Dennis Bermudez, mens Mendes er avbildet på innveiingen før tittelkampen mot Jose Aldo i fjor. Foto:Christian Palma og Buda Mendes,AP og Getty Images

UFC-analyse: Storkamp i skyggen av stjernene

Medienes søkelys er rettet mot Jose Aldo og Conor McGregors verdensturne, men i skyggene venter de som ventes å gi vinneren aller størst motstand: Ricardo Lamas (32) eller Chad Mendes (29).

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twitter).

OBS! Hovedkortet i kveldens UFC-stevne i Fairfax starter allerede kl. 19.00. Det sendes direkte på CSports fra kl. 19.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Conor McGregor og Jose Aldo avsluttet nettopp verdensturnéen (se staredown her) for å dyrke interessen for den etterlengtede tittelkampen i fjørvekt ved UFC 189 den 11. juli. McGregor, med sin polariserende og smittende personlighet er en av UFCs største stjerner og til forskjell fra tittelholderen Aldo er han svært salgbar.

Rivaleriet har vært i emning lenge, men nå er det virkelig et faktum. Dette har skjedd gjennom ustoppelige mengder «trashtalk». Allerede første uke i deres medieturne var nervene til mesteren tynnslitt. McGregor møtte eksempelvis opp på en medieopptreden på en irsk pub i Rio de Janeiro , pratet skit, kastet dart på et bilde av Aldo, rev av seg skjorten og ropte «era», som visstnok er et gammelt keltisk navn for Irland.

Har noe uoppgjort med McGregor

Lignende situasjoner har gjentatt seg hver dag i det siste, og tittelkampen i juli kan bli en av UFCs mest etterlengtede kamper. McGregor er gravitasjonskraften som påvirker alt annet for tiden.

Hør også: Altom kampen i MMA-Revyens podcast

Det er både «the McGregor era» og «the McGregor division» der borte, i følge hovedpersonen selv. I likhet med mange andre store stjerner i UFC har Conor McGregor en sjelden evne til å se seg selv utenfra og spille for galleriet, og alle som følger med spiser det gledelig opp.

Han er tross alt grusomt underholdende, men ett sted bommer han. Det irske stjerneskuddet sier ofte at ingen fulgte med på fjærvektdivisjonen før han kom. Her skiller vi lag, du og jeg, Conor. I kveld kommer to av de beste eksemplene på hvorfor det ikke stemmer: Ricardo Lamas og Chad Mendes.

Mens divisjonen uunngåelig (håper vi, for skader kan forekomme) braker sammen i en enorm tittelkamp den 11. juli, så vil sannsynligvis neste utfordrer bli kronet til helgen. Ricardo Lamas og Chad Mendes håper nok av hele sitt hjerte at Conor McGregor slår Jose Aldo. Begge har noe uoppgjort med iren, og kommer til å gi alt for å sikre seg sjansen til å møte ham. Det dekker bordet for en eksepsjonell kamp. Begge er ekstremt sultne på muligheten.

Det er flere grunner til at Mendes og Lamas, to svært talentfulle og seiersrike fjærvektere med lang erfaring i UFC, skal håpe på at McGregor vinner i juli. For det første har de to til sammen tre tap til den regjerende fjærvektmesteren. Mendes møtte Aldo tilbake i 2012 og tapte på knockout i siste sekund i første runde. Nå, tre år senere har de fleste glemt omstendighetene rundt kampen – litt småjuks – men slikt glemmer man dessverre fort i MMA.

GA MESTEREN TØFF MOTSTAND: Chad Mendes ga Jose Aldo store problemer i tittelkampen. Foto:Buda Mendes,Getty Images

Gikk superkamp mot Aldo

Mendes kjempet seg tilbake ved å vinne fem på rad og møtte Aldo igjen til tittelkamp ioktober i fjor. Kampen var en av de beste i 2014. Den gikk, som vi vet, ikke Mendes sin vei. Amerikaneren viste sitt enormt høye nivå ved å gi like bra som han tok, og hele tiden være farlig, men han endte opp som «utvilsomt nest best».

Lamas, derimot, var ikke særlig imponerende mot Aldo. Ricardo Lamas har blitt oversett en del i sin UFC-karriere. Han ble i utgangspunktet forbigått i konkurransen om tittelkampen. Anthony Pettis var UFCs sølvprins til og med før han ble lettvektmester. Som en av topputøverne i lettvekt mente han at han kunne ta Aldo, som regjerer i divisjonen under. UFC satte opp kampen til Ricardo Lamas sin store forargelse . Det var ikke før Pettis ble skadet at Ricardo Lamas ble satt inn i stedet. Lamas tapte til Aldo i en ganske konservativ kamp der han aldri virkelig fikk skinne, og raste tilbake i obskuritet.

Både Lamas og Mendes står litt fast når det gjelder nye muligheter mot Aldo. Du skal vinne mange kamper på rad og være populær før UFC-ledelsen tenker omkamp.

Den andre grunnen til at Mendes og Lamas er desperate etter å vinne helgens kamp er at Conor McGregors storkjeftede og provoserende fremtoning er det komplett motsatte av Jose Aldos tilnærming til andre fightere.

Aldo har alltid vært en ganske «måtte-den-beste-vinne»-mester. McGregor er en «I-can-rest-my-balls-on-your-forehead» -utfordrer. Både Mendes og Lamas har et solid «grudge» til McGregor. Lamas har til og med gått så langt at han har prøvd å ta igjen med egen skyts mot den frittalende iren, noe med hell, og annet, med ikke fullt så mye hell.

Den tredje grunnen til at disse to herrene nå sitrer etter å komme ut av helgens kamp som neste mann ut til å utfordre tittelen, er at de har klokkertro på egne evner til å slå McGregor. De har begge hovedbasen sin fra bryting, og er det en ting UFC har blitt beskyldt regelmessig for det siste året, er det å beskytte Conor McGregor fra brytere.

Om brytere virkelig er McGregors kryptonitt – det har i alle fall ikke vært det for Aldo – så besitter vinneren av Lamas mot Mendes en gullbillett. Om de har rett eller ikke er for tidlig å si, men vi kan slå fast at premisset er spennende. McGregor har enda ikke møtt en toppklasses bryter, og både Lamas og Mendes er svært gira på å få muligheten til å stoppe den irske praten.

SLET MOT ALDO: Ricardo Lamas (t.v.) tapte klart på poeng mot Jose Aldo i februar 2014. Foto:Tim Larsen,Ap

Kampen mellom Ricardo Lamas og Chad Mendes er en kamp mellom to av de mest aktuelle fremtidige utfordrerne i fjærvekt akkurat nå, og begge har mer enn den vanlige motivasjonen til å vinne. Det er ikke bare en kamp for å ta ett til steg mot å bli best i verden, men for å stoppe UFCs kjæledegge og gullfugl.

Det er en kamp for å få oppreising for de gangene de er blitt forbigått, oversett og fornærmet av både Conor McGregor og i forlengelsen, UFC og fans. Nå er det jo også slik at det er en god sjanse for at Jose Aldo tar fra dem den gleden og stopper iren i juli.

Da kan de trøste seg med en omkamp mot UFCs da mest dominante mester.

OBS! Hovedkortet i kveldens UFC-stevne i Fairfax starter allerede kl. 19.00. Det sendes direkte på CSports fra kl. 19.00. Se hele kampoppsettet på UFCs sider.

Kampanalyse

Ricardo Lamas

• 15 seirer, tre tap.

• Har en veldig jevn seiersrate, med like mange knockouts som submissions.

• Svært tøff og utholdende.

• Var særlig skarp i siste kamp, som var mot topp-ti utøver Dennis Bermudes og vant via giljotin.

Chad Mendes

• 16 seirer, to tap

• Originalt en eksepsjonell brytebase

• Svært forbedret stående

• Mye kraft i slagene, fire knockouter i de siste seks kampene

• Bare tapt to ganger, begge mot Jose Aldo

Kampforløp

Dersom kamphistorikk er en god veiledning (men det er det ofte ikke i MMA) vil denne kampen sannsynligvis utvikle seg til en stående kamp. Når to svært gode brytere møtes vil de ofte kansellere hverandres nedtakinger.

Mendes har sannsynligvis kraftmarginene, og har forbedret både fotarbeid og presisjon de siste årene, og er en ganske tøff motstander å forholde seg til. Lamas er også av et høyt teknisk kaliber, og har vist seg å være svært god i scrambles, altså i gråsonene mellom posisjoner og teknikker. Å være god i scrambles, i det mest kaotiske aspektet ved MMA, er en av de sterkeste egenskapene man kan ha.

Lamas er også svært tøff, til og med utover det som er vanlig for en så høyt rangert utøver. Mendes er soleklar favoritt i oppgjøret, men det er uklart hvilke svakheter han kan utnytte hos Lamas. Med mindre kampen ender i en tidlig teknisk knockout grunnet kraften til Mendes vil kampen nok være tett og jevn til siste runde.

Les også

 1. UFC: Gammel mester viste ny storhet

  MMA-veteran Frank Mir (35) hadde trolig vært ferdig med tap mot Antonio «Bigfoot» Silva (35) i Brasil i natt.
 2. Svensk MMA-stjerne: - Jeg var svært nær å legge opp

  Alexander Gustafsson (28) var langt nede etter at han tapte foran 30.000 tilskuere på hjemmebane i Stockholm.
 3. UFC-mesteren fikk rundjuling

  Anthony Pettis (28) har vært en gigant i UFC, men mot utfordrer Rafael dos Anjos (30) var han overraskende nok…
 4. MMA-Meek fikk strøket tap etter protest

  Emil Weber Meek (26) tapte på poeng i MMA-møtet med Piotr Danielski i Polen i helgen.
 5. Slik så UFC-mesteren ut etter helgens kamp

  Jose Aldo (28) befestet sin posisjon som en av UFC-sirkusets aller største profiler.

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: Mendes knusende overlegen mot Lamas

 2. UFC-analyse: Duellen i kjølvannet av gigantkampen

 3. Irske McGregor i gråt etter UFC-seier

 4. UFC-analyse: Tittelkampen i ruinene etter McGregor

 5. UFC: Edgar slo til mot Mendes

Fra andre aviser

 1. Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

  Aftenposten
 2. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Aftenposten
 3. Denne slåsskjempen får Northugs arrogante uttalelser til å blekne

  Fædrelandsvennen
 4. Superstjernen har tjent milliarder, blitt arrestert og utestengt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

  Fædrelandsvennen
 5. Han var Norges beste bryter, men byttet idrett. Lørdag kan han kopiere Conor McGregor.

  Aftenposten
 6. Han var Norges beste bryter, men byttet idrett. Lørdag kan han kopiere Conor McGregor.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder