SEIERSGRÅT: Cecilia Brækhus lar følelsene ta overhånd etter at seieren over Erica Anabella Farias (bak) er klar. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Brækhus forsvarte VM-titlene sine i Bergen – brøt ut i gråt: – Enormt!

BERGEN/OSLO (VG) Cecilia Brækhus (35) kom hjem til sine egne og skuffet dem ikke. Erica Anabella Farias (32) var i realiteten sjanseløs.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var en tøff kamp, selvfølgelig, det er en av de tøffeste bokserne der ute. Vi hadde en veldig sterk plan, og vi tok ingen sjanser mot en så kraftfull bokser, sa Brækhus til VG i natt etter seieren mot Farias i natt.

Ekspertene før kampen: Slik kan Farias vinne – pass opp for slagkraften

Da hadde hun først fått summet seg litt i garderoben sammen med teamet, og møtte pressen. Hevelser under begge øynene var bevis på at den norske boksestjernen også hadde tatt imot noen tunge treffere.

– Følte du på noe tidspunkt at du ikke hadde full kontroll?

– Nei, jeg følte vel egentlig at jeg hadde ganske god kontroll. Det overrasket meg litt, men jeg hadde god kontroll. Det er også fordi jeg har hatt en god oppkjøring uten sykdom og skader. Det var helt fantastisk å gå inn i en kamp uten den usikkerheten, sa Brækhus og la til:

– Nå er det bare en halvtimes tid siden jeg kom ut av ringen, så jeg må få la dette synke litt, men at det er helt enormt kan man få lov til å si.

Les også: Melhus vant på teknisk knockout – starter eget promotorselskap

Ble hyllet gråtende

En tydelig rørt Brækhus brast ut i gråt etter at triumfen var klar. Hjemmeyndlingen tok en suveren poengseier og beholdt sine VM-belter.

Cecilia Brækhus satte alle sine VM-titler på spill i Bergen. Møtet med argentinske Erica Anabella Farias fredag kveld var første gang hun gikk en proffkamp i hjembyen, der det var rosa himmel og oppholdsvær.

– Dette er veldig emosjonelt. Bergen er hjemme, sa Brækhus til stor jubel etterpå.

VG+: Les historien om Brækhus som startet med kampsport i skjul for foreldrene

Høydepunktet

– Dette er det største jeg har vært med på. Dette er høydepunktet i karrieren min til nå, sa hun i arenaintervjuet som ble vist på Viasat.

– Det har vært beinhardt arbeid hver dag, og så kommer bergenserne og topper det – og gjør at hvert eneste sekund er verdt det. Dette er uvirkelig. Jeg vet ikke hvordan en skal toppe dette.

– Kanskje vi kan ta med alle bergenserne til Las Vegas? Vi reiser til Las Vegas, foreslo Brækhus og fikk stor jubel.

Les også: Nysæter debuterte med knockout

Store deler av kampen ble riktignok ikke noe fyrverkeri, og det ble mye holding. Jevnt over ble det et tett og jevnt oppgjør, men mesteren vippet de aller fleste rundene i sin favør.

Blant publikum var det en halvfornøyd summing inntil ringdommeren løftet Brækhus' venstre arm i været. Da løsnet det også ute blant publikum, som hyllet bysbarnet for alt det var verdt. Brækhus er dermed oppe i 31 seirer, åtte av dem på knockout.

Dommerstemmene var 99-91, 99–91 og 98–92.

VG live: Vi fulgte kampen direkte

På pressekonferansen etter kampen viste Farias frem en skadet finger, forklarte at hun hadde klemt den i en bildør tidligere på dagen.

– Som dere ser her, jeg mistet nesten fingeren, sa Farias og holdt opp høyre hånd med en tydelig skadet langfinger.

– Det var veldig smertefullt, og jeg sitter igjen med en tvil og usikkerhet. Jeg vil veldig gjerne ha en omkamp mot Cecilia der jeg kan være 100 prosent, la den argentinske 32-åringen til.

Helrød Brækhus

Både Kongen, Dronningen og Vladimir Klitsjko var invitert, men Brækhus måtte nøye seg med hyllesten fra rundt 7500 bergensere.

– Jeg har stor respekt for Farias, sa den norske boksehelten etterpå.

Cecilia Brækhus – for anledningen i helrødt (Brann-farger?) – opplevde at Farias gikk uredd ut fra start. Men det ble tidlig klart at den norske kvinnen var klart best bokseteknisk.

Etter en noe tam åpning, fikk Brækhus inn en bra treffer i tredje runde med en høyre uppercut. Farias lot seg imidlertid ikke ryste, og i fjerde runde hun igjen offensivt til verks – men også dette ble Brækhus' runde. Slik fortsatte det også i runde nummer fem.

Vaklet i knærne

– Det virker som om Cecilia har funnet ut av Farias nå, sa Thomas Hansvoll som ekspertkommentator på Viasat.

Farias vaklet litt i knærne i sjette runde, men klarte å hente seg inn igjen.

– Denne runden kostet mye for begge to, fastslo Hansvoll etter den tøffe syvende runden.

– Bensinnåla er snart nede på det røde.

Hovedkampen ble sendt bak betalingsmur på Viaplay Fighting, der man også kan se den i opptak.

Det var tydelig at Cecilia Brækhus hadde full kontroll poengmessig, og hun ville ikke ta noen sjanser. Farias skjønte nok også at hennes eneste sjanse lå i en knockout. Det var hun aldri i nærheten av.

Brækhus hadde god kontroll, men etter matchen var det tydelig at også hun hadde tatt imot en god del.

Hadde 30 strake seirer

I ti år har Brækhus banket verdens beste kvinnelige boksere og lagt beslag på alle tittelbeltene i vektklassen sin.

De 30 proffkampene før fredag kveld hadde alle endt med seier. Bataljen på Koengen mot argentinske Farias skulle likevel trumfe alt.

Først var det på bergensk vis «Nystemten». Så la verdens mest kjente ringannonsør, Michael Buffer, listen. Han kom tidlig i uken til Norge for å se fjordene før boksekampen.

Sterk statistikk

Brækhus ventet lenge med å skride inn på arenaen, mens argentineren bare måtte vente i ringen.

Til slutt kom hun, akkompagnert av Lars Vaular og «Eg e fra Bergen». Lavrans Solli bar det norske flagget for Brækhus.

Erica Anabella Farias hadde imponerende tall å vise til før det braket løs i Bergen. På 23 kamper hadde hun bare tapt én gang, og ti av seirene hadde kommet på knockout.

– Hun vet ikke hvordan tap skrives, fastslo Roar Petajamaa på forhånd på Viasat-sendingen.

– Farias' eneste sjanse til å vinne er at hun knocker Cecilia ut, og det har hun kraften til å gjøre, sa Klara Svensson til VG. Svensken har møtt begge.

– Det var en bra kamp foran et fantastisk publikum. Jeg hadde Cecilia som vinner, men ikke på langt nær med så god margin som dommersifrene sier. Det viser tydelig at dersom man skal vinne mot Brækhus, så er det knckout som gjelder. Cecilia er tyngre, og drar nytte av det. Nå håper jeg at jeg kan få revansj mot Farias, sa Svensson til VG etter kampen i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder