To av UFCs største navn møtes i en Super Fight i nattens «UFC 183» i Las Vegas

BRÅSTOPP: Mange trodde at Anderson Silva aldri ville komme tilbake etter den brutale skaden i desember 2013. I kveld entrer han buret igjen. Foto:Jayne Kamin-oncea,Reuters

UFC-analyse: Tidenes MMA-utøver tilbake etter skrekkbruddet

Anderson Silva (39) går i natt sin første kamp etter at leggen brakk tvers av i desember 2013. Hans møte med Nick Diaz (31) i Las Vegas i natt kan trolig by på ekstrem underholdning, men hva som står på spill er uklart.

Artikkelen er over fem år gammel

Analysen er skrevet av MMA-Revyens redaktør Andreas Roaldsnes ( @andreasroa på Twiter).

I 2013 var «super fights» en av tingene vi debatterte mest. Kort fortalt er dette en kamp mellom to aktive mestre i UFC – en kamp for «all the marbles». 2013 var året der Georges St.Pierre var kongen av weltervektdivisjonen, Anderson Silva den opplyste enehersker i mellomvektdivisjonen og Jon Jones diktator i lett-tungvekt.

Les også: De beste submission-seiren i 2014

Alle hadde sine respektive divisjoner i en jernhånd og vi snakket mer om hva som hadde skjedd om noen av de møtte hverandre enn hvilke nye motstandere som kunne utgjøre en utfordring. Ikke bare var fans og medier interesserte i dette, men UFC helte ofte bensin på bålet. Året 2013 skulle bli «the year of the superfights».

Anderson Silvas comeback 13 måneder etter at han brakk leggen tvers av kan du se direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00 i natt. Se hele kampoppsettet her.

Drømmen som brast

Vi vet jo historien som fulgte. Superfightene lot vente på seg. Sakte men sikkert ble det åpenbart for alle involverte at de ikke kom til å bli noe av.

Georges St.Pierre la opp etter en noe ufortjent seier over Johnny Hendricks og Chris Weidman rystet verden ved å knocke ut Anderson Silva og sugde til seg hans aura av uovervinnelighet.

Alexander Gustafsson sin kamp med Jon Jones gjorde lett-tungvektbildet interessant igjen. To av tre av de heteste kandidatene til å sette opp superfights mistet sine belter, og alt håp var tapt. Det som virket som en ideell situasjon ble bryskt røsket fra oss da Anderson Silva tapte mot Chris Weidman juli 2013.

STOR PERSONLIGHET: Veteranen Nick Diaz er kjent for sine friske uttalelser, og har tidvis også levert solide prestasjoner i MMA-buret. Foto:Ryan Remiorz,Ap

Drømmen kom tilbake i annen form – «fun fights»

Det som gjorde superfightsene både forlokkende og umulig var nemlig beltene. Så lenge disse utøverne var i toppen av sine divisjoner og hadde en plikt til å forsvare posisjonene sine var de i bunn og grunn låst fast til beltene. Det virker i alle fall åpenbart i ettertid.

Det viste seg at kampen mellom Silva og Weidman inneholdt et modifisert Darth Vader-Obi Wan Kenobi-øyeblikk: «If you strike me down, I shall become more entertaining than you can possibly imagine».

Ikke lenge etter Anderson Silva tapte mot Weidman via horribelt beinbrudd kom nyheten: Silva hadde signert en ny 15-kamps kontrakt med UFC, og de snakket om Nick Diaz som første motstander. Alle som følger MMA tett mistet fatningen. På en god måte. Dette er egentlig ikke en superfight – en super fight er en kamp mellom to mestere. Dette er en fun fight, og de to konseptene er tett beslektet. Enda bedre: Nick Diaz er den perfekte ingrediensen for hvilken som helst «fun fight» fordi han er UFCs største personlighet.

LEGENDE: Anderson Silva er den aller største MMA-utøveren gjennom tidene. Her feirer han seieren mot Chael Sonnen i MGM Grand Garden Arena 7. juli 2012 2012. Foto:David Becker,Ap

De største personlighetene

En «fun fight» handler ikke om meritter på samme måte som en «super fight», men om personlighet. Dersom vi ser på Anderson Silva som den beste MMA-utøveren noensinne (og det gjør omtrent 95% av MMA-fans), så kan vi være enige om at Nick Diaz er den aller største personligheten innen MMA gjennom tidene. Nick Diaz var Strikeforce sin weltervektmester da Georges St.Pierre var UFCs weltervektmester.

Han er absolutt en av verdens beste, men da han ymtet frempå at han kunne tenke seg en kamp mot Anderson Silva etter tapet sitt mot Georges St.Pierre lo folk bare, i en «Nick, da... Så søtt»-stil. Den gang var ideen utenkelig, men det var typisk Nick Diaz sin personlighet å se på det som ytterst tenkelig.

Don't be scared, Homie

Alle elsker Nick Diaz ( se høydepunkter ). Er det fordi han har en torn i sjefen Dana Whites side? Kan det være stilen hans i oktagonet, der han alltid presser fremover og kaller motstanderne sine «bitch» om de ikke veksler slag? Er det hans utrolige ærlighet og ofte selvmotstridende meninger? Dette er tross alt mannen som står bak en av MMA-verdenens to aller mest kjente sitater: «Don't be scared, homie». Den andre er George St.Pierres «I'm not impressed by your performance».

MMA-Revyen diskuterer Nick Diaz sin personlighet og mye mer i ukens episode av MMA-Revyens podcast.

Mannen fra Stockton (med områdekode 209) er den fighteren vi får tilsendt aller flest spørsmål om i MMA-Revyen. Han er grusomt vanskelig å definere eller sette i en kategori, i motsetning til mange andre fightere. På grunn av ærligheten hans kan han virke som en åpen bok, men hans mange selvmotsigelser avslører bare dybden hans.

Han er en myte, et enigma. Likevel kan vi slå noe få ting fast. Han ønsker å bli husket for ferdighetene sine i oktagonet. Han vil bli respektert. Han er ikke interessert i å snakke dritt til Anderson Silva. Som han nylig sa i UFCs nedtelling til UFC 183 : «Jeg er et svartbelte. Anderson respekterer det. Han er et svartbelte, jeg respekterer det. Det er ingen grunn for (skjellsord) » .

Han har forresten også rett. Anderson Silva er et svartbelte.

Rekordmannen

Anderson Silva holder flere utrolige rekorder enn man klarer å huske . Han har vunnet flest kamper på rad i UFC noensinne, og holder rekorden for flest tittelforsvar. Likevel, han er snart 40 år gammel.

UFC-president Dana White bruker å spørre seg selv om når storheter som Silva møter opp til en kamp og ser gammel ut. Det skjer med alle før eller siden. Storheten Fedor Emilianenko tapte tre kamper han skulle ha vunnet på rad i Strikeforce. Før eller siden taper alle.

Silva tapte to kamper til Chris Weidman – på rare måter begge ganger, da. Beinet hans er friskmeldt for lenge siden, men vi lurer fortsatt på om det er samme Anderson Silva som møter opp denne gangen som før. Vi lurer naturligvis på om han fortsatt har det. Er han den samme kommer Nick Diaz til å få en røff kveld.

DEN SISTE KAMPEN: Nick Diaz (t.v.) har ikke vært i buret siden han tapte tittelkampen i weltervekt mot Georges St-Pierrei mars 2013. Foto:Graham Hughes,Ap

Ingen relevans – eller?

Det fine med «fun fights» er at det ikke betyr noe særlig hvem som vinner. Dette er show og den ble til fordi timingen endelig ble rett for «super fights». Vi må prøve å huske at denne kampen ikke ble satt opp for at noen av utøvernes karriere skulle avansere mot en tittelsjanse, men kjenner vi UFC rett, vil de sannsynligvis ri momentumet i kjølvannet av kampen.

Skulle Nick Diaz trosse verdens realiteter og vinne, kan han plutselig få en tittelkamp mot Robbie Lawler. Det samme for Silva. Han kan plutselig finne seg i en situasjon der han tilbys Chris Weidman for tredje gang.

Jeg tror ikke jeg er den eneste av oss MMA-fans som håper det ikke skjer, men håper at begges Obi-Wan spøkelser får fortsette å stille opp i «fun fights» og ikke blir satt tilbake i sine vanlige divisjoner. Vi har ikke vondt av noen kamper her og der uten særlig betydning annet enn «Herregud, har du hørt at Nick Diaz skal møte Anderson Silva!?».

Kampen utfordrer fantasien. Uansett utfall natt til søndag: noe utrolig kommer til å skje. Vi bør bare sette oss tilbake og nyte det, fordi endelig kom timing oss i møte.

Anderson Silvas comeback 13 måneder etter at han brakk leggen tvers av kan du se direkte på CMore Extreme og CSports fra kl. 04.00 i natt. Se hele kampoppsettet her.

Kampanalyse og fakta

Nick Diaz, 26 seirer, 9 tap.

* Tidligere Strikeforce Weltervekt-mester.

* Utfordret for tittelen mot Georges St.Pierre i sin forrige kamp.

* En av MMAs beste boksere.

* Fantastisk jiu jitsu, men bruker det sjeldent for tiden.

* En av de høyeste slag-pr-minutt-ratene i UFC.

* Har aldri blitt rent knocket ut.

* Har en ekstrem utholdenhet.

* Kommer ofte med et legendarisk «Stockton-slap» eller to.

Anderson Silva, 33 seire, seks tap

* Har bare tapt til Chris Weidman i sin ekstraordinære UFC-karriere.

* Har vært hovedkamp 17 ganger i UFC.

* Svartbelte i de fleste stilarter, men mest kjent for sin Muay Thai.

* Den mest presise strikeren i UFC.

* Best på kontringsteknikker.

* Best timing i UFC.

* Få kamper de siste to årene.

Kampforløp

Etter boka er det ytterst få muligheter for Diaz å vinne denne kampen. Silvas stil er perfekt satt opp til å kontre alt Diaz kommer med. Diaz er kjent for å presse og gå gjennom et par slag for å lande sine egne. Det er premisser skapt for Anderson Silva. Silvas kontringsteknikker er hva som gjorde Silva til den han er i dag. Når en motstander presser på og går for langt ut av egen posisjon slår Silva til. Samtidig har Silva kreativ striking og mange flere redskaper å bruke enn Diaz. Sett at kampen mot formodning gikk til bakken, kunne man tenke seg at Diaz kunne ha fortrinn der, men Diaz har ikke hatt tendenser mot å prøve å få kampen til bakken i det siste. Diaz tåler mye og kan holde høyt tempo lenge, men Anderson Silva har alle grunner til å vinne denne kampen, så lenge han er den samme gamle Silva.

Les også

 1. UFC: Svenskehelten knocket ut på hjemmebane - brast i gråt

  STOCKHOLM (VG) Det kokte i Tele2 Arena da Alexander Gustafsson (28) kom inn til Zlatan Ibrahimovic' tolkning av den…
 2. Tror «MMAs Messi» må legge opp etter skrekkskaden

  Den brasilianske MMA-helten Anderson Silva (38) er operert etter sin stygge beinskade, men ekspertene tviler på at han…
 3. De største UFC-overraskelsene i 2014

  2014 var et hektisk og ikke minst turbulent år for UFC-ledelsen. Her har du oversikten over de største overraskelsene…
 4. Tok helt av etter UFC-seieren

  Først herjet Conor McGregor (26) med Dennis Siver (36) i litt over en runde, og så hoppet den irske superstjernen over…
 5. Ti uker etter skrekkbruddet sparker MMA-stjernen igjen

  MMA-legenden Anderson Silva (38) mener han skal tilbake i buret, og nå har han publisert en video der han sparker en…
 6. Skrekkskade avgjorde tittelkampen i UFC

  Han omtales som tidenes MMA-utøver uansett vektklasse, men etter å ha pådratt seg et fryktelig beinbrudd i tittelkampen…
 7. UFC-legenden etter leggbruddet: - Jeg kommer tilbake

  Da Anderson Silva (38) brakk venstreleggen tvers av i UFC-tittelkampen mot Chris Weidman (29) trodde de fleste at…
 8. Zlatan trøster Gustafsson: - Forsett å jakte på drømmen din

  STOCKHOLM/OSLO (VG) Bildet av en gråtende Alexander Gustafsson (28) har fått Zlatan Ibrahimovic (33) til å komme med…

Mer om

 1. Kampsport

Flere artikler

 1. UFC: MMA-legenden knakk sammen etter comebacket

 2. UFC-analyse: Den gamle løvens siste sjanse

 3. UFC: To nye superstjerner tatt for doping

 4. UFC-analyse: 2016 starter med et fyrverkeri av en tittelkamp

 5. UFC-analyse: «Vinn eller forsvinn»
  for Weidman

Fra andre aviser

 1. Hermansson får ny hovedkamp i UFC – møter tidligere tittelholder

  Bergens Tidende
 2. Slik slo Brækhus knockout på loven

  Bergens Tidende
 3. Kampsporten MMA - rått i ringen

  Aftenposten
 4. NM-klare Lista-gutter

  Fædrelandsvennen
 5. Se video fra Madelen Søftelands kickboksing-treninger

  Fædrelandsvennen
 6. Lærte kampsport-triks av verdensmester

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder