Hovedinnhold

Hansvoll får MMA-støtte fra Olympiatoppen-lege

...også bokseforbundets Frank Robert Walstad er enig i at MMA er mildere enn proffboksing

- MER FOKUS PÅ HODET: Andreas Evensen (t.v.) bokset VM-kamp mot Ricky Burns i desember. Til høyre kjemper MMA-utøverne Trevor Prangley og Roger Gracie mot hverandre i en kamp i California i januar. Gracie har motstanderen i et «jerngrep» og vant kampen i første runde. Foto: Pål R. Hansen og AP
- MER FOKUS PÅ HODET: Andreas Evensen (t.v.) bokset VM-kamp mot Ricky Burns i desember. Til høyre kjemper MMA-utøverne Trevor Prangley og Roger Gracie mot hverandre i en kamp i California i januar. Gracie har motstanderen i et «jerngrep» og vant kampen i første runde. Foto: Pål R. Hansen og AP
(VG Nett) Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll (36) mener at kampsporten MMA er mindre brutal enn proffboksing. Nå får han støtte i boksemiljøet og av Olympiatoppens sjeflege.

Dette er MMA:

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det største MMA-forbundet.
* Norske Jon Olav Einemo har signert en avtale med UFC og skal møte tungvektsstjernen Shane Carwin 11. juni.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.

Hansvoll er i ferd med å gjøre ferdig dokumentarfilmen om «Team Hellboy» som omhandler norske MMA-utøvere. Hansvoll er tidligere proffbokser, og mener at omstridte MMA er mildere enn proffboksing. Ole Klemetsen sier at han synes MMA blir for brutalt, men Hansvoll får støtte fra flere hold.

Les også: - Fortjener å bli behandlet som seriøse idrettsutøvere

- Totalbelastningen på hodet er nok større i proffboksing, så min oppfatning er at det er mindre alvorlige skader i MMA, sier Olympiatoppens sjeflege Lars Engebretsen til VG Nett.

VGTV: Se trailer fra dokumentarfilmen «Team Hellboy»

Engebretsen har studert skadeomfanget i proffboksing grundig, og har etterlyst et bedre overvåkningssystem dersom det skal bli tillatt med proffboksing i Norge. Han understreker at han ikke har like god kjennskap til skadeomfanget i MMA.

- Det er ikke gjort noen studier som jeg er kjent med, så kunnskapen jeg har til idretten er gjennom utøvere. Det er snakk om diverse brudd i armer, ben og ribben i tillegg til for eksempel nesebrudd. Men det er jo ikke å regne som alvorlige skader, sier Engebretsen.

STØTTER HANSVOLL: Olympiatoppens sjeflege Lars Engebretsen. Foto: Scanpix
STØTTER HANSVOLL: Olympiatoppens sjeflege Lars Engebretsen. Foto: Scanpix

MMA, som er en forkortelse for Mixed Martial Arts, har fått et stempel på seg som en svært brutal kampsport. I likhet med proffboksing er det forbudt med MMA i Norge.

- Det er nok riktig at kraftutvekslingen mot hodet er større i proffboksing, så jeg støtter Hansvoll her, sier Frank Robert Walstad i bokseforbundet til VG Nett.

VG Debatt: Diskuter kampsport her!

- Den alvorlige skaderisikoen i MMA er liten. Det er noen brudd og knockouter, og det ser for så vidt brutalt ut. Men MMA er så mye mer enn dét - med mange forskjellige teknikker og kamputfall, sier Walstad.

Han er styremedlem i Norges bokseforbund, og har i lengre tid jobbet med å få proffboksing tillatt i Norge. Han synes det også bør bli lov med MMA på norsk jord.

Les også: Forbudet lever videre

- Vi mener prinsipielt at to boksere eller to MMA-utøvere som går i ringen forstår skaderisikoen. Det ser ofte brutalt ut, men jeg elsker folk som utfordrer seg selv på denne måten. Jeg håper de får prøve seg i Norge - det er snakk om toppidrettsutøvere, sier Walstad.

Savner prinsipiell holdning

Høyres Linda H. Helleland var saksordfører i komiteen som jobbet med spørsmålet om legalisering av proffboksing i Norge tidligere i år. Hun synes at MMA-utøvere også bør få muligheten til å gå kamper på norsk jord.

- Vi har ikke noe ønske om å begrense folks liv. Vil folk holde på med dette, så må det være mulig å få til. Men det er viktig at det medisinske aspektet er forsvarlig. Utøverne må følges grundig opp med undersøkelser og kontroller. Skal dette drives seriøst, så er jo det en selvfølge, sier Helleland til VG Nett.

Hun har ikke sett MMA-kamper på TV eller live, men mener likevel at det bør være mulig for norske utøvere å gå kamper i hjemlandet.

POSITIV: Høyres Linda H. Helleland vil ha både proffboksing og MMA i Norge. Foto: Knut Erik Knutsen, VG
POSITIV: Høyres Linda H. Helleland vil ha både proffboksing og MMA i Norge. Foto: Knut Erik Knutsen, VG

- Jeg savnet en prinsipiell holdning fra regjeringspartiene i debatten rundt proffboksing, og det gjelder jo også i denne sammenhengen. Andre idretter som rugby, motorsport og luftsport er tillatt, mens kampsport under ordnede forhold ikke er lov, sier Helleland.

- Jeg er ikke prinsipiell motstander av proffboksing, men vi må bygge på medisinsk ekspertise når vi skal ta beslutning i denne saken, sa kulturminister Anniken Huitfeldt til VG i mars.

To dager senere ble forbudet opprettholdt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Kampsport

Se neste 5 fra Kampsport