Hovedinnhold

Droppet samarbeidet - nå skal de fighte mot hverandre

PHUKET/OSLO (VG Nett) Fredrikstad-fighterne Joakim Aardalen (26) og Mads Rask (24) skulle egentlig samarbeide i oppkjøringen til «Norges beste fighter». Istedenfor ble de arge konkurrenter.

Denne saken handler om:

Dette er MMA:

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det største MMA-forbundet.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.

For nå skal nemlig begge to kjempe om å bli Norges beste fighter i den nye satsingen til Viasat 4.

VGTV: Episode 1. «Nedtellingen»: Her er deltagerne i «Norges beste fighter»

Utøvere fra forskjellige grener som boksing, bryting, kickboksing, jiu-jitsu skal være med og kjempe mot hverandre, og reglene er svært like det som praktiseres i MMA.

VGTV: Slik er reglene i «Norges beste fighter»

Totalt er det åtte menn og syv kvinner som har trent og konkurrert mot hverandre i Thailand siden nyttårsaften. Til slutt skal det stå en vinner igjen i hver klasse.

- Førstepremien er 250.000 kroner pluss en proffkontrakt på 12 måneder med SEG som er et management- og promotorselskap. Vinnerne får gå sin første proffkamp i Rumble of the Kings i Stockholm i november, forteller medprodusenti Filmhuset, André Moen, til VG Nett.

Spilles inn i Thailand

Han er på plass i Thailand for å produsere serien som skal sendes på Viasat i mars. Opp mot premieren får du sjansen til å bli bedre kjent med utøverne på VGTV, og først ut er altså Joakim Aardalen og Mads Rask.

Opprinnelig var det bare bryteren Aardalen som skulle være med i programmet, men skader på flere av de andre deltagerne gjorde at også Rask fikk muligheten til å være med.

NI NM-GULL: Joakim Aardalen kommer fra en stor brytefamilie og har vært på landslaget i mange år. Nå satser han på MMA. Foto: Viasat
NI NM-GULL: Joakim Aardalen kommer fra en stor brytefamilie og har vært på landslaget i mange år. Nå satser han på MMA. Foto: Viasat

- Vi skulle sparre en del sammen frem mot dette. Han skulle hjelpe meg og syntes det var kult at jeg skulle være med. Men plutselig svarte han ikke på telefonen når jeg ringte eller sendte meldinger. Så hørte jeg plutselig at han skal være med han også, forteller Aardalen.

- Jeg skjønner godt at han ikke vil hjelpe meg noe mer, ler den 26 år gamle bryteren som har ni NM-gull i tillegg til to nordiske mesterskap.

- Jeg tror ikke det er så lurt at vi trener sammen, gliser Rask som håper på at det blir et rent Fredrikstad-oppgjør i finalen.

- Jeg kjenner ham jo godt. Både personligheten og styrken, legger Rask til.

Han har også ni NM-gull, men det er i kickboksing. I tillegg er han nordisk mester to ganger i jiu jitsu. Rask skulle opprinnelig ikke være med, men fikk sjansen da kickbokseren Andreas Lødrup pådro seg et benbrudd og måtte trekke seg.

Tror nordmenn er klare for MMA

Nå skal Rask og Aardalen kjempe mot seks andre kampsportutøvere i en «light»-utgave av MMA (Mixed martial arts) - en kampsport som er under voldsom vekst på verdensbasis. I likhet med proffboksing er det ulovlig å gå MMA-kamper i Norge.

- Føler du at nordmenn er mottagelige for en slik serie som
dette, og har nok kunnskap til å forstå hva det dreier seg om?

- Ja, uten tvil. At det kommer til å slå an, har jeg stor tro på. Mange nordmenn er interessert i det som skjer i MMA, sier Rask til VG Nett.

- Hva slags syn har du hatt på MMA før du ble med her?

- Da jeg skrev min første skoleoppgave om UFC var ikke jeg mer enn 15 år gammel...

- Dårlig rykte

Aardalen på sin side mener at MMA er blitt så populært fordi publikum og TV-seere vil ha show.

- Folk vil ha underholdning. I brytingen er det en speaker som forteller at det er pølser og vafler i kiosken. Her får du det beste fra alle kampsportsgrenene, mener Aardalen som ikke vet om han kommer til å satse på bryting fremover.

- Akkurat nå føler jeg meg litt ferdig med det, i hvert fall på internasjonalt nivå. Mange har sagt jeg bør prøve MMA så tenkte jeg at dette var mitt livs mulighet for å komme fort inn i det sirkuset, forklarer han.

VGTV: Episode 1. «Nedtellingen»: Her er deltagerne i «Norges beste fighter»

Aardalen tror at «Norges beste fighter» vil bidra til å sette MMA i et positivt lys også i Norge - selv om det finnes svært mange skeptikere til en idrett der man premieres for å knocke ut motstanderen.

- Dette programmet blir en introduksjon til MMA i Norge slik at folk skal kunne lære. Det viser også hvordan menneskene bak er. MMA-utøvere har ofte et dårlig rykte, men det forandrer seg nå. Dette er snakk om toppidrettsutøvere. I USA er det sinnssykt stort, sier Aardalen til VG Nett.

VGTV: Slik er reglene i «Norges beste fighter»

PS! «Nedtellingen» - episodene der utøverne presenteres - vil bli publisert på VGTV mandager og fredager de kommende ukene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport