Hovedinnhold

Brækhus slår tilbake mot NIFs doping-påstander: – De prøver å sverte meg

JOBBER FOR KAMP I NORGE: Cecilia Brækhus slår kraftig tilbake mot NIF-ledelsen. Her er hun avbildet på en pressekonferanse i Oslo i forrige uke der planene om proffboksing i Norge ble presentert.
JOBBER FOR KAMP I NORGE: Cecilia Brækhus slår kraftig tilbake mot NIF-ledelsen. Her er hun avbildet på en pressekonferanse i Oslo i forrige uke der planene om proffboksing i Norge ble presentert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
Cecilia Brækhus (34) mener Norges Idrettsforbund (NIF) er mer opptatt av makt enn antidoping, og tar kraftig til motmæle etter at idrettspresident Tom Tvedt (48) har slaktet «Team Brækhus»-søknaden om å få bokse i Norge.

Proffboksing i Norge

* Ble forbudt i 1981.

* 16. desember 2014 ble loven mot proffboksing opphevet på Stortinget.

* «Knockoutloven» er fortsatt gjeldende og skal regulere organiserte konkurranser, oppvisninger eller treningskamper der knockout er tillatt. Det er «Knockoutnemda», eller «godkjenningsnemda for organisert kampaktivitet som tillater knockout», som forvalter «knockoutloven», advokat Niels Kiær er leder.

* De som ønsker å arrangere proffboksing i Norge må søke «Knockoutnemda». Det er foreløpig ingen som har fått «ja» til å arrangere proffboksing-stevne i Norge etter at loven ble opphevet.

* Cecilia Brækhus og hennes team har nå en søknad inne til behandling hos «Knockoutnemda».

Tvedt mener søknaden har store mangler når det gjelder antidopingarbeid. Ifølge idrettspresidenten er man ikke i nærheten av å overholde standardreglene til Verdens Antidopingbyrå - den såkalte «WADA-koden».

Derfor mener idrettsforbundet at Brækhus bør få «nei» på sitt store ønske: Å bokse på norsk jord i nær fremtid.

Punkt for punkt: Les NIFs argumenter

Dette til tross for at Antidoping Norge er positive, og tror det er mulig å finne en god løsning sammen med Brækhus.

– Vi visste at NIF kom til å bruke doping nå. De begynner å bli desperate. Først brukte de dette med skader, men vi klarte å vise at alt det de sa om skader og boksing faktisk ikke stemte. Da er neste steg doping, sier Brækhus til VG.

Hun er for tiden på ferie i Dubai, men klarer ikke å ta seg fri fra kampen for å få bokse på norsk jord før karrieren er over.

I disse dager behandler «knockoutnemnda», også kalt «godkjenningsnemnda», med advokat Niels Kiær i spissen, søknaden fra «Team Brækhus» om å få arrangere profesjonelt boksestevne i Norge.

16. desember 2014: Proffboksing blir lovlig i Norge

Det blir i så fall det første siden begynnelsen av 80-tallet.

– Jeg skulle inderlig ønske at dette går i orden i min tid. NIF slåss mot vindmøller, og man kan ikke ta all makt. Man må kunne samarbeide med idretter som ikke er under OL-fanen der NIF sitter med alle de økonomiske fordelene, sier Brækhus.

Brækhus dropper Rio-OL: – Jeg hadde ikke rukket å bli helt klar

NIF slakter søknaden

Norges Idrettsforbund (NIF) står som høringsinstans for alle søknader som kommer inn, og deres konklusjon er klar: «NIF kan ikke se hvordan nemnda skal kunne gi selskapet godkjenning etter knockoutforskriften».

– Dere totalslakter i praksis søknaden?

– Når det gjelder doping så er det nulltoleranse. Enten følger man systemet eller så følger man det ikke. Derfor sto vi opp mot X Games, og derfor står vi opp mot dette. Jeg bruker ikke ditt uttrykk (totalslakt, red.anm.) men vi er tydelige i vår tilbakemelding. Vi sier rett ut at dette ikke er en ivaretagelse og oppfølging av antidopingbestemmelsene, sier Tvedt til VG.

VG har fått tilgang til to av brevene som er underskrevet av idrettspresident Tvedt og juridisk sjef i NIF, Henriette Hillestad Thune. I det første, datert 12. februar står blant annet at «… søkeren ikke har kompetanse eller seriøsitet til å bidra i kampen mot doping i idretten».

LITE IMPONERT: Tom Tvedt og NIF-ledelsen mener søknaden fra Team Brækhus ikke holder mål. Her er idrettspresidenten avbildet på fotballtinget i slutten av februar.
LITE IMPONERT: Tom Tvedt og NIF-ledelsen mener søknaden fra Team Brækhus ikke holder mål. Her er idrettspresidenten avbildet på fotballtinget i slutten av februar. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Det trekkes også frem at søknaden fra Brækhus og hennes samarbeidspartnere ikke har et regelverk for å forebygge kampfiksing. I brev nummer to, datert 14. mars, er det kun dopingproblematikken som er trukket frem.

– Skummelt

– De prøver å svartmale meg med at antidoping er noe jeg ikke bryr meg om. Det er å synke veldig lavt. De tok knekken på snowboardforbundet i X Games-saken, men de har ikke det samme taket på meg økonomisk, sier Brækhus bestemt.

Snowboard-forbundet innrømmer: Million-press ga X Games-brudd

– Så du tror dette handler om makt og ikke doping?

Cecilia Brækhus

* Født 28. september 1981.

* Proffbokser siden 2007, og står med 28 seirer på like mange kamper. Syv av seirene har kommet på knockout.

* Vant sin siste kamp på poeng mot Chris Namus fra Uruguay i februar i år.

* Har VM-belter i weltervekt i forbundene WBC, WBA, WBO og IBF.

– Selvfølgelig. De ønsker full kontroll på meg. Jeg tror det er på tide å få en idrett der NIF ikke har den andre i et kvelertak. Dette begynner å bli skummelt. Det er all makt hos ledelsen i NIF, sier 34-åringen som har vært proffbokser siden 2007 og står med 28 seirer på like mange kamper.

Hun mener NIF ikke lenger kan «lukke grensene for resten av verden», og understreker:

– Vi har laget et system som er det strengeste i hele verden. Alle som ønsker å bokse i Norge må finne seg i å bli testet uten forhåndsvarsel. Vi jobber alle for tøffere dopingtesting. Jeg vil jo ikke møte en bokser som er dopet.

Tror på løsning

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har lest tilbakemeldingene fra NIF til «knockoutnemnda».

– Opplever du det NIF skriver som legitimt?

– Det må de nesten svare på selv. Vi mener det er mulig å få til et antidopingprogram som følger internasjonale dopingbestemmelser – også for organisasjoner som ønsker å følge WADAs dopingbestemmelser, sier Solheim til VG.

– Og det opplever dere at «Team Brækhus» gjør?

– Vi har hatt en svært begrenset dialog med dem frem til nå, men jeg kan ikke se at det er noe i veien for at også denne typen arrangementer kan ha et skikkelig antidopingarbeid, sier Solheim - og legger til:

– Når kampen mellom Floyd Mayweather og Manny Pacquiao foregikk i henhold til WADA-koden, bør det være mulig å få det til her i Norge også.

VG konfronterte Tom Tvedt med utspillet fra Antidoping Norge i går:

– Antidoping Norge er altså ikke ubetinget enige med dere, hva tenker idrettspresidenten om det?

– Det får de svare for. Vi har svart for idretten. Vi (Antidoping Norge og NIF, red.anm.) sitter ikke på et kontor og klorer sammen. Vi var ikke enige i endringen politikerne gjorde, men forholder oss til det myndighetene har bestemt. Her fikk vi en forespørsel om en uttalelse, og den har vi avgitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR: Cecilia Brækhus har blitt en av de aller største, kvinnelige idrettsprofilene i Norge. Her er hun i aksjon mot Chris Namus (t.v.) 27. februar.
POPULÆR: Cecilia Brækhus har blitt en av de aller største, kvinnelige idrettsprofilene i Norge. Her er hun i aksjon mot Chris Namus (t.v.) 27. februar. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG– Hvordan tror du det norske folk tar imot dette?

– Vi skal påse at norsk idrett følger dopingbestemmelsene vi har signert på. Tilbakemeldingen fra kulturministeren under ungdoms-OL var krystallklar: Vi må følge opp kampen mot doping og kampfiksing. Og det tror jeg det norske folk har forståelse for, sier Tvedt og legger til:

– Det samme gjaldt for X Games: Vi måtte ivareta bestemmelsene som ligger der. Det er ikke slik at noe er innenfor, mens noe annet er utenfor. Vi følger reglene som eksisterer. Derfor har man WADA, og vi følger reglene deres.

TV 2 nekter å la NIF styre X Games

Jobber fortsatt med søknaden

Ifølge advokat Morten Andreassen jobber Team Brækhus fortsatt med å forbedre sin søknad

– Endelig versjon er ikke levert. Vi har forandret søknaden vår mye i løpet av prosessen, noe som også var intensjonen, blant annet grunnet konstruktive innspill fra NIF, WADA, godkjenningsnemnda og andre kontaktpunkt, sier Andreassen til VG.

– Jeg håper at NIF har en agenda om å følge de folkevalgtes beslutning, og at dette dreier seg om å lage bedre og sikrere arrangement – ikke å stoppe det som politikerne har bestemt at skal gjennomføres. Hvis NIF kommer i utakt med den politiske viljen, så kommer vi i en usunn situasjon som først og fremst vil være negativt for NIF og tilliten til dem, sier Andreassen.

Lest denne? Nå behandles søknaden som avgjør om Brækhus får bokse i Norge

PS! Etter det VG kjenner til vil det bli sendt en ny søknadsversjon i slutten av uken. «Knockoutnemnds» leder, Niels Kiær, har tidligere sagt til VG at han ikke kommenterer søknaden så lenge den er under behandling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Kampsport

Se neste 5 fra Kampsport