Hovedinnhold

Patrick Thoresen klar for Storhamar

Patrick Thoresen (33) er klar for comeback i Storhamar etter 16 års fravær. Med en av tidenes beste norske spillere på plass, har Hamar-klubben antakelig gjort «årets kupp» foran seriestarten i Get-ligaen om fire måneder.

Patrick Thoresen signerte avtalen med Storhamar på Hamar klokken 10.00 onsdag.

– Det var en stor lettelse å få det ut og endelig bli klar. Jeg har villet få det ut siden jeg fortalte det til Sjur (Rakstad-Larsen), men det har ikke passet før nå. Magefølelsen sa at det var riktig å komme hjem nå, sier Thoresen til Hamar Arbeiderblad. 

Thoresen sier at han hadde en muntlig avtale med klubben allerede før VM i Frankrike. 

Kontrakten han har skrevet under er på ett år, med en klausul som gir muligheten til å dra utenlands om muligheten skulle by seg. 

– Jeg har vært usikker på om jeg gjør det riktige valget, så det har vært viktig for meg å få en åpning til å dra til utlandet fra 1. desember til 31. desember. Jeg tror det er noe som er gunstig for begge parter dersom det viser seg at jeg har gjort et valg som jeg ikke var klar for, sier Thoresen til TV 2. 

Leste du denne i VG i mars? Kan velge Storhamar

Dermed er på en måte ringen sluttet for den mangeårige utenlandsproffen og Norges mest publikumspopulære ishockeyklubb. Patrick Thoresen debuterte i den norske toppdivisjonen for Storhamar som 15-åring i 1999, med faren, nåværende landslagssjef Petter Thoresen (55), som trener.

<p>HJEMMEKJÆR: Patrick Thoresen og pappa Petter, Norges landslagssjef, i Patrick og Monica Thoresens kjøkken på Hamar.</p>

HJEMMEKJÆR: Patrick Thoresen og pappa Petter, Norges landslagssjef, i Patrick og Monica Thoresens kjøkken på Hamar.

Foto: Trond Solberg, VG

Semifinale i NHL

Allerede sesongen etter scoret han 18 mål og la 27 målgivende pasninger på 40 kamper for Hamar-klubben, for han dro for å spille i den kanadiske juniorligaen. Det ble starten på en i norsk sammenheng eventyrlig ishockeykarriere for Patrick Thoresen.

Fikk du med deg denne (VG+)? Her bør GET-ligaklubbene forsterke i sommer

Svenske Djurgården, Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers i NHL (semifinale i sluttspillet 2008), Salzburg i Østerrike, Lugano i Sveits - fremfor alt sluttspillmesterskap med Salavat Juiljajev (2 sesonger) og SKA St. Petersburg (4 sesonger) i Russland-baserte KHL - Djurgården igjen, og Zürich i Sveits sist sesong.

Husker du? Tilbake i Flyers etter marerittskuddet

Savnet familien

– Vi får inn en sterk karakter med tydlige krav til seg selv og omgivelsene. Han har viktige erfaringer fra hockeyens høyeste nivå. Dessuten er han en svært dyktig spiller som kombinerer hardt arbeid med smartness. Så sent som i årets VM viste han sine styrker. Det her er inspirerende for klubben, laget, byen og fansen, sier Storhamars nye svenske trener, Fredrik Söderström, på Storhamars hjemmeside.

Patrick Thoresen debuterte i VM under landslagssjef Roy Johansen i 2004. I 2009 ledet han Norge til seier i OL-kvalifiseringen på hjemmebane. Historien gjentok seg på Jordal Amfi i september i fjor. I 2012-VM ble Patrick Thoresen nest beste målpoengjeger, etter Russlands Jevgenji Malkin, da Norge gikk til kvartfinalen i Stockholm.

Han ble som første, og så langt eneste, norske spiller valgt inn på mesterskapets All Star Team.

Under nettopp avsluttede VM i Paris, der han ble Norges toppscorer med tre mål, svarte Patrick Thoresen på spørsmål fra VG at han ganske snart ville ta klubbvalget foran neste sesong. 

Leste du denne? Halve Norge uten kontrakt foran VM-skjebnekampen

Det kunne bli en ny klubb i utlandet, det kunne bli Storhamar.

Han lot det skinne gjennom at det siste fristet mer enn enda en sesong borte fra kona Monica og parets to barn, som er bosatt på Hamar. Ledelsen i toppklubben Zürich ønsket allerede på et tidlig tidspunkt siste sesong å forlenge avtalen med Thoresen. Han ga imidlertid uttrykk for at savnet av familien gjennom sesongen var større enn han hadde håpet.

På Hamar bor også pappa Petter og mamma Heidi. For et par måneder siden ble lillebror Steffen spilleklar for Storhamar fra kommende sesong. Steffen Thoresen gjør comeback i Hamar-klubben etter 10 års fravær.

20 mill i Russland

Patrick Thoresen kan måle seg med Mats Zuccarello når det gjelder sportslig suksess og inntekter. Zuccarellos årslønn i NHL-klubben New York Rangers er rundt 38 millioner kroner. Thoresen tjente over 20 millioner kroner i året de siste sesongene han spilte for SKA St. Petersburg.

Vel å merke med gunstige skattebetingelser.

Patrick Thoresen fyller 34 år til høsten, men mener han har mange år igjen som ishockeyspiller. I kontrakten med Storhamar har han en klausul om at han kan bryte den - fra 1. desember til 31. desember 2017 - hvis han skulle få et tilbud fra en klubb i utlandet.

Storhamar vil da eventuelt få tilbake lønnen Thoresen har mottatt fra klubben.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Ishockey

Se neste 5 fra Ishockey