Hovedinnhold

Sverige knuste Sveits i VM-finalen

* Henrik Sedin med to scoringer og én assist i finalen
* Første vertsnasjon som tok gull siden 1986

DEN STORE HELTEN: Henrik Sedin scoret to og hadde én assist da Sverige slo Sveits i VM-finalen. Foto: Reuters
DEN STORE HELTEN: Henrik Sedin scoret to og hadde én assist da Sverige slo Sveits i VM-finalen. Foto: Reuters
(VG Nett) (Sveits-Sverige 1-5) Overraskelseslaget Sveits tok ledelsen mot før fem minutter var spilt i Globen, men svenskene kom voldsomt tilbake.

Denne saken handler om:

Kampen var jevnspilt helt til Sverige fikk full uttelling i sisteperioden da det kom tre mål i løpet av ti hektiske minutter. Dermed tok Sverige sitt første VM-gull siden 2006, og sitt niende totalt.

- Det er helt fantastisk. Det fantes knapt plass ute på isen og alt handlet om å være konsentrert. Det var først de fire-fem siste minuttene at det slapp og vi kunne nyte, sakampens store spiller Henrik Sedin til svenske TV4 etter kampen.

Han ble sammen med tvillingbror Daniel hentet inn til mesterskapet da Vancouver ble slått ut av NHL-sluttspillet. Uten de to stjernene hadde Sverige trolig fått store problemer med å vinne turneringen.

- Det er fantastisk. Nå har vi både OL- og VM-gull, sa Henrik Sedin.

- De spiller sin beste kamp i hele VM i dag, og det er imponerende, oppsummerte Stavanger-trener Petter Thoresen som satt i studio for Max som sendte kampen.

- Det er ikke bare Sedin-gutta som er gode, de er gode som et lag og opptrer som et lag. Etter å ha fått mye pepper av oss og av svensk presse er det imponerende og gledelig, la Thoresen til.

Sveits startet aggressivt og tok tilsynelatende svenskene litt på senga da Roman Josi sendte laget i ledelsen etter 4.45 av kampen.

Men knappe fire minutter senere utlignet Erik Gustafsson for de

FIKK KNALLÅPNING: Roman Josi (t.v.) og Morris Trachsler jubler etter den tidlige 1-0-scoringen i VM-finalen. Foto: AP
FIKK KNALLÅPNING: Roman Josi (t.v.) og Morris Trachsler jubler etter den tidlige 1-0-scoringen i VM-finalen. Foto: AP

svenske hockeyheltene, og i overtall tok hjemmefavoritten ledelsen etter 11.38 da Henrik Sedin satte pucken i nettet fra kloss hold.

Midtperioden var målløs og jevnspilt, men etter 47.13 i tredje periode økte Simon Hjalmarsson til 3-1 for Sverige. Da det gjensto drøyt fire minutter sendte Henrik Sedin pucken inn foran mål der Loui Eriksson fikk kranglet den videre i nettet. Da kunne svenske fans puste lettet ut for det etterlengtede VM-gullet.

Men det skulle komme mer. Sveits tok ut keeperen på slutten, og Henrik Sedin satte pucken i det tomme målet etter 56,36.

Tidligere i dag tapte Finland på straffer mot USA i bronsefinalen.

PS! Forrige vertsnasjon som vant ishockey-VM var Sovjet som vant hjemme i Moskva for 27 år siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Ishockey

Se neste 5 fra Ishockey