UØNSKET SUKSESSTRENER: Tor Nilsen (45) kom til Lillehammer første gang i 1991. Tre år senere ble han matchvinner da klubben vant sin eneste NM-tittel. Siden 2006 har han ledet OL-byens ishockeylag på stabilt, høyt nivå. Nå vil klubbledelsen bli kvitt ham - helst på dagen.
UØNSKET SUKSESSTRENER: Tor Nilsen (45) kom til Lillehammer første gang i 1991. Tre år senere ble han matchvinner da klubben vant sin eneste NM-tittel. Siden 2006 har han ledet OL-byens ishockeylag på stabilt, høyt nivå. Nå vil klubbledelsen bli kvitt ham - helst på dagen. Foto:Geir Olsen,VG

Mysteriet i Lillehammer

ISHOCKEY

Trener Tor Nilsen (45) har ledet Lillehammer til åtte seirer på de 10 siste seriekampene, men klubbledelsen har likevel i samme periode villet kvitte seg med ham på dagen - angivelig av økonomiske årsaker.

Publisert:

Av Øystein Jarlsbo (kommentar)

- Det er klart det er et paradoks. Men vi har ikke råd til å fortsette. Vi har et heftig underskudd fra i fjor og nærmer oss én million, sier styrets ferske nestleder med ansvar for sport, Ketil Møller.

Paradoksene er Tor Nilsens sportslige suksess den siste tiden, hans solide bakgrunn som spiller og trener i klubben, publikumsøkningen denne sesongen (tilskuersnitt hjemme: 1499), utsikt til økonomisk gunstige NM-kvartfinaler mot Mjøs-rival Storhamar - stilt opp mot påstanden om at Lillehammer IK vil gå dukken hvis den ikke blir kvitt ham nå.

Kjendisadvokater på banen

Advokat John Christian Elden er hyret av klubben til å sørge for at det vil skje. Tor Nilsen har bedt advokat Sigurd Klomsæt sørge for at han får fortsette ut kontraktstiden.

Det vil si en sesong til.

Partene har ennå ikke møttes etter at klubben 2. februar sendte ut en pressemelding om at den - faktisk - hadde avviklet arbeidsforholdet til Tor Nilsen, og Tor Nilsen ikke ville gå med på det.

Onsdag kveld har Lillehammer IK innkalt til medlemsmøte i kaféen i Kristins Hall. Klubbstyrets nestleder Ketil Møller sier at Tor Nilsen selvsagt vil bli et tema, og at ledelsen «vurderer flere tiltak enn hovedtreneren». Han nevner at alle spillerne har kontrakter som løper ut 31. mars. Det er dagen før eventuelt syvende og avgjørende semifinale i NM-sluttspillet.

Lillehammer tapte den tilsvarende forrige sesong - mot senere kongepokalvinner Stavanger - 2. april.

Industriarbeiderlønn

Lillehammer-ledelsen har allerede tilbudt Nilsen «sluttpakke» mot fratredelse med umiddelbar virkning. Ketil Møller «ønsker ikke å kommentere» hvor vidt de har planer om å erstatte Nilsen som trener (trener må de vel ha?).

- Vi har flere muligheter, men ingen avtaler er tegnet, tilføyer Lillehammer-styrets nestleder.

Tor Nilsen vil ikke fortelle hvor mye han har i lønn som trener for A-laget og som sportssjef for klubbens juniorlag. To jobber, altså. Han hevder imidlertid at det ikke er snakk om millionlønn, «slik klubben forsøker å fremstille det», men «en industriarbeiderlønn» (cirka 400 000 i året).

Han kom til Lillehammer som spiller for 24 år siden. Rett etter at OL-ilden var slokket i 1994 avgjorde Tor Nilsen NM-finalen mot erkerival Storhamar. Det er eneste gang Lillehammer har vunnet kongepokalen i ishockey. Siden 2006 har han vært trener for klubbens toppserielag og sportssjef. Lillehammer har endt på øvre halvdel av tabellen hver sesong siden 2008/09.

Et mysterium

Det er kort sagt et mysterium at Lillehammer IK gjør alt den kan for at Tor Nilsen ikke skal stå bak spillerbenken i Get-ligaen de siste syv seriekampene og i NM-sluttspillet.

Hans advokat Sigurd Klomsæt og Tor Nilsen selv mener at noe annet enn økonomi må ligge bak. Hva er ikke godt å si. De som stiller på klubbens medlemsmøte i morgen kveld, onsdag, vil kanskje stille spørsmål om det.

Så langt speiler imidlertid «Mysteriet i Lillehammer» en evig tendens i norsk ishockey.

Sporten går bedre og bedre sportslig; Stavangers suksess i Champions League Hockey, landslaget i VM, Mats Zuccarellos NHL-eventyr, Patrick Thoresen, Lars Haugen og Jonas Holøs i Russland, Mathis Olimb beste spiller i europeiske CHL.

Men på tross av økende tilskuertall (1896 i snitt denne sesongen) går den på utenomsportslige smeller - økonomiske og administrative - titt som tett. Lørenskog foregående sesonger, Stjernen denne (administrativt rot), Rosenborg, Tønsberg og Storhamar forrige sesong, Kongsvinger og Lillehammer denne (økonomisk krasj).

Elendigheten vil ingen ende ta.

Sett utenfra burde den i tilfellet Tor Nilsen aldri startet, for Lillehammers del.