DAGEN DERPÅ: Patrick Thoresen (35) er mildt sagt betenkt etter Norges tre første kamper i VM. Ikke minst den siste mot Sverige mandag (1–9). Onsdag venter forrige VMs finalist, Sveits. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Hockeygutta får svensk slakt: – Alle vil være «Zucca»

BRATISLAVA (VG) Svenske eksperter mener de norske hockeygutta har vært en stor skuffelse i VM og er bekymret på deres vegne foran Norges «må vinne»-kamper. Landslagsveteranene og trener Petter Thoresen er enig i at samspillet og lagets struktur har sviktet.

– Helt riktig. Vi har gjort feil valg. Vi har falt ut av strukturen på grunn av iveren etter å gjøre det bedre. Vi tenker ikke klart nok, svarer Petter Thoresen konfrontert med kritikken fra blant andre Norges tidligere landslagssjef Leif Boork.

Han er en av flere svensker som etter Norges tredje VM-kamp mot Sverige mandag hevder at de norske spillerne «overvurderer egne evner». Leif Boork (69) mener dagens situasjon ligner den han opplevde da han trente Norge for 20 år siden (1997–2001): – Alle ville være Espen «Shampo» Knutsen, sier han.

– Nå vil alle være «Zucca» (Mats Zuccarello). Men det er bare én av dem, svarer Leif Boork på oppfølgende spørsmål til hans melding på Twitter:

Jonas Andersson (38) har tidligere spilt i NHL, KHL, Sveits og Sverige. Nå er han ekspertkommentator for SVT, som viser ishockey-VM i Sverige. Han mener også at «oppgjøret» Norge-Sverige «var allmänhetens åkning»: Det så ut som om Sverige lekte og koste seg på isen.

les også

Slår tilbake mot Shampo-kritikk: – Han skulle sett seg selv i speilet

– Norge er ikke så dårlig som 1–9 mot Sverige. Men de var ustrukturert i egen sone. Det ble et gap mellom backene og løperne, som ville fremover på banen. Dermed fremsto spillerne dårligere enn de egentlig er, forklarer Leif Boork.

Han mener det er et «internasjonalt problem», som gjelder flere enn Norge: Mange tror de er bedre enn de er, fordi de spiller for klubblag i utlandet med spillere som holder et høyt nivå. De norske spillerne «er bra», men absolutt ikke på topp – for eksempel i svenske klubber.

– Dermed tar de en rolle landslaget (i VM) som ikke er koblet til virkeligheten, forklarer Leif Boork.

les også

16 VM-stjerner må Norge takle

Pluss content

– Det er typisk norsk å ville «frem», tilføyer han.

Mathis Olimb (33) pådro seg en muskelskade i ryggen mot Sverige. Han er usikker på om han vil bli spilleklar til kampen mot Sveits onsdag. Norge må vinne den for fortsatt å ha en sjanse til å nå kvartfinalen. Han gir de svenske ekspertene «rett i det de sier» når det gjelder «å stole på hverandre».

– Vi så ikke ut som det vi (egentlig) er: Stabile hjemover (defensivt), godt forsvarsspill, tørre ta tak i pucken, spille hverandre gode. Det sviktet, sier han.

Patrick Thoresen: – Vet at jeg har mer inne

– Har dere vært en skuffelse i VM?

– Den er tøff. Kampen mot Russland var OK. Den mot Tsjekkia var grei, men dårligere. Det vi er skuffet over, er den nedadgående kurven. I stedet for at den har pekt motsatt vei, svarer Mathis Olimb.

Patrick Thoresen (35) raste gjennom pressesonen og stoppet ikke opp for avtalte intervjuer etter Sverige-kampen mandag kveld. Konfrontert med det, sier han til VG at årsaken var at han «var forbannet på alt».

– Vi har ikke funnet strukturen i det vi vil gjøre. Den største feilen er at vi ikke har kunnet bruke disse kampene (mot Russland, Tsjekkia og Sverige) til noe konstruktivt, sier Patrick Thoresen.

Han mener ikke at Norge spiller for ambisiøst. Heller at de har vist for stor respekt overfor motstanderne; han og lagkameratene «havner på mellomdistanse» i egen sone.

– Det er klar at noe av det de sier er rett. Vi klarer ikke å flytte pucken fort nok. Det går for sakte. Vi ser ut som et guttelag for lenge. Har lite å komme med, vi er for snille, svarer Patrick Thoresen på spørsmål om hockeygutta er for snille eller ikke fysisk sterke nok.

Les mer om hockeygutta i VGs spesial her

– Jeg er 35 år og for nedadgående. Men hadde jeg vært 21 til 25, ville jeg prøvd å skape et navn for meg selv, på en eller annen måte. Vi blir for bedagelige; vil ikke opp og frem, sier Patrick Thoresen.

På spørsmål om hvorfor, svarer han at det må de yngre svare på.

Aftonbladets ishockeyekspert Hans Abrahamsson (49) er bekymret over mye når det gjelder Norge i 2019-VM. Han spilte for Vålerenga under tidligere landslagssjef Roy Johansen (58) og Petter Thoresen fra 1997 til 2001, og følger norsk ishockey tett.

– Norge er dårligere nå enn for fem til seks år siden. De har mistet en del spillere fra storhetstiden under Roy Johansen (ledet Norge til tre VM-kvartfinaler 2008 til 2012). Nå ble Ken André Olimb skadet før VM, Mats Rosseli Olsen i starten (mot Tsjekkia), Tommy Kristiansen (skadet mot Tsjekkia) – og Zuccarello er ikke med, sier Hans Abrahamsson.

les også

Hockeygutta om keeper Haugen: – Han vil bli savnet

Han bemerker at han har vært «urolig lenge» på grunn av Norges svake resultater på juniorsiden internasjonalt. Det vil få konsekvenser før eller siden.

– Samtidig er Norge dårligere taktisk enn under Roy Johansen, som var bestemt og tydelig. Italia er dårligere enn Norge. Men de hadde en tydeligere kampplan mot Sverige enn det Norge hadde. Målvaktspillet med (Henrik) Haukeland har heller ikke imponert, påpeker Aftonbladets ishockeyekspert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder