Pappa Nørstebø (43) om Mattias (19): Fikk det inn med morsmelken

VIL TIL KVARTFINALE: Jonas Holøs (27, fra venstre) har vært Norges beste back i mange år, Mattias Nørstebø (19) scoret to av tre mål mot Slovakia onsdag og ble matchvinner, mens Mats Trygg (38) debuterte i VM før VM-­debutant Nørstebø hadde rukket å bli to år gammel Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Nesten alle hockeygutta har hockey-pappa: Født sånn og blitt sånn

OSTRAVA (VG) Norges VM­-backtrio Mattis Nørstebø (19), Jonas Holøs (27) og Mats Trygg (38) var nesten nødt til å bli ishockeyspillere ­ fordi de ble født sånn.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

­- Han var alltid forbildet mitt. Jeg ville bli som han. Det er han som er grunnen til at jeg er her nå, sier mesterskapsdebutant Mattias Nørstebø til VG.

«Han» er faren Svein Enok Nørstebø (43), som spilte 66 VM og 10 OL­-kamper. Han ble tildelt norsk ishockeys høyeste spillerutmerkelse, Gullpucken, og spilte back for klubber i Sverige og Tyskland.

I Norges femte VM­-kamp her i Ostrava fredag ettermiddag, mot Slovenia, kan han imidlertid bli slått av sønnen på en internasjonal statistikk. Mattias scoret to mål ­ like mange som pappa totalt i VM ­ i sin fjerde offisielle kamp da Norge slo Slovakia 3-­2 onsdag.

Hockeybloggen: Et kongerike for en målscorer

Hockeyskole i Sverige

- Han har fått det inn med morsmelken siden han var med til Tyskland og Sverige. Han startet på ishockeyskole da han var fem år gammel i Linköping. Jeg trente ham fra han var seks år gammel, og han har alltid vært lidenskapelig interessert, sier Svein Enok Nørstebø om Mattias.

PAPPA NØRSTEBØ: Svein Enok Nørstebø etter en landskamp mot Finland (1-5) for 16 år siden. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Han var på plass og så sønnen fra tribunen i Norges tre første kamper her i Ostrava og vil vurdere å ta en ny tur til Tsjekkia hvis hockeygutta går til kvartfinalen for fjerde gang siden 2008.

- Jeg er veldig interessert i det han gjør og følger nesten hver tøtsj på pucken, sier pappa Svein Enok Nørstebø, som jobber som brannmann og snekker hjemme i Trondheim.

Han debuterte i toppserien for Trondheim IK mot Vålerenga i 1988.

Spilte sammen ­

- Han har aldri presset meg til noe, bare lagt til rette, sier Mattias Nørstebø, som har ett år igjen av kontrakten med den svenske toppklubben Brynäs.

Han debuterte i den svenske toppserien som 17-åring - les VGs intervju med ham om den her.

Mattias fikk tur til ishockey-­VM 2010 i tyske Mannheim ­ for å heie på Norge ­ i konfirmasjonsgave. Svein Enok Nørstebø spurte trener og kommentator­kjendisen Leif Boork, som han hadde hatt som landslagstrener, om hjelp til å få Mattias inn på «hockeygymnas» i Sverige som 16­ åring. ­

- De er helt like, sier Mats Trygg om Mattias Nørstebø og opphavet.

Trygg, som fyller 39 år om tre uker og kunne vært faren til Mattias, spilte i sin tid sammen med faren til Mattias ­ i flere sesonger ­ på landslaget. Trygg VM-­debuterte i 1997, da Mattias ennå ikke var fylt to år.

I ettermiddag spiller han sin 127. offisielle (VM/OL) kamp.

- ­ Mye av årsaken er nok at du blir født inn i det. Det er ikke sikkert jeg hadde spilt ishockey hvis ikke pappa hadde gjort det, sier Mats Trygg ­ som etter Jonas Holøs har hatt mest spilletid i VM.

Jobbet med ungdom

John Trygg ble Norgesmester for Manglerud Star i 1979 og 1978. Han la som ivrig pappa og trener grunnlaget for et nær unikt ungdomsarbeid i klubben, omtalt som «Talentfabrikken» i en VG­-reportasje. ­

- Fra vi var små var vi med mutter'n og så ham spille, forteller Mats Trygg.

Tvillingbroren hans Marius og lillebroren Mathias (29) har også spilt på landslaget og som profesjonelle i utlandet. Jonas Holøs møtte Mattias Nørstebø første gang fjor under en landslagssamling foran Minsk­VM, som flere ­ - blant andre Mathis Olimb (29) og Mats Trygg ­ - mener Roy Johansen (55) burde tatt ham ut til.

-­ Jeg hørte navnet hans første gang da han skulle begynne på hockeygymnaset i (svenske) Gävle. Det var faren min som sa «han kommer til å bli en skikkelig god back», forteller Jonas Holøs.

Sammenhengen?

Jo, Jonas Holøs' søster, ishockeybacken Silje (22), gikk i 3. klasse på samme skole.

Hun har også spilt flere sesonger på landslaget og for klubblag i Sverige. Pappaen heter Stig (53). Han ble Norgesmester for Sarpsborg­-klubben Sparta i 1984, sammen med landslagssjef Roy Johansen.

Aldri «pushet» barna

­ - Han ga seg med topphockeyen tidlig fordi han fikk barn (3). Men da han tok et steg ned, til Comet (Halden), lå det en liten bane bak er de spilte. Jeg var ute på den hele tiden, forteller Jonas Holøs.

- ­ Han sier at han ville blitt anmeldt for barnemishandling, hvis noen hadde sett meg holde på slik i dag. Men det har han aldri gjort. Han har aldri «pushet» oss. Søsteren min spiller i Djurgården, men broren min (32) ble snekker, tilføyer Norges beste back noensinne.

MYE Å SLEKTE PÅ: Pappaene til Mattias Nørstebø, Patrick Thoresen og Martin Røymark - her etter kampen mot Slovakia - har spilt over 250 OL og VM-kamper for Norge. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Han ble tatt inn som læregutt på landslaget til VM i Riga 2006. Der ble han kjørt hardt under ekstratreninger av Sjur Robert Nilsen, da­ og nåværende assisterende landslagstrener.

Året etter, i Moskva­VM, var han «med for fullt».

Og Holøs (27) kjenner seg igjen når han ser backpar­kompis Mattias Nørstebø (19) i VM åtte år senere.

- ­ Han er forsiktig og ydmyk utenfor, men tar for seg på isen. Jeg vet hvor jeg har ham hele tiden. Det er veldig mye hockey i ham, sier den tidligere NHL­-backen. ­

- Jeg ser det samme i Mattias som i faren, Svein Enok. Det er jo snakk om gener. Se på Petter og Patrick Thoresen også, svarer Sjur Robert Nilsen (47) VG spørsmål «født sånn eller blitt sånn?»

Nilsen, klubbtrener for svenske Leksand, spilte to sesonger sammen med Svein Enok Nørstebø i tyske Bad Nauheim og fire sesonger i Lillehammer på 1990­-tallet. Han passet Mattias da han var liten og har fulgt ham tett de siste fire­fem årene.

- ­ Det er ikke mange backer som har det kreative i seg som Mattias har. Han trenger litt mer fysikk, faren var nok litt større. Men det kommer, sier tidligere Sparta og landslagsspiller Sjur Robert Nilsen.

Mer om

 1. Ishockey-VM

Flere artikler

 1. VM-sensasjonens skadesmell

 2. Mattias (19) avgjorde for Norge: - Uvirkelig

 3. VM-veteranen: Rekorden ikke så viktig

 4. Seks uker VM-oppkjøring: – Suksessfaktor for oss

 5. Tre uker til Norges VM-åpning: Tollefsen fortsatt sykemeldt

Fra andre aviser

 1. Norges VM-debutanter: - Mange skjønner ikke hva som skal til for å bli god

  Aftenposten
 2. - Drømt om dette siden jeg begynte med hockey

  Aftenposten
 3. - Drømt om dette siden jeg begynte med hockey

  Fædrelandsvennen
 4. NHL-klubbene vet hvem Nørstebø er

  Bergens Tidende
 5. Norges tomålshelt: - Det var litt uvirkelig

  Bergens Tidende
 6. NHL-klubbene vet hvem Nørstebø er

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no