Hockey-Emilio (15) klar for ungdoms-OL: Shampo mener han kan bli en ny Zucca

Norges landslagstrener: – Han er fra en annen planet

Mathias Emilio Pettersen (15) kalles den nye «Shampo» eller «Zucca». Nå er unggutten, som er inne i sin andre sesong på toppnivå i USA, tatt ut på Norges U16-landslag til ungdoms-OL i Lillehammer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Nei, det synes jeg ikke, svarer U16-landslagets trener Lars Erik Lund (41) på spørsmål fra VG om det er å trekke det for langt å omtale Mathias Emilio Pettersen fra Oslo-bydelen Manglerud som «den neste» Zucca, New York Rangers-stjernen Mats Zuccarello (28).

– Jeg synes imidlertid han minner mer om Espen (Shampo Knutsen, 44) enn Mats (Zuccarello). Spillestilen og ferdighetene likner, tilføyer Lars Erik Lund.

– På en annen planet

LESTE DU DENNE? – Håpløst av byantikvaren

René Hansen (43), U16-landslagets trener sammen med Lund, mener at Mathias Emilio Pettersen vil bli «vår posterboy» når Norge møter stornasjonene USA, Canada, Russland og Finland i ungdoms-OL i Lillehammer 12. til 21. februar.

MER OM ISHOCKEYTURNERINGENE I UNGDOMS-OLHER (ekstern lenke)

– Jeg har spilt med Shampo. Emilio er den samme typen spiller, bare enda mer eksplosiv. Han spiller med voldsom intensitet og trøkk, og har den rette lidenskapen, mener den tidligere Stjernen- og landslagsbacken.

Lund, tidligere mangeårig Vålerenga- og VM-back for Norge, forteller at han hadde Mathias Emilio Pettersen på ishockeyforbundets eliteleir på Hamar sist sommer. Etter halvannen dag på U16-laget, ble han flyttet opp til U18-laget – der han også dominerte.

– Han er fra en annen planet, sammenliknet med de andre i samme årsklasse, og litt eldre, her hjemme. Jeg har hørt at han er ranket som nummer fem i sin aldersgruppe i USA. Jeg vet ikke om folk i Norge skjønner hva det innebærer. Men han er så god, sier Lars Erik Lund – med trykk på «så god».

Spilte med Zucca

På spørsmål om han har sett unge, norske ishockeyspillere som kan bli gode nok til å følge i Zuccarellos skøyteskjær, trenger Espen Knutsen betenkningstid – før han svarer Mathias Emilio Pettersen.

15-åringen er inne i sin andre sesong for et U16-lag i USA, high school-laget South Kent i delstaten Connecticut. Forrige sesong gjorde han 41 målpoeng (18 mål/23 målgivende) på 28 kamper for «Selects Hockey Academy», som laget også kalles.

Foran denne sesongen, i juni i fjor, spilte han i Mats Zuccarellos veldedighetskamp i Stavanger, i rekke med New York Rangers-spillerne Chris Kreider og Kevin Hayes.

(Saken fortsetter under bildet av Mathias Emilio Pettersen i kamp for South Kent School)

ANDRE SESONG I USA: Mathias Emilio Pettersen (15) i klubbdrakten til South Kent School i Connecticut i delstaten New York. Foto: Privat ,

ZUCCARELLO: – Han blir vår neste stjernespiller (ekstern lenke)

– Jeg så ham for et par år siden på Jordal. Han var langt, langt «over» de andre. Imponerende. Så gjenstår det å se om han er sterk nok i hodet, psykisk, sier Espen Knutsen med tanke på ungguttens NHL-fremtid.

Emilio: – Forstår mer av spillet

Mathias Emilio Pettersen, født i april 2000, kan bli draftet (håndplukket) av en NHL-klubb i 2018. Neste sesong skal han spille for topplaget Omaha Lancers i USAs beste juniorliga, United States Hockey League (USHL).

SE Mathias Emilo Pettersens statistikk (ekstern lenke)

Omaha Lancers ofret sitt førstevalg i USHL-draften om to måneder for å kunne sikre seg nordmannen.

– Jeg er blitt litt kvikkere og begynner å forstå mer av spillet. Skuddet mitt er også blitt bedre, forteller Mathias Emilio Pettersen – som foretrekker å bruke Emilio.

– Er din drøm lik den alle andre ishockeyspillere har - NHL?

SAMMEN MED ZUCCA: Mathias Emilio Pettersen (t.v) spilte både i kjendiskampen og den «ordentlige» kampen - med Zuccarello og hans lagkamerater fra New York Rangers - under Zuccas All Star Game i Stavanger i juni i fjor. Foto: Carina Johansen , NTB scanpix

– Det er ikke så mye annet, nei. Det er det å kunne leve av ishockeyen som er greia. Slik har det vært så lenge jeg kan huske. Da jeg var liten, var det mer sånn at det var gøy. Etter hvert er det blitt mer seriøst, svarer Emilio Pettersen.

Han karakteriserer opplegget rundt ishockeyen ved South Kent School som proft.

Har trent mye

Han er allerede garantert fullt stipend over fire år ved Denver University, der han - hvis han klarer de akademiske opptakskravene neste sommer – kan begynne høsten 2017.

Ett år «for tidlig», etter ønske fra collegelagets sjefstrener, Jim Montgomery – ifølge Emilios pappa, Flemming Pettersen (41).

FORBILDE: Mats Zuccarello debuterte i verdens beste liga for fem år siden. Her er Zucca i aksjon mot Boston Bruins (2-1) i Madison Square Garden natt til tirsdag. Foto: Adam Hunger , Reuters

– Det er ikke så enkelt å forklare. Han begynte tidlig og har trent mye. Men det er mange andre av hans jevnaldrende som har gjort det samme. Det jeg har sett, er at han har tatt stegene, og han har tatt enda større steg desto mer han er blitt pushet, svarer Flemming Pettersen på spørsmål om hvorfor sønnen er blitt så mye bedre enn «alle de andre».

LESTE DU DENNE? Zucca med målgivende natt til tirsdag

Pappa: Fysisk talent

– Da han var 10 år og spilte mot dem som var to år eldre taklet han det, og da han ble ett år eldre gjorde han det i konkurranse med spillere som var enda større. Det var derfor jeg sa at han burde prøve seg i utlandet da han ble 13 til 14 år gammel, tilføyer Emilios pappa - som kaller sønnen Mathias.

Han tror at «det er noen som har det»; et fysisk talent som gjør at de i ung alder behersker så å si alt som har med fysisk aktivitet å gjøre – fotball, ishockey og alpint – som Mathias Emilio Pettersen.

– Det ser du hos Shampo (Espen Knutsen) og Mats (Zuccarello) også, mener Flemming Pettersen – som også ble omtalt som et stort talent i ishockey da han var ung.

– Mathias har et helt annet «hode» enn meg, sier pappa Pettersen og sikter til sønnens mentale styrke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder