PROFILER: Brødrene Patrick Thoresen (t.v.) og Steffen Thoresen er viktige på og utenfor banen for klubben. Førstnevnte har nettopp signert ny kontrakt. Foto: Mattis Sandblad, VG

Storhamar varslet økonomisk krise – henter nye spillere

Mens hele Storhamar-stallen er permittert, har klubben skrevet kontrakter med flere nye spillere. – Helt nødvendig å være aktiv allerede nå, sier påtroppende styreleder.

 • Vegard Aulstad

11. mars blinket det rødt i lokalene til Storhamar Hockey. Tap av inntekter i forbindelse med avlysningen av hockeysluttspillet førte klubben inn i dyp økonomisk krise.

13. mars forteller de at de ikke vil signere nye spillere før de ser bedre tider. Midler har kommet inn, og tross usikkerheten rundt gjennomføringen av idrettsarrangement i 2020, har de etter 13. mars valgt å signere kontrakt med seks spillere, fire av dem fra andre klubber, to fra svensk ishockey.

Lavere lønnsutgifter er et av tiltakene.

– Ingen spillere i Storhamar kommer til å tjene mer enn 300.000 kroner i fastlønn, sier påtroppende styreleder Stein Onsrud til VG.

Deretter oppgir klubbens største profil, Patrick Thoresen, at totalpakken i hans kontrakt gir en høyere utbetaling enn det.

– Du får høre med styret og sportslig apparat hvordan de gjør det. Jeg har gått ned i lønn, men tjener over 300.000, sier landslagsveteranen.

VG tar på ny kontakt med Storhamar, som forteller om nyanser i lønnsutbetalingene.

– 300.000 pluss eventuelle bonuser fra sportslige resultater er maksimalt det klubben vil betale ut til spillere i år, men vi vil hjelpe hver enkelt med å skaffe eksterne avtaler knyttet til egen merkevare utover det, sier Onsrud.

NY KEEPER: Viktor Kokman er hentet til Hamar fra allsvenske Vita Hästen. Her er han reserve under en SHL-kamp (toppdivisjonen) mellom Malmö og Frölunda 10. mars i år. Kokman var på utlån til Malmö. Nå er han klar for Storhamar. Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Patrick Thoresen forstår egen verdi for klubben. At han signerer kontrakt gjør at sponsorer som sitter på gjerdet vil bli med videre, og han er glad de kom til enighet.

– Jeg synes vi begynner å se greie ut på papiret nå. Det er nå vi har mulighet til å bygge et slagkraftig lag før neste år.

Men satsingen har en pris. Årsresultatet i klubben viste minus 4,3 millioner.

Thoresen sier han vet det er blandede tilbakemeldinger fra spillergruppen på at det hentes nye krefter inn, tross at flere har en usikker økonomisk situasjon.

les også

Patrick Thoresen (36) vil satse mot 2022-OL

– Jeg skjønner at folk er frustrerte i en slik tid. Så får klubben være flinke til å holde en åpen og fin dialog med dem som føler litt ekstra på det mens de er permitterte.

For fortsatt er samtlige spillere i Storhamar permitterte. Tross signeringsstopp i flere andre klubber (se faktaboks) har klubben ambisjoner om å komme styrket ut av krisen.

Dugnad hjelper

– Det ble varslet en tøff økonomisk situasjon, fjorårets trenere måtte gå (med kostnad) – hvilke signaler og eller midler har dere fått inn som gjør at dere nå går «mot strømmen i norsk hockey» og signerer eller re-signerer spillere?

– Storhamar går ikke «mot strømmen». De fleste klubbene er i full gang med spillerlogistikken for neste sesong og hvis man skal kunne få bra spillere til en fornuftig lønn, så er det helt nødvendig å være aktiv allerede nå, sier Stein Onsrud.

Han forteller at de har gjort flere tiltak og at permitteringene hjelper på.

– Vi har etablert en ny dugnadsorganisasjon med et stort og arbeidende styret og et korps av dyktige frivillige.

– Men siden sportslig ansvarlig ordner med kontrakter og nysigneringer, jobber de da mens de er permitterte?

– Daglig leder er 50 % permittert og vi har to øvrige ressurser i administrasjon/sport som vi har tatt tilbake på 20 %. Utover det har vi etablert en veldig slagkraftig dugnadsorganisasjon som jobber sammen med administrasjonen for å håndtere alle forberedelser, salg, signeringer og lignende, sier Onsrud.

Se VGs mini-dokumentar om Storhamars supportere fra 2018:

les også

Se toppliste: Ishockey- og skiforbundet har søkt om mest corona-penger

Fraskriver seg ansvaret

Norges Ishockeyforbund forteller VG at de foreløpig ikke har vurdert å pålegge klubber signeringsstopp.

– Klubbene må selv være ansvarlige for sin egen økonomiske situasjon, sier Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund.

Om årsresultatet til klubben kan få konsekvenser for klubblisensen i 2020/21-sesongen er for tidlig å si.

– Lisensbehandlingen skjer nå, så det kan jeg ikke forskuttere. Klubblisensutvalget vil ta det med i sine vurderinger.

Får inn penger

Tross kraftig underskudd, sponsorflukt og usikkerhet rundt avviklingen av neste hockeysesong, hevder Storhamar å ha kontroll.

Halvannen million kroner kom inn i ekstraordinært tilskudd. Og Onsrud forteller at det er privatpersoner og det lokale næringslivet som gjør en formidabel innsats for å redde klubben ut av krisen.

Noe som kunne bekreftes da de fikk 800.000 kroner inn under et live-event for supportere på Facebook-siden til klubben fredag kveld.

– Det er absolutt fantastisk. Men vi vet ikke hvor mange sponsorkroner som kommer inn. Så det er fortsatt tøft. Men jeg er glad for å signere med Storhamar. Det er her jeg vil være, og vi skal klare oss, sier Patrick Thoresen.

Les også

 1. Thoresen frykter for norsk ishockeys fremtid

  Patrick Thoresen (36) er redd for fremtiden til norsk ishockey hvis ventet svakere økonomi fører til svekket sportslig…
 2. Storhamars nye trener: Corona-krisen forsterker utryggheten

  Storhamars nye trener, Anders Gjøse (35), vedgår at coronakrisen gjør jobben hans enda mer utrygg, men vil i motsetning…

Mer om

 1. Get Ligaen
 2. Storhamar
 3. Patrick Thoresen
 4. Norges Ishockeyforbund

Flere artikler

 1. Frykter hockeykonkurs uten ny million-pakke

 2. Frykter for fremtiden

 3. Patrick Thoresen (36) vil satse mot 2022-OL

 4. Idrettens fagforbund etter hockey-avlysning: – Ikke grunnlag for permitteringer

 5. Stavanger-sjefen: Ingen Oilers-sesong med 500 tilskuere

Fra andre aviser

 1. Garderobemannen er konkurs – jobber med å etablere videre drift

  Aftenposten
 2. Vipers-sjefen ut mot norske toppklubber: – Det er urettferdig

  Aftenposten
 3. Brann frykter tap på inntil 50 millioner kroner. Slik rammes klubbene i Bergen.

  Aftenposten
 4. Moldenser klar for eliteserien, men klubben kan gå konkurs

  Aftenposten
 5. Flere eiendomsmeglerkontorer har fått kontantstøtte

  Aftenposten
 6. Umoe Restaurants med svake tall

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder