VANTE OMGIVELSER: Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (44) har tråkket rundt i Jordal Amfi i 40 år og mener det er på tide å rive OL-anlegget fra 1952. Det protesterer byantikvaren mot.

VANTE OMGIVELSER: Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (44) har tråkket rundt i Jordal Amfi i 40 år og mener det er på tide å rive OL-anlegget fra 1952. Det protesterer byantikvaren mot. Foto: Jostein Magnussen , VG

– Nei til Nye Jordal er svik mot idretten

Raymond Johansen: – Viktig for oss å realisere dette prosjektet

Byantikvaren vil frede gamle Jordal Amfi fra 1951. Lederen av Oslo Høyres bystyregruppe, Eirik Lae Solberg (44), mener det vil være et svik mot idretten hvis byggingen av Nye Jordal samme sted stoppes.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det ble planlagt i forbindelse med Oslo-OL 2022. Nå ble ikke det noe av, men Nye Jordal var et av de viktigste prosjektene i den planen. Jeg vil bli svært skuffet og oppfatte det som et svik mot idretten hvis det ikke blir noe av, sier Eirik Lae Solberg til VG.

På spørsmål om hvor skuffet han vil bli – på en skala én til 10 – hvis Nye Jordal skulle ende i en skuff, urealisert, svarer han «da får jeg nesten sette en nier eller 10-er» – der det høyeste måltallet gir uttrykk for «svært skuffet».

– Dette er noe idretten er blitt lovet i mange år, tilføyer Oslo Høyres gruppeleder i bystyret.

– Ut fra den kunnskapen vi har om saken kjører vi videre med de forslagene som foreligger. Jeg tror det fins større bekymringer i livet enn at akkurat dette. Det er viktig for oss å realisere dette prosjektet. Vi kommer til å fullføre og jobbe videre med å realisere utbyggingen av Jordal Amfi så fort som mulig under gjeldende forhold, sier byrådsleder Raymond Johansen (AP) til VG.

Les også: «Shampo» om at byantikvaren vil frede Jordal Amfi: – Helt håpløst

Byantikvarens protest

Eirik Lae Solberg var finansbyråd i Oslo fra 2014 til 2015 og satt i det borgerlige byrådet som vedtok å bevilge penger til Nye Jordal. I høst ble Solberg & co danket ut da Oslos innbyggere, etter et par tiår med blå styring, stemte til fordel for en ny rødgrønn byregjering.

I OPPOSISJON: Eirik Lae Solberg (H) var finansbyråd inntil i høst, da de rødgrønne tok over styringen av hovedstaden. Nå er han gruppeleder for Høyre i bystyret. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Senere har forslaget til Nye Jordal vært ute på høring blant flere instanser. I går, tirsdag, ble det kjent at byantikvaren vil at gamle Jordal, bygd til OL i 1952, skal bestå. Det var NRK som først skrev om byantikvarens protest mot å rive Jordal Amfi.

Det er bevaringsverdig på grunn av sin unike arkitektur og konstruksjon, amfiet med bratte tribuner og god kontakt mellom publikum og de som opptrer på «parketten».

Byantikvaren foreslår å bygge Nye Jordal et annet sted på Jordal, i en nærliggende akebakke eller der en annen idrettshall ligger nå – 200 meter fra gamle Jordal.

– Her mener man tydeligvis at Jordal er bevaringsverdig. Det er en oppfatning vi ikke deler. Dette er viktig ikke bare for idretten, men for folk flest. 80 prosent av dem som benytter Jordal er unger og breddeidrett på kveldstid og i helgene. Det er et helt uvurderlig tilbud. Dette prosjektet kommer vi til å fortsette med samtidig som vi er glad for at vi har en offensiv byantikvar som er klare på hva de mener er viktig, sier Raymond Johansen.

– Må skjære igjennom

Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (44) – som hele sitt liv har drømt om en ny arena for Norges mestvinnende klubb – slakter byantikvarens ønske om å frede Jordal Amfi.

– Hvis Jordal fredes, skjønner jeg ingenting. Anlegget er pill råttent og må jevnes med jorden, sier Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen til VG.

Gruppelederen for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, svarer «det håper jeg ikke» på spørsmål om det nå – men byantikvarens innspill - kan ta vinter og vår før Nye Jordal vil stå ferdig.

Etter planen skal Shampos Vålerenga kunne spille seriekamp i Get-ligaen i den nye, gedigne arenaen høsten 2018. Prosjekteringen skal etter det VG forstår så å si være ferdig. Det vil si i henhold til å bygge Nye Jordal der det gamle har stått i snart 64 år.

Avgjørelse før sommeren

– Vi trenger et vedtak om å starte byggingen. Min oppfatning er at byrådet må skjære igjennom. Det er viktig å ta hensyn til landemerker. Men her må barn og ungdom gå foran, og ishockeyen trenger en ny arena i Oslo, sier Eirik Lae Solberg.

– Tror du det nye byrådet kan væra av en helt annen mening enn det forrige?

– Jeg håper og tror ikke det. Det trakk ikke bevilgningen da det tiltrådte i høst. Men det må raskt på banen. Det må være mulig for bystyret å ta stilling til dette før sommeren, svarer Eirik Lae Solberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder