SJEFEN TIL BLODPERS: Ishockeylandslagets trener Roy Johansen (56) legger seg til rette for å gi blod til Blodbankens Christine Justnæs, med landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen (32) som nysgjerrig tilskuer. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Hockey-Tollefsen vil blø mer for drakta

NORGES RØDE KORS (VG) Da Ole-Kristian Tollefsen (32) fikk kuttet hovedpulsåren, stoppet han blodspruten med tommelen på den andre hånden. Nå skal hockeyguttas kaptein bli blodgiver på ordentlig.

Artikkelen er over tre år gammel

– I visse perioder kan jeg ikke være blodgiver. Men på sommeren, for eksempel, er det ingenting i veien for det. Nå, som ambassadør, må jeg jo gjøre det, sier Ole-Kristian Tollefsen til VG.

BLODRØD DRAKT: Generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors fikk en landslagsdrakt av landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen, signert av hockeygutta, da hun inngikk en avtale med dem om å bli blodgivere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Onsdag inngikk Norges ishockeyforbund og Norges Røde Kors en avtale som innebærer at Tollefsen & co rett og slett skal rekruttere flere blodgivere.

Ishockeylandslagets kaptein har sammen med kapteinene på kvinnelandslaget og kjelkehockeylandslaget, Andrea Dalen (23) og Loyd Remi Solberg (28), påtatt seg oppgaven å være såkalt ambassadør for prosjektet.

Skøyte kuttet hovedpulsåren

Dermed får slagordet «blø for drakta» en ny dimensjon, også utover Ole-Kristian Tollefsens skrekkopplevelse dengang han spilte for det kanadiske juniorlaget Brandon Wheat Kings (2002-04).

Slik fortalte han om den til VG i intervjueserien «Dette har jeg lært» for fire år siden:

«Jeg fikk en skøyte over hovedpulsåren i hånden og blodet sprutet mot pleksiglasset. Presten på laget fulgte med i ambulansen til sykehuset. Han holdt meg i hånden og ba for meg. Jeg holdt tommelen over pulsåren for å stoppe blødningen.»

BAKGRUNN (innlogging): «Hockeymiljøet er slik. Vi tar vare på hverandre.»

– Jeg slapp blodoverføring da fordi jeg fikk stoppet blødningen selv. Men jeg har nære venner og bekjente som har vært avhengig av det i forbindelse med kreft og ulykker. Det er viktig at man tenker mer på andre også, sier Ole-Kristian Tollefsen i kantinen til Norges Røde Kors i Oslo.

Pysete menn

Fredag og lørdag spiller han og Norge sine siste treningskamper, mot Frankrike i Lørenskog ishall, foran VM 6. til 22. mai. Ishockeylandslaget spiller første kamp i Moskva mot Danmark 7. mai.

Onsdag tok de seg imidlertid tid til veldedighet. Først Røde Kors, deretter besøkte Tollefsen og ishockeylandslaget barneavdelingen ved Rikshospitalet sammen med intersesseorganisasjonen «Hockey mot kreft».

Landslagssjef Roy Johansen feiret sin 56-årsdag med å registrere seg som blodgiver hos sykepleier Christine Justnæs ved Blodbankens tappestasjon i Hausmannsgate i Oslo. Det fins 17 000 til 18 000 blodgivere i Oslo. Men behovet er langt større, spesielt når det gjelder menn. De er, i denne sammenheng, pysete sammenliknet med kvinner.

– Det er ikke skummelt. Det er ikke vondt. Det kan komme en dag da dere trenger det selv, sa Åsne Havnelid i sin appell til hockeygutta.

Zucca ja - Bonsaksen nei

Hun er generalsekretær i Røde Kors og tidligere assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen,

For Roy Johansens del ble utsiktene til ishockey-VM litt mindre skumle da Mats Zuccarello (26) tirsdag sa ja til å spille for Norge i VM for første gang siden 2010.

KOMMENTAR: Zucca-ja er gull for hockeygutta

På den annen side kan Alexander Bonsaksen (29), Zuccarellos beste kompis, komme til å melde forfall til VM på grunn av en hofteskade.

Bonsaksen ble finsk mester for Tappara fra Tampere tirsdag.

Patrick Thoresen sa nei til VM etter at sesongen hans for svenske Djurgården var over.

PS! Petter Thoresen (54) overtar som landslagssjef etter Roy Johansen (56), som går av med VM i Moskva. Thoresens første oppdrag som trener for Norge blir OL-kvalifiseringen på hjemmebane i september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder