Dobbelt VM-smell for Norge: - Som å få et slag i trynet

BRATISLAVA/OSLO (VG) (Norge-Tsjekkia 2–7) Hockeygutta gikk på en dobbelt stygg VM-smell med syv baklengsmål og Mats Rosseli Olsens åpenbart alvorlige kneskade allerede etter 13 minutter.

Under intervju med Viasat fikk landslagssjef Petter Thoresen se situasjonen hvor Frölunda-spilleren skadet seg.

– Det så ikke bra ut. Det er nok leddbåndet, sier landslagssjef Petter Thoresen til VG i pressesonen.

Med andre ord er VM over for Mats Rosseli Olsen.

Når det gjelder kampen er han og resten av spillerne samstemte. Deres dom over Norges forestilling er nådeløs.

– Vi ble ordentlig små, og var ikke så lydhøre som vi må være for å unngå syv baklengsmål. Det viktigste knepet nå, er å innse at vi ikke var bra nok, svarer Petter Thoresen på spørsmål om hvordan inntrykket som nå sitter igjen skal snu til kamp tre mot regjerende verdensmester Sverige mandag.

– Vi visste at de ville gå ut hardt. Vi var forberedt. De sjokket Sverige, som bare har NHL-spillere. Men det var som å få et slag i trynet, sier kaptein Jonas Holøs (31) - som ble tildelt prisen som Norges beste spiller av Tsjekkias hockeylegende Jaromir Jagr (47).

– Det er litt der vi er. Slik norsk ishockey er. Vi blir ikke noe dårligere, vi blir ikke noe bedre. Men det er ikke disse kampene som avgjør VM for oss, sier Andreas Martinsen til VG.

Målscorer Sondre Olden (2–5) vedgår at «det var mørkt» i andre periode, før han tilføyer at det – som helhet - var «hel-mørkt».

– Det var flaut til tider. Vi er nettopp blitt kjørt over. Det sliter litt, men det er ingen vist å grave seg ned - selv om det kanskje høres rart ut å si det, svarer han når det gleder «hvordan vende på steken».

Drøyt 20 timer etter 2–5 for regjerende OL-mester Russland , foran rundt 8000 høylytte tsjekkiske fans og noen håndfuller norske (9033 totalt), lå pucken i buret bak Henrik Haukeland etter snaut tre minutter. Etter et skudd fra Filip Hronek den fikk en lei sprett i isen foran Norges keeper, og smatt deretter mellom bena hans.

Fire minutter senere knallet Hronik til igjen.

Michael Haga hadde ryddet opp defensivt etter en norsk feilberegning offensivt, men tsjekkerne bet seg fast foran Henrik Haukeland: 0–2 på Tsjekkias og kampens femte skudd på mål.

les også

VM-BØRSEN: NORGE-TSJEKKIA 2–7

Da det var grunn til å frykte det verste, reduserte imidlertid Get-ligaens toppscorer Tobias Lindström. I overtallsspill fem mot fire, omtrent på samme vis som i Norges siste treningskamp før VM mot Slovakia.

Perfekt direkte skudd fra venstre kant, etter forspill av Holøs, Martinsen og Olimb.

Men den norske gleden ble kjapt punktert av Tsjekkias mangeårige NHL-proff Michael Frolik, og det som kunne se ut som svakt keeperspill av Henrik Haukeland. 1–3 kom på toppen av at Mats Rosseli Olsen to minutter tidligere måtte ha hjelp for å komme av isen.

Starten på 2. periode var fæl, og den skulle bli enda verre. Et sorgens kapittel. Norge begikk en tellefeil og ble utvist for å spille med en spiller for mange. Jakub Voracek prikket stolpen i overtallsspillet, deretter køllebladspissen til lagkamerat Frolik - som styrte inn Tsjekkias mål nummer fire.

Etter spørsmåltegnmarkering av Johannes Johannesen foran Henrik Haukeland.

Norge var knapt ute av egen forsvarssone. Andreas Martinsen fikk fyrt av ett skudd. Pucken gikk via armen til Tsjekkias keeper Hrubec og traff stolpens ytterside. Det var det, før Michael Repik gjorde 5–1.

– Vi var kollektivt dårlig. Det kunne nesten blitt styggere (sifre), sier Petter Thoresen.

Offisiell skuddstatistikk i løpet av 2. periodes 20 effektive spilleminutter: 17–6. Totalt ble Tsjekkia gitt anledninger til å skyte 42 skudd.

Hockeygutta sørget for et relativt positivt helhetsinntrykk ved å vinne siste periode 2–1 mot Russland. Det gikk mot en reprise da Sondre Olden nett styrte inn 2–5 etter 52 sekunder. Men 38 sekunder etter det var Filip Chytil (19) frempå, og så gikk det kjapt fra baklengsmål seks til syv - nå med Henrik Holm i Norges mål.

Henrik Haukeland overlot jobben med å redde til ham etter 2. periode.

– Vi var for dårlig fra start til slutt. Det skyldes ikke (for dårlig) innsats eller vilje. De får oss dit de vil. Men vi bør også være realistiske, og ikke kjefte på hverandre. Ta en reality check, sier Jonas Holøs.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder