DET ALLER STØRSTE: Mats Zuccarello Aasen har nettopp avgjort kampen mot Carolina Hurricanes på overtid. Foto: Getty Images/AFP
DET ALLER STØRSTE: Mats Zuccarello Aasen har nettopp avgjort kampen mot Carolina Hurricanes på overtid. Foto: Getty Images/AFP

Zuccarello: - Helt sykt å bli matchvinner!

VG Nett til stede da nordmannen avgjorde fra «umulig» vinkel

ISHOCKEY

NEW YORK (VG Nett) (Rangers - Hurricanes 2-1) Mats Zuccarello Aasen (23) hoppet nesten ut av skøytene i ren glede da han scoret sitt aller første NHL-mål i forlengelsen i natt.

Publisert: Oppdatert: 06.01.11 13:04

- Det blir ikke så mye større enn det her, sa Zuccarello Aasen til VG Nett etter at et tyvetalls hockeyjournalister fra New York hadde fått sitt fra «the new kid in town» - etter 2-1-seieren på hjemmebane mot Carolina Hurricanes.

VGTV: Se Zuccas matchvinnerscoring her!

I natt fikk Mats Zuccarello Aasen (23) sitt store gjennombrudd i nordamerikansk proffhockey. Ikke bare serverte han et silkepass til Matt Gilroy på det første målet, men da alle var i ferd med å forberede seg til straffer, vispet Oslo-gutten til pucken fra nesten død vinkel. Da løftet taket seg i Madison Square Garden.

VGTV: Zuccarello: - Jeg blacket litt ut etter målet
Protokoll:Send din hilsen til Zucca her!

1 minutt og 51 sekunder gjensto det da 23-åringens aller største øyeblikk på ishockeybanen oppsto. Og det var en vanvittig lettelse å spore både hos Mats selv, lagkameratene og ikke minst publikum.

- For et rush! Jeg visste nesten ikke hva jeg skulle gjøre. Følelsen av å se lagkameratene i ekstase skliende mot deg var bare fantastisk. Dette var noe helt annet enn straffemålet i debuten, den kampen tapte vi jo - dette var et seiersmål, strålte Zuccarello Aasen.

- Helt spesielt

Etter matchen mot Carolina Hurricanes var det nordmannen og målvakt Henrik Lundqvist alle ville snakke med. Lundqvist går bare under navnet King Henrik i New York City. I natt måtte han dele den tittelen med en oppkomling fra Oslo Øst.

- Har du vært bekymret for at det skulle gå lang tid før første målet kom?

- Ja og nei. Jeg har vært mest opptatt av å være med på å skape ting fremover. Jeg visste det ville komme snart, og timingen kunne ikke vært bedre. Å score på overtid er noe helt spesielt, sier Mats til VG Nett.

Les mer under bildet ...


Gang på gang måtte han gå gjennom sekundene før og etter scoringen med NHL-journalistene. Deretter kom spørsmålene om den manglende høyden, og hans italienske avstamning på mamma Anitas side.

Les også: Zuccarello: - Lurte på om jeg ville holde ut

Mats svarte på alt. Da alle hadde fått sitt, satte han seg ned med VG Nett for å dele noen flere tanker. Det gikk litt over stokk og styr ute på isen etter den dramatiske avgjørelsen. Lagkamerat Brandon Dubinsky hadde heldigvis sikret seg matchvinnerpucken, slik at minnet ble med i bagen ut av Madison Square Garden.

Sitater som at det var et «heldig mål» og sjarmerende uttalelser som at «jeg har aldri visst hvordan det er å være stor» gikk åpenbart rett hjem hos amerikanerne.


- Jeg kan være glad i kveld, men allerede i morgen er det trening, og så er det ny roadtrip med to bortekamper i Dallas og St. Louis. Det nytter ikke å slappe av i dette gamet, jeg har ikke fått noen indikasjoner på om plassen min på laget er sikker, sier Mats Zuccarello Aasen.

Vakker assist

23-åringen startet i rekke med Dubinsky og Derek Stepan, men bortsett fra en frekk dragning på offensiv blå - og et påfølgende skudd utenfor - var nordmannen relativ anonym i 1. periode. I midtperioden valgte John Tortorella å matche andrerekken med Zuccarello tøffere, og den tidligere Frisk-Asker- og Modo-spilleren var nær scoring ved to anledninger.

Til tross for at spillet bølget frem og tilbake, gikk det hele 48.41 før New York Rangers omsider tok ledelsen. Zuccarello Aasen fikk plutselig tid med pucken bak mål og sendte den rett ut foran målgården til Cam Ward i Carolina-kassa. Der møtte backen Matt Gilroy gummiskiven, og slagskuddet banet seg gjennom mange par skøyter og inn i mål.

- Jeg så både han og Stepan foran mål, så jeg bare lukket øynene og håpet å treffe en av dem, sa Mats om ledermålet.

Bare seks minutter senere - og også seks minutter før slutt - utlignet Carolina Hurricanes etter en tilsynelatende unødvendig retur fra den ellers glimrende Henrik Lundqvist.

Det var et slag i trynet på Rangers, og Zuccarello ble da også benket i de påfølgende minuttene da Tortorella toppet laget. Men i spilleforlengelsen fikk nordmannen et siste bytte i fire mot fire.

Det var nok til å frelse hele Madison Square Garden, og om ikke halve New York så i hvert fall kvartalene rundt 33. og 34. gate på 8th avenue. Som en ekstra anerkjennelse ble Zuccarello Aasen plukket ut som en av tre Rangers-spillere som fikk stjerne for sin innsats - de andre to målvakt Lundqvist og målscorer Gilroy.

Garden-party

Rykket i kroppen, ekstasen og lagkompisene som gikk bananas foran øynene på ham, er noe Mats Zuccarello Aasen kommer til å huske resten av livet.

- Jeg visste det ville bli vanskelig å starte målproduksjonen fra dag én her, men dette er tross alt bare min sjette kamp. Nå har jeg en scoring og to målgivende, sier Mats.

Les også: Zuccarello scoret på straffe i NHL-debuten

Og mer vil det sannsynligvis komme. For selv om ikke Mats tar noe for gitt med sin egen hockeyfremtid, blir det nesten umulig for trener John Tortorella å sende ham ned igjen til Connecticut Whale nå. I så fall vil 18.200 tilskuere fra nattens NHL-match i Madison Square Garden stille seg tvilende til trenerens vurderingsevne.

- Jeg tar det dag for dag, sier Mats.

Og hittil har ingen vært større enn denne...

Her kan du lese mer om