NYTT FØRSTEVALG: Henrik Holm var opprinnelig annenkeeper i VM. Stavanger Oilers-keeperen startet den siste kampen mot Sveits, etter å ha erstattet førstekeeper Henrik Haukeland under kampene mot Tsjekkia og Sverige. Bildet er fra etter oppgjøret mot Sveits onsdag. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Keeper-Haugen fra sofaen: – Frustrerende for alle

BRATISLAVA (VG) Ishockeylandslagets mangeårige førstekeeper Lars Haugen (32) innrømmer at det er «forferdelig» å måtte se lagkameratene kjempe for å unngå nedrykk fra A-VM fra sofaen hjemme i Norge.

– Jeg har fulgt med på alt, og det er forferdelig å sitte i sofaen og se på, sier han til VG.

Han ville helst spilt for Norge her i Bratislava. Men etter å ha vunnet sluttspillfinalen med sitt klubblag Klagenfurt i Østerrike, takket han nei til VM av familiære årsaker og et plagsomt kne. Vel å merke for første gang siden mesterskap- og suksessdebuten og hockeyguttas kvartfinale i Bratislava for åtte år siden.

– Det er frustrerende for alle, sier han med tanke på ishockeylandslagets prestasjoner og situasjon foran VMs tre siste kamper.

les også

Hockeysjefen: – Mareritt hvis vi rykker ned

– De beste nasjonene er blitt bedre, og de er bedre forberedt enn før. Vi er ikke kommet nærmere de beste. Jeg skulle gjerne sett at det var motsatt, sier han med referanse til «frustrerende».

Lars Haugen understreker imidlertid at han ikke er bekymret. Han tror ikke Norge kommer til å rykke ned til B-VM for første gang på 18 år. Han begrunner det med at «mange har vært i krigen før». De norske spillere er vant til å spille med kniven på strupen.

Senest i Danmark i fjor. Da måtte Norge slå Sør-Korea i gruppespillets siste kamp for å unngå å rykke ned. Lars Haugen måtte plukke en puck ut av sitt mål umiddelbart, men koreanernes scoring ble annullert etter norsk protest.

Hockeygutta om keeper Haugen: – Han vil bli savnet

– Det har vært de verste ukene i min hockeykarriere. Det har vært blytungt, sa Lars Haugen etter at plassen i A-VM var berget med seier 3–0.

Nå må Norge slå Italia 18. mai for å unngå skjebnen de fryktet for ett år siden. Men det vil være en fordel å slå Østerrike 17. mai først. Lars Haugen vet hva som skal til. Fire lagkamerater av ham fra Klagenfurt – tre backer og en løperspiller – møter landslagssjef Petter Thoresens mannskap fredag ettermiddag klokken 16.15.

Den vises på Viasat.

– De er oppofrende og typisk lagspillere. Det har de til felles med Norge. De har også noen ordentlige kvalitetsspillere, spesielt Michael Raffl (Philadelphia Flyers i NHL). Bra bredde også, med «voksne» spillere i tredje og fjerderekken, sier Lars Haugen.

David Kickert (25) fra Linz er et litt overraskende førstevalg – i stedet for Sondre Oldens lagkamerat Bernhard Starkbaum (Vienna Capitals) – i mål hos Østerrike. Men Kickert har spilt oppsiktsvekkende bra.

Lars Haugen holder imidlertid er knapp på Norge; han er ganske sikker på det. Han sier at det er «to lag desperate etter poeng», men tilføyer at «vi» har en god sjanse – vel vitende om at Østerrike slo Norge 1–0 på hjemmebane i februar.

– Jeg synes vi har flere spillere med spisskompetanse, sier Lars Haugen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder