MILLION PLUSS - OG MINUS: Lillehammer IK tjente én million på hjemmekampen mot Storhamar i Håkons Hall i oktober 2018, men året som sådan gikk to millioner i minus. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Lillehammer-krisen: Lønningene økte med 2 mill. på ett år

Lønningene økte med over to millioner og året 2018 endte med like mye i minus for Lillehammer IK - selv om toppserieklubben i ishockey tjente rundt en million på én seriekamp i Håkons Hall mot erkerival Storhamar.

– Mavefølelsen nå etter møtet er bedre enn da jeg gikk inn i det. Jeg har tro på at de vil klare det, og det vil jeg meddele styret i Norges ishockeyforbund. Men det kommer til å bli tøft, sier Henning Evensen til VG etter det tre timer lange ekstraordinære årsmøtet i Lillehammer IK tirsdag kveld.

Evensen, som sitter i styret i Norges ishockeyforbund, var til stede som medlem av Lillehammer IK. Ledelsen i Lillehammer-klubben er neste tirsdag innkalt til møte hos forbundet for å redegjøre for klubbens økonomiske krise.

Torsdag i forrige uke ble det kjent at årsregnskapet til Get-ligalaget Lillehammer IK for 2018 viser minus drøyt 1,9 millioner kroner. Egenkapitalen er også i minus, med 1,6 millioner.

Tirsdag kveld redegjorde styret i klubben for hva som er årsakene til at den har havnet i et økonomisk uføre, på tross av stor suksess sportslig og når det gjelder publikumsoppslutning i 2018.

Lillehammer IK gikk til NM-finalene mot Storhamar våren 2018. Det tjente den én million på, vel å merke før spillerbonuser og «ekstra» lønn til spillerne som måtte bli værende en halv måned utover opprinnelig kontraktstid.

Lillehammers million-smell: Risikerer stopp for nye spillere

Lillehammer IK spilte hjemmekamp mot samme motstander foran nær 10.000 tilskuere påfølgende sesong, høsten 2018. Det ga en million i kassa.

Ifølge lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen, som dekket klubbens ekstraordinære årsmøte fortløpende tirsdag kveld, stemte de fremmøtte medlemmene for å godkjenne årsregnskapet - selv om revisor i sin rapport stiller spørsmål ved om det er grunnlag for videre drift.

Lillehammers millionsmell: – Det er ikke bra

Ifølge opplysningene som kom frem under det ekstraordinære årsmøtet, må Lillehammer IK rydde opp i dette gjennom sommeren før seriestart i september - og de tre nærmeste årene, som er tiden den har til rådighet for å få egenkapitalen i pluss (hentet fra Gudbrandsdølen Dagningens rapportering):

# Kortsiktig gjeld på til sammen 6,3 millioner, blant annet kommunale avgifter og feriepenger.

# «Ordinært resultat» for 2018 på minus 1,9 millioner.

# Lønnskostnadene i 2018 var nesten 9,4 millioner, mot drøyt 7,5 millioner året før.

# Endringer i kontrakter førte til økte lønnskostnader på 632.000 kroner fra august 2018 til nyttår. Klubben ansatte hjelpetrener, som ikke lå inne i budsjettet.

# Klubbens kontrollkomité advarte allerede i juni i fjor om at kostnadene var for høye. Noen måneder senere gjentok den advarselen.

Klubben har besluttet å kutte i den sportslige satsingen sesongen 2019/20. I år skal den spare 705.000 kroner, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen. Klubben har innført full bestilling-stopp.

Ps! Styret i Lillehammer IK vedtok sent tirsdag kveld, etter at det ekstraordinære årsmøtet hadde vart i tre timer, at det foreslåtte budsjettet skulle kuttes med ytterligere 300.000 kroner. Det betyr at resultatet for 2019 skal vise pluss 865.000 kroner - og at klubben dropper å hente den siste utenlandske spilleren som lå i budsjettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder