HIGH FIVE: Martin (11) er ivrig hockeyspiller og drømmer om å spille på Storhamar sammen med kommende nabo Patrick Thoresen. Mamma Linda kikker på mens far og sønn tar en high five.
HIGH FIVE: Martin (11) er ivrig hockeyspiller og drømmer om å spille på Storhamar sammen med kommende nabo Patrick Thoresen. Mamma Linda kikker på mens far og sønn tar en high five. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

I dag spiller han sin 964. og siste kamp for Storhamar: Johnsen: – Nå får vi hockeyspillere være oss selv igjen

Håper på å få avgjøre NM-finalen

ISHOCKEY

Føler hockey er blitt akseptert igjen

Mener treningskulturen er bedre nå

HAMAR (VG) Da Pål Johnsen (39 i går) debuterte for Storhamar som 16-åring i 1992, scoret han etter 15 sekunder på isen.

Publisert: Oppdatert: 18.04.15 13:39

– Første gang jeg traff pucken, ble det mål. La oss håpe at også min siste touch på pucken vil bli avgjørende, sier han foran kveldens syvende og avgjørende NM-finale mot Stavanger Oilers.

Der spiller 39-åringen sin kamp nummer 964 for Storhamar. Det blir den siste.

Snart skal drakten hans, nummer 18, heises opp i taket på Hamar OL-amfi (ved siden av Mester Erik Kristiansen) og aldri mer brukes av noen spiller på Storhamar.

Pål vokste opp noen hundre meter fra den gamle ishallen på Hamar og tigget køller hos datidens stjerner. Etter hvert skulle han selv bli en av dem. Han var tre år da begynte med ishockey. Da Storhamar-supporterne tok farvel med Johnsen torsdag kveld – etter seier i den sjette finalen – så var knapt et øye tørt i OL-amfiet. Aller minst hos hovedpersonen selv.

LES OGSÅ:Zucca ladet opp med norsk hockeyfinale: – Moro at det koker

– Det har blitt mye på kona mi

Dagen etter møter VG en morgenopplagt familie hjemme på Hamar. Mamma Linda ordner opp. Pål smiler. Datteren Julie (12) gleder seg til å spille helgens Peter Wessel-cup i håndball. Martin (11) går med SKA St. Petersburg-lue, og Patrick Thoresens kone Monica stikker som snarest innom for å si hei. Martin er hockeyfrelst. Hans store drøm: å spille sammen med Patrick Thoresen på Storhamars A-lag.

Fra det lange kjøkkenbordet er det mulig å se Mjøsa, i hvert fall nå – før bjørketreet til naboen får blader.

– Jeg har ikke vært så mye til stede her i det siste… Det har blitt mye på kona mi. Men familien støtter meg. Nå er det bare én kamp igjen, så blir det noe annet.

– Det er vemodig nå som det er slutt, selvfølgelig aller mest for Pål. Men det kom noen tårer også hos meg da Storhamar-supporterne ga ham sin hyllest. Hockey har jo vært livet hans – og vårt.

– Fått identiteten vår tilbake

Linda og Pål ble født på samme sykehus på samme dag, for nøyaktig 39 år siden i går. De ble kjent da de var ti år gamle.

– Vi har vært sammen siden vi var 14, forteller Linda.

– Hvordan er Pål?

– Snill, omtenksom, trygg… Og superflink med ungene.

Kona leter etter flere gode ord.

– Han har et stort hjerte, sier hun.

Machomannen (som gråt torsdag kveld) ved siden av henne synes det er hyggelig at det norske folk begynner å få opp øynene for ishockey.

– Jeg føler nesten at hockeyspillere får lov til å være seg selv igjen. Ikke være mer ordentlige enn det vi faktisk er.

– ?!

– Vi har på mange måter fått identiteten vår tilbake. Det er akseptert.

– Handler det om «Iskrigerne»?

– Ja, der er gutta seg selv, og det synes folk tydeligvis er greit. Det er sånn vi hockeyspillere er. Vi høyt under taket. Og godt kameratskap. Det kan se litt brutalt ut utenfra, men det er egentlig ganske snilt.

Saken fortsetter under bildet

Slår nedenfra

Pål Johnsen er rørlegger, men det har blitt mest ishockey i det siste. Og det blir mer også i fremtiden.

– Jeg vet foreløpig ikke hvordan… Om det blir med de aller minste guttene eller med A-laget. Vi får se.

Ingen trodde at Storhamar skulle bli noe finalelag i 2015. Spørsmålet for omtrent ett år siden var vel snarere om de kunne stille lag.

– Det er ekstra moro nå som vi slår nedenfra, mener Pål Johnsen.

– Hvilket mål husker du best i ditt Storhamar-liv?

– Det må bli 3-3 og 4-3 målene i NM-finalen mot Vålerenga i 1997. Det blir to det…

– Hvem er den beste du har spilt sammen med?

– Alexander Smirnov, dagens trener. Jeg har mange ganger lurt på hvordan vi kunne få en så fantastisk spiller hit til Hamar. Nå er han en fantastisk trener. Erik Kristiansen var selvfølgelig også veldig viktig for oss.

LES OGSÅ:«Iskrigerne» er en hit: – Pirrende for folk

– Spillerne er fire ganger så godt trent

– Din verste motspiller?

– Det må bli Øystein Olsen, den gang han spilte. Det var et helvete å møte han på isen, men utenfor banen er han verdens snilleste mann. Han kunne banke deg opp på isen og smile bredt når vi møttes etterpå.

– Hvordan er nivået nå sammenlignet med da du debuterte i 1992?

– Spillerne er fire ganger så godt trent. Nå går alle like fort på skøyter, alle er like sterke. Alle har åtte-pack på magen – unntatt meg. Treningskulturen har endret seg enormt.

– Keeperne?

– Målvaktene er kanskje de som har utviklet seg mest. Før scoret jeg 24-30 mål i sesongen, nå er det så vidt jeg klarer ti…

– Hvor mange tenner har du ofret i hockeykarrieren?

– Jeg har faktisk mistet bare to halve fortenner. Og så har jeg en veldig snill tannlege som ordner opp.

Her kan du lese mer om