KUNNE FEIRE: Alexander Bonsaksen, Ole-Kristian Tollefsen og Lars Haugen jubler etter å ha slått «Tre kronor» i VMs åpningskamp. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Tollefsen: - Ingenting slår dette

- Skal passe på at Aftonbladets hockeyekspert går i lusekofte resten av VM

KOSICE (VG Nett) (Norge-Sverige 5-4 etter straffeslag). Norges kaptein Ole-Kristian Tollefsen (27) mener at ingenting kan slå det å slå Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det var stort da vi kvalifiserte oss til OL. Men å slå Sverige i VM - det er ikke mye som slår det, sier backen fra svenske Modo til målløse svenske og andre utenlandske journalister.

VG Live: Les fyldig kampreferat her.

Han var i utgangspunktet ikke klar over at han og resten av Norges ishockeylandslag i lørdag kveld her i Kosice sto for en historisk bragd: det er første gang Norge slår Sverige i VM. Det nærmeste ishockeylandslaget har kommet tidligere er 3-3 i 1994 og 3-4 i 1990. Begge ganger i ordinær spilletid. Det var ikke spilleforlengelse og eventuell straffekonkurranse etter uavgjort den gang.

- Det er alltid moro å slå Sverige, sier han - litt ubetenksomt (han har altså aldri gjort det før).

- Det var deilig. Vi sank litt tilbake i 1. periode. Men i pausen ble vi enig om å roe litt ned og samtidig syntes vi at Sverige opptrådte litt «kaxig» (overlegent). Da vi satte det andre (2-3-reduseringen til Ask), fikk jeg en god følelse, sier Norges kaptein.

- Og nå skal jeg forsikre meg om at han svenske reporteren får på seg lusekoften. Jeg vil se bilde som bevis for at han gjør det, tillegger Ole-Kristian Tollefsen.

Aftonbladets mangeårige hockeyekspert Mats Wennerholm, som hittil kun har gått i kortbukser og lett sommerjakke med friidretts-VM 2009 logo, skrev før kampen at han ville gå i norsk lusekofte resten av VM hvis Sverige ikke vant. Han mente også at Norge ikke ville vært gode nok til å spille i den svenske Elitserien.

Les også: Svenskene raser etter hockeysensasjonen

Mathis Olimb, som satte straffe nummer to etter at Per-Åge Skrøder scoret på Norges første, er også opptatt av Wennerholms lusekofteveddemål. Han mener det sier litt om innstillingen til svenskene. - Jeg synes det er veldig fortjent at vi vant. Vi ble idømt noen billige utvisninger. Sverige har store profiler. Men vi jobbet knallhardt. Og Lars (Haugen) sto som en vegg. Med 2-3 målet, som vel Bastiansen var borte i (målet tilkjent Morten Ask), var vi på gang så det holdt.

- Vi spilte vårt spill og er trygge på det vi tror på, mener Mathis Olimb.

- Straffen? Så du med en gang at det var mål?

- Nei, det er ikke en straffe jeg er kjempefornøyd med. Men da jeg så at dommeren markerte for mål, var det bare å juble, svarer Olimb som er tilbake i svenske Frölunda etter en sesong i AHL for Rockford Ice Hogs.

VG Nett-leser:Söta bror har blitt LILLE bror!!!!!Diskuter kampen her.

- Dette kan jo ikke bli særlig bedre, sier VM-debutant Lars Haugen (24).

Han var heller ikke klar over at seieren er historisk, før han blir det fortalt.

- Er det? Ja, dette måtte jo skje en gang. Og det var helt fortjent. Det var fantastisk deilig, sier Lars Haugen til VG Nett - før alle TV-intervjuene som venter.

Han reddet 36 skudd i sin VM-debut, mot Sverige - og ble kåret til Norges beste av VM-arrangøren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder