BLANKE VM-ARK: Petter Thoresen (55) var landslagstrener sammen med svenske Leif Boork for 16 år siden. Da rykket Norge ned fra A-VM. Nå er Stavangers tidligere gulltrener klar for sitt første mesterskap som suveren hockeysjef.

BLANKE VM-ARK: Petter Thoresen (55) var landslagstrener sammen med svenske Leif Boork for 16 år siden. Da rykket Norge ned fra A-VM. Nå er Stavangers tidligere gulltrener klar for sitt første mesterskap som suveren hockeysjef. Foto: NTB Scanpix

Samme VM-vise
for hockeygutta til Thoresen

Petter Thoresen (55) skal lede ishockeylandslaget i VM for første gang. Åtte spillere er borte fra forgjenger Roy Johansens (57) siste VM-lag. Men ellers er alt som det pleier å være for hockeygutta foran mesterskapet i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Roy Johansen avsluttet sin 15 år lange karriere som sjef for Norges ishockeylandslag med VM i Moskva for ett år siden. Petter Thoresen overtok og startet jobben med suksess: Norge kvalifiserte seg for OL-turneringen i Sør-Korea 2018 ved å slå Frankrike 2-1 i den siste av tre kamper på hjemmebane i september.

Roy Johansen slet noen år med å ta hockeygutta opp i VMs gjeveste sjikt. Men Norge har forsvart - i nær dobbelt forstand - opprykket fra 1. divisjon til VM for verdens 16 beste nasjoner siden mesterskapet i Latvia for 11 år siden.

Det er en prestasjon det står respekt av.

Mål: Kvartfinale

Leste du denne? Roy Johansens siste tur med hockeygutta

Hockeygutta var på sitt beste omtrent etter drøyt halvgått løp under Roy Johansens ledelse. De gikk til VM-kvartfinalen i 2008, 2011 og 2012, som står frem som et desidert sportslig og resultatmessig høydepunkt.

Nå skal Petter Thoresen innfri forventningene til Norge som en etablert A-nasjon, med målsetting om å komme blant de fire beste av åtte nasjoner i VM-gruppespill avdeling B (A i Köln) og gå til kvartfinalen 18. mai.

Det vil som alltid bli vanskelig.

VM kan like gjerne ende med én kamp om å unngå nedrykk til 1. divisjon. For å unngå det, bør det bli seier i første kamp lørdag klokken 20.15 mot vertsnasjonen Frankrike foran 14.500 tilskuere i AccorHotels Arena - samme sted som Norges håndballandslag spilte VM-finale mot Frankrike for tre måneder siden.

Tollefsen og Trygg ute

Norge har vunnet tre av åtte treningskamper i oppkjøringen til VM.

To mot Tyskland og en mot Danmark. Generalprøven mot Slovakia på Hamar ga to tap, inkludert baklengsmål i overtallspill og null scoringer i siste kamp.

Leste du denne? Hockey-veteraner dropper VM

Lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen (33) og VM-backveteran Mats Trygg (40) er borte fra laget som tapte åpningskampen for Danmark i 2016-VM, og deretter slo Sveits (4-3 i spilleforlengelse) og Kasakhstan - men likevel sto i fare for å rykke ned foran siste gruppespillkamp mot Latvia (seier 3-1).

Bakgrunn: Første gang jeg har avgjort en kamp på denne måten

Patrick Thoresen (33) måtte droppe VM i fjor på grunn av en lyskeskade. Før Mats Zuccarello (29) eventuelt blir slått ut av NHL-sluttspillet med New York Rangers og sier ja til VM-spill, er landslagssjefens eldste sønn Norges viktigste utespiller.

Han må få det til, for at Norge skal få det til.

Vinn eller forsvinn?

Andre nøkler til suksess: Matchvinner-keeper Lars Haugen, mål-brødrene Mathis og Ken André Olimb, backbauta Jonas Holøs og stormtroppfører Andreas Martinsen.

Leste du denne under 2016-VM? Olimb-brødrene reddet Norge igjen

Oppfylles disse kriteriene, er Petter Thoresens «Nye Hockeygutta» gode nok til å vinne sine tre første kamper i det innledende gruppespillet mot Frankrike, Sveits og Slovenia - og den siste mot Hviterussland.

Det vil bety kvartfinale.

I motsatt fall - tre tap innledningsvis - vil det være snakk om «vinn eller forsvinn» foran møtet med hviterusserne. Det er A-VMs nådeløse virkelig. Men det er ikke noe nytt. Slik har det alltid vært, og det vil også være Petter Thoresens lodd som Norges ishockeysjef.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder