«Mini» kritisk til hockey-turneringen i OL: – Breddeidrett for meg

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Fotballprofil Jahn Ivar «Mini» Jakobsen forstår lite av hvordan Norge kan spille kvartfinale etter tre tap i gruppespillet.

– Jeg spiller hockey selv med «Shampo» på ryggen og ser masse hockey. Jeg har den største respekt for idretten, men at man kan nå en kvartfinale i OL etter å ha tapt de tre første kampene skjønner jeg ikke. Det er breddeidrett for meg. Alle skal med, sier Jakobsen til VG.

Han meldte utspillet på Twitter rett etter seieren mot Slovenia var i boks.

Norge tapte 4–0 mot Sverige, 5–1 mot Finland og på straffer 2–1 mot Tyskland etter at det var uavgjort etter ordinær tid. Norge fikk dermed med seg ett poeng.

– Det er ikke vår feil at oppsettet er slik. Det gjelder å vinne de rette kampene, mener Patrick Thoresen, landslagets største profil.

VG LIVE: Vi fulgte kampen direkte

I gruppespillet sikrer fire lag seg hver sin kvartfinale, mens de åtte resterende lagene spiller kamp for å få møte dem.

– Det holder å vinne en kamp. Litt flaks hadde vi. Men det er jævlig deilig. Det er sikkert surt for Slovenia som har spilt så bra inntil nå. Men det viktigste er alltid å vinne den siste kampen, sier Mats Rosseli Olsen, landslagsspiller.

Russland neste

Tross nederlagene fikk Norge en mulighet til å nå kvartfinale. Den grep Petter Thoresens menn og Norge skal spille kvartfinale i OL for første gang. Den går mot Russland onsdag klokken 08.40.

– Det er kjempegøy at de vant og er i kvartfinale, men hvorfor de skal spille kvartfinale etter å ha tapt de innledende rundene er rart, mener Jakobsen, tidligere landslagsspiller i fotball.

Norge kom seg til OL etter å ha slått Frankrike, Kazakhstan og Italia i en tøff kvalifisering.

Glenn Jensen, tidligere Vålerenga-keeper i hockey, er ikke enig i at hockey er noe «breddeidrett».

les også

Slovensk spiller dopingtatt rett før Norge-møte

– Nå skal ikke jeg rakke ned på fotballgutta, men det er lenge siden Norge var i et fotballmesterskap. Bare det å kvalifisere seg til OL i det hele tatt er en bragd. Hockey er den største idretten i OL, og generer 60–70 prosent av inntektene. De beste spillerne fra NHL ikke er med, men de beste europeiske spillerne er med. Noe breddeidrett er det ikke, sier Jensen.

KRITISK: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen. Foto: Delebekk, Bjørn S.

– Må glede oss

Bjørn Erevik, hockeyekspert i TV 2, svarer slik på om det for lett å nå kvartfinale etter tre tap:

– Det er ikke så mange lag. Sånn er nå formatet og vi har ikke klart det før. Vi må glede oss over det, mener Erevik.

I fotball-EM i 2016 vant Portugal. De nådde semifinalen uten å ha vunnet en kamp i ordinær tid før i mesterskapet. Portugal ble gruppetreer bak Ungarn og Island - to smånasjoner i fotballsammenheng.

– Man kan godt diskutere om det var for mange lag i fotball-EM sist. Men Portugal tapte hvert fall ikke alle kampene i EM, svarer Jakobsen.

Portugal slo Kroatia i åttedelsfnaler i ekstraomganger og Polen på staffer i kvartfinalen, før de slo Wales i semifinalen og avgjorde finalen mot Frankrike i ekstraomganer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder