SKJEBNEKAMP: Søndag møter Norge Frankrike til en avgjørende OL-kvalik-kamp. Her er Mats Zuccarello etter å ha slått Italia 4-1 tidligere i uken.
SKJEBNEKAMP: Søndag møter Norge Frankrike til en avgjørende OL-kvalik-kamp. Her er Mats Zuccarello etter å ha slått Italia 4-1 tidligere i uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Zucca kan skyte Norge til OL - men NHL kan hindre ham i å spille der

ISHOCKEY

Søndag kan Mats Zuccarello (29) skyte Norge til OL, men om to år er det ikke sikkert han får lov til å delta i lekene. Grunnen er en pågående konflikt mellom NHL og IOC.

Publisert: Oppdatert: 04.09.16 13:06

De siste fem vinterlekene har Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale hockeyforbundet (IHHF) bidratt økonomisk overfor NHL for å få verdens beste hockeyspillere til å være med på OL.

De har blant annet dekket reiseutgifter og forsikring på spillerne, og til gjengjeld har NHL satt ligaen på pause i tre uker.

Les også: – NHL styrer alt når det gjelder ishockey i OL

Ifølge Inside the game bidro IOC med rundt 115 mill. kroner i forbindelse med Sotsji-OL, det etter at en avtale kom på plass med bare syv måneder igjen til start.

En slik avtale er ikke på plass foran Pyeongchang-OL i 2018, og IOC har uttalt at de ikke ønsker å bidra økonomisk slik de har gjort i forbindelse med alle vinter-OL siden Nagano i 1998. Den økonomiske byrden legges istedenfor over på NHL, men kan ende opp med at NHL-spillerne blir hjemme og at ligaen fortsetter parallellt med OL.

VG følger Norge-Frankrike direkte her!

– Ønsket vårt er å ha med de beste spillerne, men at IOC ikke dekker de økonomiske utgiftene slik de har gjort de siste fem OL, putter oss i en vanskelig situasjon. Enda vanskeligere enn tidligere, uttalte IHHF-president René Fasel da nyheten ble kjent i april.

Da anslo han prognosene for å ha med NHL-spillere i OL om to år som «ikke gode», og i et nylig intervju med kanadisk presse erkjenner NHL-sjef Gart Bettman at det er et spørsmål om det er verdt å pause ligaen for å la spillerne delta i OL.

– Det er ikke bra å stoppe ligaen, konstaterer han, ifølge CBC Sports.

– Man må rettferdiggjøre overfor seg selv at det er verdt det, fortsetter han, og sier at en rekke faktorer, inkludert spillernes egne ønsker, spiller inn når den endelige avgjørelsen skal tas.

Zucca etter Italia-seier: – Vi har vårt best igjen

Resultatet kan bli at NHL velger ikke å sette ligaen på pause mens OL pågår. Da må de norske hockeygutta, dersom de tar seg til OL, mest sannsynlig klare seg uten Mats Zuccarello og andre nordmenn som er en del av ligaen.

Per dags dato er Andreas Martinsen den eneste andre norske NHL-proffen. I sommer skrev han under på en ny ettårskontrakt med Colorado Avalanche.

– Vi får håpe de høye herrer kommer til en løsning. Det er viktig å ha med de beste spillerne i OL, uansett, sier landslagssjef Petter Thoresen til VG, uten at akkurat det er noe han bruker tid på nå. Han har tankene rettet mot søndagens «OL-kvalikfinale» på Jordal.

Slår Norge Frankrike, er hockeygutta klare for OL i 2018.

Les også: Zucca og Thoresen to hakk foran de andre

– Vi er så klare som vi kan få blitt. I dag har vi hatt en rolig økt, og gutta så fornøyde ut. I kveld skal vi ha et spillermøte og gå gjennom Frankrike som lag, sier Thoresen til VG lørdag ettermiddag.

Frankrike er ranket som verdens 14. beste hockeynasjon. Norge, som har deltatt i to strake OL, er på 11. plass på IHHFs ranking.

– Hvordan skal dere slå Frankrike?

– Vi må være aggressive, fornuftige og ikke bli kontret på. Frankrike slipper inn få mål, bare to hittil i turneringen, så det er viktig å stenge igjen bak. Men vi har troen. Optimismen i laget er høy, og vi håper vi kan stikke av med seieren, sier Thoresen.

Her kan du lese mer om