SCORET IGJEN: Thomas Valkvæ Olsen (nr to fra høyre) sørget for 1-0 i Norges andre treningskamp mot Frankrike foran VM i Moskva om en uke. Mats Trygg, Michael Haga og Ken Andre Olimb (lengst til høyre) gratulerer Frisk-spilleren fire minutter inn i første periode i Lørenskog ishall.
SCORET IGJEN: Thomas Valkvæ Olsen (nr to fra høyre) sørget for 1-0 i Norges andre treningskamp mot Frankrike foran VM i Moskva om en uke. Mats Trygg, Michael Haga og Ken Andre Olimb (lengst til høyre) gratulerer Frisk-spilleren fire minutter inn i første periode i Lørenskog ishall. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

VM-premiere mot Danmark om syv dager: Ny skadesmell for hockeygutta

Landslagsveteranen: – Jeg er bare litt kvalm. Det er ikke noe farlig.

ISHOCKEY

LØRENSKOG (VG) (Norge-Frankrike 2-3) Landslagssjef Roy Johansen (56) måtte tåle en ny skadesmell da Anders Bastiansen (35) bokstavelig talt ble skutt i senk i hockeyguttas generalprøve syv dager før VM-premieren mot Danmark.

Publisert: Oppdatert: 30.04.16 21:11

VM-veteranen ble truffet i kroppen av et hardt skudd fra lagkamerat Jonas Holøs (28) etter 35 minutter. Bastiansen hadde åpenbare problemer med å komme av banen i oppreist tilstand. I spillerboksen ble han umiddelbart tatt hånd om av landslagets fysioterapeut og lege.

– Jeg visste ikke om jeg skulle klare å ta meg av isen. Skuddet traff rett i overkant av suspen. Men jeg begynner å bli bedre nå. Jeg er bare litt kvalm. Det er ikke noe farlig. Det går greit, sier Anders Bastiansen til VG i Norges garderobe etter kampen.

Til lettelse for landslagssjef Roy Johansen, som samtidig var travelt opptatt med «å telle opp» før han søndag offentliggjør VM-troppen beståpende av syv backer, 15 løperspillere og tre keepere. Finland-proff Alexander Bonsaksen er allerede avskrevet på grunn av en lyskeskade. En annen back, Sveits-proff Daniel Sørvik, er uaktuell på grunn av hjernerystelse.

– Jeg må ta ut laget. Vi holder på nå. Det er jevnt når det gjelder de siste plassene, sier Roy Johansen før han haster inn trenergarderoben til et nytt «møte».

Back-bautaene Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen er klare, om enn på hengnende håret. Tollefsen pådro seg en ny vridning i kneet fredag, Holøs har lenge slitt med en «kraftløs» høyre arm.

– Litt smårusk

– Det er en nerve som er kommet i klem. Det skjedde for seks-syv uker siden. En stund klarte jeg ikke klemme på vannflasken. Jeg er ikke frisk, men nå fungerer det å spille, forteller han.

– Det er ikke verre enn at du klarte å score fra backhand (2-1)?

– Ja, det er deilig å få inn en slik, svarer Holøs - som er enig i VGs påstand om at ishockeylandslaget har vært preget av skader og sykdom i oppkjøringen til VM.

– Det har vært litt smårusk. Men det går seg til. Mange klarer å bite (tennene) sammen og spille. Alle har lyst til å være med, sier Färjestad-backen - som ikke tror det vil ha noen betydning at Norge i motsetning til tidligere starter VM mot antatt jevnbyrdige motstandere, og ikke de antatt beste.

BAKGRUNN: Kaptein Tollefsen skadet én uke før VM

Lang Holøs-finte

Hølos om det ulykksalige skuddet:

– Jeg skjøt ham vel nesten i stykker. Det er uheldig at det går så ille. Men «Basse» er en harding. Det går vel bra.

Damien Fleury ble matchvinner ved å plassere pucken oppe i venstre hjørne bak keeper Lars Volden tre minutter etter at Bastiansen ble truffet i buken.

Ishockeylandslaget vant 5-1 over Frankrike fredag.

– Jeg har vært ute av matching en stund og har mer enn nok med å konsentrere meg om eget spill. Men vi var litt mer nøyaktig fredag. Vi ga dem flere sjanser nå, og Frankrike var kanskje mer «på», sier Jonas Holøs.

Oppgjøret lørdag kveld var Norges siste treningskamp foran åpningskampen mot Danmark i VM i Moskva neste lørdag. Danskene, forsterket med tre løperspillere fra NHL (men ikke keeper Frederik Andersen, Anaheim), tapte 1-3 for Slovakia i sin siste treningskamp i Bratislava lørdag.

Frisk Askers Thomas Valkvæ Olsen (22) gjorde 4-1 fredag, nå scoret ha det første målet i kamp to etter pasning fra tidligere Frisk-spiller Ken André Olimb (svenske Linköping).

Frankrike utliknet 55 sekunder senere, ved en såkalt styring av Loic Lamperier - og etter smule forvirring blant Norges spillere foran keeper Lars Volden. Ikke lenge etter utnyttet Jonas Holøs et forvirret fransk spillerbytte - i norsk overtallsspill - og la inn 2-1 etter en lang dragning og fra backhand.

Mathis Olimb, Ole-Kristian Tollefsen, Mats Rosseli Olsen og Mats Zuccarello var blant de VM-klare som ikke spilte i VM-generalprøven. Michael Haga (Örebro) og Valkvæ Olsen var blant dem som - igjen - viste seg frem på «VM-verdig» vis foran sjefstrener Roy Johansens endelige VM-uttak søndag.

Elendighetens elendighet

Leste du denne? Skjermes ikke i VM

Sondre Olden fikk i den sammenheng en dårlig start på 2. periode da han ble utvist 2+10 minutter for «takling mot hodet» i midtsonen. Fra utvisningsboksen ble han vitne til at Frankrike, fem mot fem, utliknet.

Damien Fleury ble kreditert målet, men pucken skled inn bak utmanøvrerte Lars Volden etter å ha truffet Anders Bastiansens (35) skøyte. Et regelrett selvmål.

Ikke nok med det.

I norsk overtallsspill fem minutter før siste peiodepause ble samme Bastiansen truffet av et skudd fra Jonas Holøs. Pucken traff VM-veteranen så forkjært at han ikke kom tilbake på isen.

Mer elendighet i vente.

Ask inn for Bastiansen

Husker du disse Bastiansen-målene for tre år siden? LES SAKEN HER

Med ett kom Damien Fleury helt alene mot Lars Volden: Fransk ledelse for første gang i kampen.

Skulle hockeygutta klare å komme tilbake i siste periode?

En annen VM-veteran, Morten Ask (35), erstattet Bastiansen som senter mellom Valkvæ Olsen (22) og Haga (23) de siste 20 minuttene. Holøs sin backpartner, Mattias Nørstebø (20), var nær ved å utlikne snaurt fem minutter før slutt, før Roy Johansen begjærte time out etter et lite slagsmål mellom Niklas Roest og Laurent Meunier.

Johansen erstattet keeper Lars Volden med en ekstra utespiller i håp om å utlikne fem mot fire utespillere. Tre-fire skudd kunne ha funnet veien inn bak Florian Hardy. Men de gjorde det ikke.

PS! Norge vant skuddstatistikken 36-21.

Her kan du lese mer om