LA SEG FLAT: Vålerengas Tallak Lyngset la seg flat etter ukvemsordene mot Stavanger Oilers-spiller Philippe Cornet i romjulen. Her er han blitt kjørt over ende av Stavangers Henrik Medhus i kampen på Jordal 28. desember.

LA SEG FLAT: Vålerengas Tallak Lyngset la seg flat etter ukvemsordene mot Stavanger Oilers-spiller Philippe Cornet i romjulen. Her er han blitt kjørt over ende av Stavangers Henrik Medhus i kampen på Jordal 28. desember. Foto: Fredrik Solstad , VG

Kommentar

Vil slå knockout på søppelprat i norsk  ishockey

Tidsånden og TV-mikrofoner bestemmer hvor hardt
du vil bli straffet for å ha gått over streken i karakteristikker av en motspiller i norsk ishockey.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vålerengas norske back Tallak Lyngset (21) kalte i kampens hete Stavanger Oilers’ fransk-kanadier Philippe Cornet (25) for «jævla homse» og «jævla sigøyner» (på engelsk) under kampen på Jordal 28. desember.

Det ble fanget opp av TV 2-mikrofoner som dommerne bar. Norges Ishockeyforbund pleier ikke å anmelde spillere for brudd på regelverket til sitt disiplinærutvalg. Denne gangen skjedde det umiddelbart.

Les også, Tallak Lyngset: – Det kokte over

– Langt over grensen

Ifølge generalsekretær Ottar Eide, vil ikke norsk ishockey akseptere omtale og karakteristikker som går på «type etnisitet og seksuell legning som kan virke sårende og bli negativt oppfattet».

– Dette er oppførsel som er uønsket i norsk ishockey, og er langt over grensen for hva som er akseptabel oppførsel innen vår idrett, står det i anmeldelsen fra forbundet.

Tallak Lyngset beklaget på det sterkeste sitt utbrudd i VG 29. desember, dagen etter hendelsen foran et fullsatt Jordal Amfi i romjulen. Fredag 8. januar – 11 dager senere – offentliggjorde disiplinærutvalget sin dom: To kampers utestengelse for sjikanering.

Hets – såkalt trash talk (altså «søppelprat») – som inneholder påstander om seksuell legning og visse etnisiteter, vil bli straffet strengt i norsk ishockey.

Men det er ikke så enkelt, heller. Det er umulig å trekke opp klare grenser for hva som kan tillates og det som kvalifiserer til regelbrudd når det gjelder verbale utbrudd av rufsete slag – i en høyintensitetssport der adrenalinet ofte koker.

Før og nå

Tenk deg en rangering: «Homo» – tre kamper utestengelse, «Neger» – to kamper, «F … e» – én kamp.

For 30 år siden ble ikke det første tatt så ille opp. Selv husker jeg to voksne mannlige tilskuere som ropte «Jarlsbo er homo» fra bak vantet i Storhamars gamle ishall da jeg jevnlig spilte der på begynnelsen av 1980-tallet.

– Hvorfor gjør dere det? spurte jeg.

– Det er morsomt, var svaret.

– OK.

En kjent spiller fikk – unisont – høre det samme fra fullsatte tribuner på Jordal i samme tidsepoke. Samboeren hans oppsøkte, rasende, den store heiagjengen for å understreke at «det er han ikke».

På isen, motstanderne imellom, gikk det mer på «jeg skal drepe deg».

Men det var det. Det var ikke så farlig.

Det er en annen tid nå.

Telle til ti

Kjønn og seksualitet snakkes om på en annen, alvorligere måte. Det samme gjelder for etnisitet. Fordi det fins flere, for å si det sånn.

Det er flere TV-kanaler også. «Iskrigerne» – som følger Espen Shampo Knutsen og Vålerenga døgnet rundt – er på en av dem. Du kan se alle kampene fra toppserien Get-ligaen på PC-en din.

Norsk ishockey har veldig aktivt gått inn for å synes (og bli hørt). Den vil inn i stuene til folk flest. Det har en pris; norske ishockeyspillere kan ikke lenger oppføre seg som det de var – utøvere i en bakgårdsidrett.

De må opptre i henhold til «god oppførsel»; veloppdragne og høflige. I en sport med tradisjonelt sett sterk intern justis, burde ikke det by på problemer å skjerpe ordbruken – på tross av en kilevink og urettferdige dommeravgjørelser.

Dommen i Tallak Lyngset-saken gir en pekepinn på når de bør telle til ti, fremfor å gå for språklig knockout.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder