IKKE LENGE IGJEN: Roy Johansen (56) blir trener for Vålerenga etter å ha ledet Norges ishockeylandslag som sjefstrener for siste gang, antakelig 17. mai mot Latvia i VM i Moskva. Her under kampen mot Danmark. Foran (f.v) veteranene Morten Ask og Anders Bastiansen samt VM-debutant Thomas Valkvæ Olsen. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Hockey-veteraner droppet VM-nei etter beskjed om sjefens farvel

MOSKVA (VG) Landslagsveteranene Mats Trygg (39) og Anders Bastiansen (35) ville droppe VM, men ombestemte seg da det ble kjent at det kom til å bli Roy Johansens siste mesterskap etter 15 år som trener for Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg skulle egentlig ikke være med da det i desember ble klart at dette skulle bli hans avslutning. Men da, etter at vi hadde snakket sammen, føltes det helt naturlig for meg å stille opp for ham. Jeg vil gjerne gi ham en god avskjed, sier Anders Bastiansen til VG.

VG Direkte: Følg Tsjekkia-Norge fra kl. 15.15

Han mesterskapsdebuterte sesongen 2004/05 med kvalifiseringen til Torino-OL og B-VM i Ungarn, der Norge rykket opp til A-VM som ble spilt i Riga våren 2006.

Siden har hockeygutta til Roy Johansen tatt seg til tre kvartfinaler i VM.

Leste du denne? Norges toppscorer gjør det med et smil

Stavanger-Thoresen overtar

Nå i hans ellevte VM på rad i elitedivisjon er sjansen til stede for nummer fire, etter 4-2 over Kasakhstan tirsdag – og foran VM-kamp nummer fire mot Tsjekkia torsdag.

VG-kommentar: Nå kan de spille for ny kvartfinale

– Vi snakket om det på spillerbussen i går. Jeg husker det, svarer Anders Bastiansen på spørsmål om Norge-Tsjekkia i grunnspillet i Tyskland-VM for seks år siden.

Tsjekkias superstjerne Jaromir Jagr (nå 44) scoret to mål, men Mats Zuccarello (1-0), Anders Fredriksen (2-1) og Anders Bastiansen (3-1, målgivende Mathis Olimb) scoret ett hver – og Norge vant 3-2 før Jagr & Co til slutt vant VM-gullet.

Mats Trygg og Morten Ask (35) husker på sin side at de og Norge rykket ned fra A-VM i Hanover 2001 til B-VM 2002 med svenske Leif Boork og Petter Thoresen som landslagstrenere.

BAKGRUNN: – Jeg er mer rappkjeftet

Trygg (fyller 40 år 1. juni) og Morten Ask (36 år 14. mai) ble tatt ut til Roy Johansens første VM-lag for 14 år siden, og hans siste her i Moskva.

Stavanger Oilers' gulltrener, Petter Thoresen (54), overtar som landslagssjef fra 1. juni.

Trygg: – Alle kjenner på det

SUPERVETERAN: Mats Trygg (39) - her mot Sveits og Robin Grossman - VM-debuterte i 1997. For 14 år siden spilte backen sitt første VM med Roy Johansen som sjefstrener. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Det blir ikke snakket om, men det er noe som er selvsagt. Vi vil gi Roy (Johansen) en skikkelig avskjed. Han har hatt troen på oss, og han har gått gjennom murvegger for oss, svarer Morten Ask på spørsmål om Roy Johansens siste VM-tur med gjengen.

Vålerenga-løperen hevder han – om Johansen – aldri har tenkt tanken at «nå må han gi seg» som landslagstrener.

– Men vi har vært nødt til å utvikle oss fra «basics», det grunnleggende. Det har nok vært en utfordring fra å bare skulle forsvare oss, til å føre kamper. Ikke bli for låst. Vi har sluppet opp på det gjennom årene, sier Morten Ask.

– Han har utviklet seg som leder, han også. Han var mer «het» i starten. Vi ler mye av Roy, men alle er blitt glad i ham. Jeg føler det i alle fall slik: Han fortjener en bra turnering. Alle kjenner nok på det, sier Mats Trygg - som mesterskapsdebuterte i A-VM i 1997.

Leste du denne? Hockey-VMs 10 største stjerner

Lørenskog-backen, som har spilt 14 sesonger som proff i utlandet, vedgår at han var veldig usikker på om han ville fortsette på landslaget etter VM i Ostrava i fjor.

Familiefaren ville heller satse på en sivil utdanning, og - som han sier - han «vet hvor mye det koster» og at Camp Roy (Johansens lange og krevende VM-oppkjøring) «ikke er til å leke med».

Mye på massasjebenken

BAKRUNN (krever innlogging): Roys siste tur med gjengen

FIRE ELLER FEM: Roy Johansen og Norge har fire kamper igjen i grunnspillet i VMs A-gruppe, kalt kaos-gruppen. Går hockeygutta til kvartfinale, blir det fem. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg fikk litt ekstra motivasjon da det viste seg at dette skulle bli hans siste VM. Etter pressekonferansen (4. desember) der det ble offentliggjort, kjente jeg det med en gang: jeg skylder ham det, han har satset på meg og gitt meg mye tillit, sier Mats Trygg om årsaken til at han ombestemte seg.

Anders Bastiansen understreker at han «alltid har likt Roy godt», Mats Trygg at han «ser på Roy som en venn». Alle hockeygutta er på fornavn med landslagssjefen.

– Roy har skapt en veldig bra kultur, når det gjelder trening og holdninger; video og analyse. Alt er satt i system. I det daglige er han en av gutta, men samtidig ikke en av gutta.

– Han ligger like mye på massasjebenken som oss. Det tror jeg ikke hadde fungert hos Canada, for å si det slik. Han skaper trygghet, og han har en tørr humor som løfter oss opp, mener Morten Ask.

I VG Sportens ferske podcast får du dommen over bokseverdenens superkamp, Leicester-helten som ble flau og hvorfor far og sønn Thoresen må passe seg som hockeyeksperter:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder