HAR TROEN: Morten Ask tror en god førsteperiode kan legge grunnlaget for seier over Finland. Finnen Tuomo Ruutu passerer bak ham mens han snakker med norsk presse. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

HAR TROEN: Morten Ask tror en god førsteperiode kan legge grunnlaget for seier over Finland. Finnen Tuomo Ruutu passerer bak ham mens han snakker med norsk presse. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Ingen hemmelighet: Finland er litt bedre på alt

Morten Ask til finsk presse: Tror det er hockeyfeber i Norge

BRATISLAVA (VG Nett) Morten Ask (30) mener en veldig bra 1. periode, som tidligere i VM, er det som må til for å slå Finland og gå til VM-semifinalen mot Canada eller Russland.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Finland er litt bedre enn oss på alt. Det er ingen hemmelighet. Men vi har spilt veldig bra førsteperioder hittil. Klarer vi å bygge på det, kan det gå. En god start er viktig, sier Vålerenga-spilleren, som for fem år siden spilte en sesong for finske Saipa Lappeenranta.

VG LIVE: Følg VM-kvartfinalen Finland-Norge kl. 16.15

Han er Norges eneste spiller som har spilt i den finske toppserien. Ask scoret to mål og la to målgivende pasninger i 2005/06-sesongen i Finland.

Omringet av finsk presse

Foran Vancouver-OL i fjor ødela han skulderen. Det tok ham ett år å komme tilbake. Før VM nå har han bare spilt 13 kamper. I tillegg har han måttet spille back, etter en lang karriere som senter, fordi Roy Johansen er i total manko på backer.

Norges og Sveriges tidligere landslagssjef Leif Boork er en av mange eksperter som har hyllet ham for VM-innsatsen. Derfor ble Ask, i likhet med hockeyguttas finsk-norske back Eerikki Koivu (31), nærmest omringet av finske presse etter Norges første trening her i Bratislava etter ankomsten fra Kosice.

Les også: Han skal bli Finlands nye superstjerne

Ishockey er nasjonalsporten i Finland, og finske medier vil ifølge Norges pressesjef Bjørn Mathisrud vite "alt" - hva Ask & co spiser til frokost - om kvartfinalemotstanderen til kaptein Mikko Koivus lag.

SUKSESS: Norge har hatt mye å juble for til nå i VM. Her er det Marius Holtet (t.v.) og Jonas Holøs som jubler etter scoring i seieren over Frankrike. Foto: Scanpix


- Jeg tror det er hockeyfeber i Norge, sier Morten Ask og smiler bredt.

- Det er en klisje. Men vi jobber for hverandre, sier han til finnene - mens Tuomo Ruutu passerer bak ham.

Dro ut tidlig

NHL-stjernen fra Carolina Hurricanes scoret seiersmålet 3-2 i spilleforlengelsen i siste VM-oppgjør Finland-Norge for tre år siden i kanadiske Halifax.

- Vi har spilt bra i overtall og vi har vært utrolig effektive. Den scoringsprosenten vi har hatt nå, har vi aldri vært i nærheten av før. Det har med dyktighet og flaks å gjøre. Men vi er flinke til å gjøre de små tingene riktig, sier Morten Ask foran kvartfinalen torsdag ettermiddag.

Han tillegger at han tror årsaken til suksessen er at mange av spillerne på Norges VM-lag "kom seg ut i ung alder". Ole-Kristian Tollefsen, Mathis Olimb, Per-Åge Skrøder og han selv er gode eksempler på det.

Kvikke finner

Etter Sveriges seier over Tyskland og Tsjekkias over USA i kvartfinalene onsdag, vil Norge ende på 5. plass i VM - med tap for Finland og hvis Canada slår Russland i den andre kvartfinalen i Bratislava i kveld. Norge har allerede rykket opp til 9. plass på veredensrankingen. Med samme ranking etter VM i Sverige/Finland neste år, er hockeygutta kvalifisert for Sotsji-OL 2014.

- Vi er gode på vårt system. Vi vil ikke ha initiativet i kampen; vi vil ikke ha pucken så mye. Styrespillet vårt gjør det vanskelig for motstanderen. Det kan sammenliknes med det Drillo sier: vi vil være minst mulig i egen sone, forklarer Morten Ask.

Les også: Finsk Vålerenga-helt: - Glem det, Norge!

Han har spilt sammen med Finlands hurtigtog Antti Philström i Saipa og keeperen Teemu Lassila i svenske Djurgården (2006-08).
- De har alltid noen kvikke spillere, og er kjent for sine gode keepere, sier Morten Ask.

- Finnene er et hardt arbeidende folkeslag generelt. De legger aldri noen imellom. Om de møter oss eller noen andre, spiller ingen rolle for dem. De vil i motsetning til Canada og USA, og ikke minst Sveits, ikke undervurdere Norge, hevder han.

Assistentkaptein Mads Hansen sliter med ryggen og er usikker til dagens kamp. Mathis Olimb har vært plaget av sterk forkjølelse de siste dagene. Han sto over en trening for to dager siden og var ennå ikke helt pigg i går. Nå er han imidlertid friskmeldt og klar for kvartfinalen mot Finland.

Veteran Mads Hansen derimot, assisterende landslagskaptein og senter i rekke med Norges toppscorer Marius Holtet og VM-sensasjonen Kent André Olimb, slet i morges med ryggtrøbbel. Han er usikker noen timer før kampstart - men skal prøve seg, får VG Nett opplyst av landslagsledelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder