Keeperhelten stoppet alt og knekte Storhamar

HAMAR (VG) (Storhamar-Frisk Asker 0–1) Frisk-keeper Niklas Dahlberg reddet 49 skudd da Frisk overrasket regjerende mester Storhamar på deres hjemmebane. Dermed leder outsideren fra Asker 2–1 i kamper foran neste finalekamp i best av syv-serien - på Frisks hjemmebane torsdag.

– Det var veldig deilig. Vi fulgte vår game plan (kampplan) godt, med et bra forsvarsspill. Det har vært mye snakk om borte -og hjemmekamper. Men det er først til fire seirer som gjelder. Det skal vi forsøke å få til, sier Niklas Dahlberg (33) til VG utenfor Frisks garderobe etter kampen.

– Vi visste det skulle bli tøft, og det vil det fortsatt bli, tilføyer Frisk keeperhelt.

Frisk-trener Jan André Aasland (29) sier at de visste at Storhamar kom til å gå ut hardt og «sette press». Han understreker at Dahlberg «dro frem noen ekstreme redninger», men mener at lagets forsvarsspill var et sterkt bidrag til at Kyle Bonis’ mål i 15. spilleminutt var nok til å senke forrige sesongs dobbeltmester.

– Denne kampen lignet den ene semifinalen vi hadde mot Vålerenga. De skjøt 50 skudd, men 40 til 45 var ufarlig. Det var noen flere farlige denne gangen. Nå kan vi slippe ned skuldrene noe. Men ikke guarden, sier Frisks unge trener.

På spørsmål om hvordan han vil beskrive Dahlberg, svarer han at svensken «først og fremst» er en fantastisk type.

– Keepere er jo gjerne litt spesielle. Men selv om han er det, tar han ansvar. Han sier fra når ting ikke er som de skal være, sier Jan André Aasland.

Storhamars trener Fredrik Söderström mener at hans spillere fikk det til å se litt for «trivelig» ut for Niklas Dahlberg. Det ble for mye tik-tak-toe; en pasning for mange og «ikke så effektivt».

– Frisk forsvarte seg desperat. Men de behøver ikke be om unnskyldning for det. Vi ble frustrert og stresset litt for tidlig, vedgår Söderström.

Storhamar-veteranen Mikael Zettergren påtar seg «stor egen skyld» for at ingen pucker fant vei forbi Dahlberg.

– Men vi skal klare å vinne når vi bare slipper inn ett mål, påpeker han.

Frisk slo tilbake – senket Storhamar

Sebastian Johansen var ytterst nær ved å øke til 2–0 i andre periodes femte spilleminutt. Patrick Thoresen og Robin Dahlstrøm ytterst nær ved å utligne i overtallsspill (Henrik Ødegaard feilaktig utvist etter perfekt inngripen), og Mikael Zettergren burde ha gjort det (igjen).

Brødrene Thoresen herjet: – Vi har presset på oss

– Det var ikke en ræva match av oss, selv om vi fortsatt kanskje pådrar oss for mange utvisninger. Men du sitter der og ser den ene sjansen etter den andre bli spolert. Det er en klisjé. Men vi lever av å score mål, sier Patrick Thoresen til VG.

Han innrømmer at «nå må vi vinne en bortekamp».

– Det er ikke utenkelig at vi gjør det, selv om vi er i en mer kinkig situasjon. De har brutt serien, og vi må takle det på beste mulige måte. Men vi vinner ikke ved å være negative. Det er mye positivt å ta med seg fra denne kampen også, mener Storhamar-kapteinen.

Foran siste ordinære periode var stemningen - tja, spent i et «mætt fjøs» (6062 tilskuere).

VOLDSOMT: Martin Rønnild måtte sone 12 minutter i utvisningsboksen etter dette angrepet på Frisk-backen Christian Kåsastul. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Det ville ikke vært urimelig om Storhamar hadde utlignet i innledningen av tredje periode. Men da det gjenstod fire minutter av den, hadde de ennå ikke lyktes.

Drøyt tre minutter før slutt hadde Dahlberg reddet 17 skudd, de siste 17 minuttene. Frisk hadde ifølge offisiell skuddstatistikk fått av gårde tre. Gjestene slo i fra seg, vertene på alt som rørte seg - før trener Fredrik Söderström tok time out.

Keeper Oskar Östlund forlot isen med to minutter igjen av ordinær tid. Storhamar satset remmer og tøy i kraft av seks mot fem utespillere. Det holdt ikke, bortsett fra for Niklas Dahlberg og Frisk.

– Vi hadde ikke nødvendig «kyla» og tålmodighet. Det ble sånn «nå må vi, nå må vi». Men jeg ser ingen grunn til å endre på spillet vårt, sier Storhamar-trener Fredrik Söderström med tanke på kamp fire og risikoen for at Frisk kan ta ledelsen 3–1 i kamper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder