Hat trick-Bull: – Keeper-Holm var stor

BRATISLAVA (VG) (Østerrike – Norge 3-5) Christian Bull (22) scoret for første gang i et VM – tre ganger. Men Storhamar-backen takker keeper Henrik Holm (28) for at Norge kunne juble for sin første VM-seier.

– Jeg gjorde det kanskje i noen kamper på Lørenskogs U14-lag (som løperspiller). Det er lenge siden. Forresten: Det skjedde på NTG (Norsk toppidrettsgymnas) også, svarer Christian Bull på spørsmål om han husker sist han scoret hat trick – og hvordan det føles å være Norges toppscorer i VM.

Han sier at hans første VM-mål «var litt tilfeldig», det andre kom etter forarbeid av Mathis (Olimb) og det tredje via vantet før pucken skled inn i tomt mål. Pucken stusset hans vei.

– Men nå må vi nullstille og lade opp til i morgen. Vi må vinne den (mot Italia) også. Det er viktig, sier Christian Bull til VG etter å ha blitt tildelt bestemannsprisen.

Han VM-debuterte i mesterskapet i Danmark i fjor.

Slik ble backen Bull hyllet i Norges garderobe 17. mai:

– Dritgøy! Ingen så den komme. Men han blomstret ellers også. Det gjaldt ikke bare de tre målene han scoret, sier Patrick Thoresen (35) om sin klubbkamerat fra Hamar.

Han burde scoret sitt første mål i dette VM på stillingen 2–1.

– Det kunne vært deilig. Men det er ikke så viktig, svarer Patrick Thoresen konfrontert med sjansen tre minutter inn i tredje periode.

Bull, Thoresen, de andre utespillerne og trener Petter Thoresen er imidlertid skjønt enige om at keeper Henrik Holm opptrådte som reddende engel da Østerrike – ofte og i perioder lenge – satte Norge under press.

– Han var stor, sier Bull.

– Holm var vanvittig god. Vi ble presset veldig tilbake. Da var vi helt avhengig av ham, sier Patrick Thoresen.

– Vi slet med å klarere. Vi trengte en god keeper, og det hadde vi, sier landslagssjef Petter Thoresen (57) – før han tilføyer at han synes «vi fortjente oppturen» og understreker at de er klar over at det ikke er over ennå.

Det handler om å unngå den ene nedrykk-plassen for Norges iskrigere i Bratislava.

På spørsmål om han, som har deltatt i fem OL som spiller, kan komme på en norsk spiller som har gjort hat trick i en kamp i A-VM, svarer Petter Thoresen nei – «kanskje» Per-Åge Skrøder og Patrick Thoresen. Det er uansett spesielt at Norge scorer fem, at backene sørger for fire av fem – og at de bare er 22 år gamle.

les også

Her er idrettsprofilenes 17. mai-bilder

Kaptein Jonas Holøs (31) vedgår at Norge opptrådte «rufsete», men berømmer også landslagets nær historiske evne til å «krige på» og komme tilbake gang på gang i skjebnekamper som denne. Han sier også at keeper Holm, som i utgangspunktet var 2. keeper bak Henrik Haukeland, gjorde en «knallmatch».

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen her!

– Du var en reddende engel. Du fikk det hett om ørene?

– Ja, absolutt. Men det var ventet. Østerrike har et godt lag. Samtidig synes jeg vi var solide, svarer Henrik Holm – før han nærmest blir jaget ut av pressesonen og inn i garderoben av Norges keepertrener Pecka Alcén.

Petter Thoresen mener at det var deilig å bivåne spillernes offervilje.

– Vi har spilt den del kamper (også før VM) uten å vinne. Det er en stund siden vi har gjort det. Derfor var det deilig å se at gutta taklet 2–2-målet (østerriksk utligning), uten å henge med hodet. De var klare for å spille i 60 minutter og scoret noen fine mål da vi hadde press på oss, sier han.

– Det var delikatesser, tilføyer Petter Thoresen etter å ha beskrevet blant andre Alexander Reichenbergs 3-2-mål 56 sekunder etter Østerrikes utligning og forspillet til Christian Bulls 5–3 i tomt motstander-bur.

VG-børsen:

Kampkarakter:

4 av 6

Keeper:

5 av 6

Henrik Holm

Startet med mye sterkere redningsprosent (87,18) enn motstanderkollega Starkbaum (80,82/overraskende valg). Holm åpnet meget solid, stoppet Østerrikes beste rekke da ikke utespillerne maktet det – et utall ganger. Reddet Norge da utespillerne i lange perioder ikke klarte å holde orden i rekkene. Hockeyguttas bestemann.

Backer:

4 av 6

Holøs-Bonsaksen-Lesund-Espeland-Johannesen-Bull-Kåsastul-Nørstebø

Advart mot Østerrikes «gå på sjanse»-spillevendinger. Løste det passe bra. Bulls scoring etter to minutter – hans første VM-mål – ga offensiv selvtillit. Lesund burde gjort 2–0 i 16. minutt. «Ga bort» mye is, som åpnet for motstanderavslutninger. Satt under sterkt press rundt Holm for ofte. Johannes Johannesen styrtet frem og pirket 2–1 mellom bena på Starkbaum. Holøs spilte nær like mye – og godt – som i glansdagene. Hat trick-Bull satte spikeren da det trengtes som best.

Løpere:

4 av 6

Olimb-Thoresen-Olden-Trettenes-Haga-Valkvæ Olsen-Lindström-Martinsen-Reichenberg-Roest-Forsberg-Røymark

Med tidlig mål ville de helst styre Østerrike i «feil» retninger, for ikke å slippe dem inn på Holm. Lyktes bare delvis. Lindström pluss for vunne dropper, spesielt den «rene» til 1–0. Thomas Valkvæ Olsen i flytsonen da hans backhandpasning bak ryggen fant veien til Johannes Johannesen. Thoresen burde gjort 3–1 i 3. periodes tredje minutt. Reichenbergs 3–2-mål en perle.

Trener/coaching

4 av 6

Petter Thoresen

Puh! Rodde i land VMs første seier og tre poeng helt på tampen av «grøsseren». Hadde lest seg opp på motstanderens noe hodeløse stil. Norge måtte med andre ord ha det på rett plass, og ikke ble for ivrige. Holde strukturen, som Thoresen messet før kampstart. Den konsentrasjonen glapp faretruende ofte. I andre periode hadde motstanderen hevd på taktstokken. Overtallsspillet nervøst, undertallsspillet fikk en nesestyver tre mot fem etter Lesunds uvørne utvisning.

Må likevel slå Italia lørdag for å unngå nedrykk til B-VM for første gang på 18 år.

Vurdert av Øystein Jarlsbo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder