Shampos nye storstue skal koste 553 millioner

VIF-treneren: – Vi kan ikke bygge en ishall som var moderne i 1990

JORDAL AMFI (VG) Espen «Shampo» Knutsen og hans Vålerenga inviteres inn i varmen av Raymond Johansens byråd for å forme Oslos nye storstue til 553 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er selvfølgelig veldig bra at vi blir invitert til å være med. Vi har jo vært i så mange ishaller at vi vet hvordan dette bør se ut, sier Espen Shampo Knutsen med samstemt støtte fra Vålerengas styreleder Tor Helge Eikeland (56) og Roy Johansen (56).

LANG KAMP: Tidligere landslagssjef og nytilsatt Vålerenga-trener, Roy Johansen (f.v), klubbens styreleder Tor Helge Eikeland og sportssjef Espen «Shampo» Knutsen er klare til å forme Nye Jordal Amfi som komme til å koste over 600 millioner kroner. Foto: Terje Bringedal VG

Den mangeårige landslagssjefen erstatter nå Espen Knutsen (44) som hovedtrener for Vålerengas elitelag. Shampo går etter 10 år som sjeftrener for Norges mestvinnende ishockeyklubb over i rollen som sportssjef.

BAKGRUNN: Byrådsleder Raymond Johansen: Viktig å realisere prosjektet

DRØMMENES TEATER: Vålerengas mangeårige trener, tidligere stjernespiller og nåværende ekspertkommentator, Espen Shampo Knutsen (44), har i likhet med resten av medlemmene i Norges mestvinnende ishockeyklubb drømt om en ny arena til erstatning for Jordal Amfi (byggeår 1951) i nær en mannsalder. Foto: Faksimile VG 24. april 2012

Over 600 millioner

553 millioner er kostnadsrammen for Nye Jordal Amfi som byråd kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), legger frem for bystyret i hovedstaden torsdag formiddag. 22. juni vil den bli endelig behandlet i bystyret, og etter alt å dømme vedtatt.

Byantikvaren ville frede Jordal AmfiLES SAKEN

553 millioner er eksklusiv moms.

I tillegg foreslår byrådet i bevilge 37 millioner til midlertidige tiltak i den planlagte byggeperioden fra 4. januar 2017 til Nye Jordal Amfi skal stå ferdig til sesongstart for Vålerenga i ishockeyens toppserie i september 2018.

Totalt vil Nye Jordal Amfi koste over 600 millioner kroner med moms.

– Vi vil ha en god dialog med VIF (Vålerenga), slik at det blir best for alle – VIF og Oslo kommune. Det er viktig at vi bygger gode anlegg, og da må vi ha med idrettslagene. Vi må vite hva de ønsker og trenger, sier Rina Mariann Hansen.

33 prosent mindre enn OL-hallen

BAKGRUNN: – Tror ikke de som stemte nei til OL vil si det høyt

– Vi er veldig glad for at vi er invitert inn i varmen, fordi vi har følt at vi har stått helt utenfor etter det politiske skiftet. Det er fint at vi blir tatt med i utformingen av den nye arenaen, sier styreleder i Vålerenga Ishockey, Tor Helge Eikeland.

Den tidligere landslagsspilleren mener at det Ap-styrte byrådet som overtok etter det borgerlige i fjor høst har holdt klubben «utenfor prosessen».

«Midlertidige tiltak» er en treningshall ved Jordal og andre spillesteder for Vålerenga Ishockey mens de venter på å flytte inn i sin nye arena med et kvalitetssikret areal på 11.500 kvadratmeter og plass til 5500 tilskuere.

I utgangspunktet drømte Espen Shampo Knutsen & co. om en ishall på 17.000 kvadratmeter, slik de ble forespeilet av det forrige byrådet etter at søknaden til 2022-OL ble skrinlagt. Det har også vært snakket om et tredje alternativ på 14.000 kvadratmeter.

Leste du denne? Shampo: – Trappene er livsfarlige

11.500 kvadratmeter vil si en reduksjon på 33 prosent ut ifra det Vålerenga Ishockey jublet over da det forrige byrådet fastslo «dette skal vi bygge»: Den såkalte OL-hallen minus OL-fasiliteter, men med en størrelse – nærmere 17.000 enn 11.500 kvadratmeter – som kunne oppfylle Vålerengas ønske om moderne kommersiell drift og dermed inntekter til å finansiere bredde og toppidrett.

Malingsstrøk like bra

– Problemet er at det ikke blir plass til det arenaen bør inneholde. Den vil bli for trang. Hvor skal for eksempel 6000 tilskuere oppholde seg i pausene, og en ishall som er ny i 2018 kan ikke ha garderober som bare er på 56 kvadratmeter. Ingen land i verden ville tenke på å gjøre det, sier Espen Shampo Knutsen etter å ha fått innsikt i prosjektskissene.

– Vi kan ikke bygge en ishall som var moderne i 1990, der man ikke kan bevege seg rundt hele banen. Da kan vi, som Roy (Johansen) sier, legge noen nye malingsstrøk på Jordal Amfi slik den står i dag. Det vil bli like «bra», tilføyer den tidligere NHL-spilleren.

Leste du denne VG-kommentaren? Ny mestertid med Roy Johansen

Rina Mariann Hansen understreker at Oslos politikere nå skal vedta hvor mye penger de skal bruke på Nye Jordal Amfi.

– Vi vedtar ikke antall kvadratmeter. Det er ikke gitt at det blir 11.500 kvadratmeter. Jeg vil heller ikke skape forventninger. Men det er en liten mulighet for å endre noe på det. Det er KID (det kommunale foretaket Kultur og idrettsbygg) som skal detaljprosjektere., sier Rina Mariann Hansen.

PS! DnB Arena i Stavanger er forbilde for Shampo og Vålerenga når det gjelder VIP-losjer, restaurantdrift og andre salgsmuligheter. Den har plass til 4250 tilskuere og kostet 210 millioner kroner da den sto ferdig for 1. oktober 2012. Den er eid og driftes av Norges beste ishockeyklubb de siste årene, Stavanger Oilers.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder