TRENER FOR SEG SELV: I flere måneder har Martin Laumann Ylven trent for seg selv for å komme tilbake som hockeyspiller. Her løper han i en liten bakke i enden av Vår Frelsers gravlund i Oslo sentrum. Foto:,Frode Hansen

Ylven nekter å legge opp: – Kan ikke tenke på at det kan smelle igjen

VÅR FRELSERS GRAVLUND (VG) Etter den syvende hjernerystelsen, og den tredje på kort tid, fikk Martin Laumann Ylven (26) beskjed om at han burde legge opp. Det vil han ikke.

 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er forskjell på smeller og de skikkelig trøkkene, men det er ikke mer enn de tre siste hjernerystelsene som har satt meg ut over lengre tid.

Som hockeyspillere flest liker ikke Martin Laumann Ylven å snakke om skader, og måten han omtaler hjernerystelsene på får det til å høres ut som bagateller selv om flere har fått solide konsekvenser. 26-åringen med den oppofrende spillestilen fikk hele 2013/14-sesongen ødelagt etter en hodesmell mot Lillehammer i november. Allerede da trodde flere at hardhausens karriere var over.

Under oppkjøringen til neste sesong kastet han opp etter en ny smell mot hodet, men etter 11 måneders pause var han i oktober 2014 tilbake i seriekamp for Lørenskog.

Les også:Thoresen klar for ny klubb

Spådde 2-1 på 6-1

12 dager senere smalt det igjen i det som er Ylvens foreløpig siste hockeykamp. Mens han ble hjulpet av isen trodde han stillingen var 2-1 mens LIK ledet 6-1 over Frisk Asker.

– Jeg har snakket med legene om hva som er sunn fornuft og ikke. Hodeskader er veldig individuelt, og jeg har følt meg bra lenge nå. Det er ikke sånn at jeg har fått beskjed om at jeg ikke tåler en ny smell. Grunnen til den lange pausen nå var at de to siste trøkkene kom så tett, men det er ikke sikkert jeg får en eneste smell mot hodet resten av karrieren. Jeg kan ikke tenke på at det kan smelle igjen, sier Ylven.

Han har trent to økter om dagen på egenhånd i flere måneder i håp om å komme tilbake på isen, og møter VG i utkanten av Vår Frelsers gravlund i Oslo der han trener i en liten bakke.

«YOU CAN'T SIT WITH US»: Ylven skal spille for Vålerenga den kommende sesongen. Foto:,Frode Hansen

– Hvor ille har det vært på det verste?

– Etter den første hjernerystelsen var jeg «gåen» lenge. Da var jeg sensitiv mot lyd, lys, hadde litt problemer med synet og følte meg slapp og energiløs hele tiden. Den andre smellen var mer en «knock out» hvor det svartnet. Det er tungt når du ikke kan fungere 100 prosent i hverdagen. Man blir daff av ikke å gjøre noe, og gjør man noe blir man utslitt. Det er da tankene på om det er verdt det eller ikke kommer. Men nå har jeg følt meg helt frisk lenge.

Les også:Hockeyspiller truffet av skøyte - skadet urinrøret

Mangler en tann

Romerikingen har ikke tall på hvor mange ganger både familie og eksperter har minnet ham på at det kommer et liv også etter hockeykarrieren.

– En stund innstilte jeg meg på at det var slutt. I fjor tenkte jeg at det kanskje holder nå, men det er hockey jeg elsker. Jeg kjenner suget og merker hvor mye jeg savner idretten. Da spiller kanskje ikke sunn fornuft inn hele tiden. Vi har landslagsspillere som spiller med knekte fingre og ribben. Det er ikke sunn fornuft det heller.

Ylven spilte VM for Norge i 2011 og innrømmer at han fortsatt drømmer om å spille med flagget på brystet dersom han slår til i Vålerenga. Da overgangen til Oslo-klubben ble kjent forrige uke, ble 26-åringen hetset i flere meldinger uten at det går inn på ham.

Lørenskog-gutten smiler bredt og avslører et hull etter tannen som forsvant i en landskamp mot Frankrike i 2012.

– Den skal vel inn igjen, men det er kanskje ikke den siste som går så jeg får samle opp etter karrieren er over.

Mer om

 1. Ishockey

Flere artikler

 1. Laumann Ylven fortsetter karrieren i VIF

 2. Pluss content

  VIF-helten som trosser legens råd

 3. Skademareritt for VIF-Shampo

 4. Vålerenga senket av 41-åring

 5. VIF-Johansens drømmeretur

Fra andre aviser

 1. VIF-spiller: - Nesten som å begynne helt på nytt

  Aftenposten
 2. - Har du på deg feil genser blir du høvla over, enten du er juniorspiller eller trener

  Bergens Tidende
 3. Vålerenga tapte - Lørenskog i føringen i kampen om NM-finale

  Bergens Tidende
 4. Vålerenga tapte - Lørenskog i føringen i kampen om NM-finale

  Aftenposten
 5. Vålerenga kollapset - Lørenskog til NM-finalen

  Bergens Tidende
 6. Oilers-spillere har spilt med feber og sykdom: – Det har vært rovdrift på enkelte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder