MATCHVINNER: Mats Trygg satte inn 4-2 i overtallsspill og jublet sammen med Jonas Holøs - som reduserte til 1-2 - og Mathis Olimb som la to målgivende pasninger mot Danmark. Foto: Scanpix

MATCHVINNER: Mats Trygg satte inn 4-2 i overtallsspill og jublet sammen med Jonas Holøs - som reduserte til 1-2 - og Mathis Olimb som la to målgivende pasninger mot Danmark. Foto: Scanpix

Norge snudde og slo Danmark

Mål-Skrøder: - Jeg prøvde å juble litt ekstra

MINSK (VG) (Norge - Danmark 4-3) De norske hockeygutta sikret fortsatt tilværelse i A-VM etter sliteseieren mot Danmark søndag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Nå kvittet vi oss med nedrykkspøkelset for godt. Straffen til Per-Åge Skrøder var utløsende og ble nøkkelmomentet i kampen. Den ga oss 3-2 etter at Danmark hadde ledet med 2-0, sier Roy Johansen (54).

- I andre periode ble de kjørt. Jeg skal være forsiktig med å trekke paralleller. Men vi har spilt to sterke kamper, svarer landslagssjefen på spørsmål om VM-laget hans nå likner det som tok seg til kvartfinale for tre år siden.

I kveld måtte han ta seg en tur til tannlegen å få orden på en betent tann, i stedet for å feire den viktige seieren sammen med spillerne i garderoben - som der fikk servert hamburgere som påskjønnelse for full pott og seks poeng etter to kamper.

Tirsdag venter regjerende verdensmester Sverige, som spiller mot Tsjekkia i kveld.

Helt ubeskrivelig

- Det er ikke umulig at vi kan gå til kvartfinale. Alt skjer i denne gruppen, sier Alexander Bonsaksen til VG i pressesonen.

- Vi viser en syk moral. Det er kjennetegnet vårt, sier Vålerenga-backen om enda en VM-seier mot danskene.

- Dette var helt ubeskrivelig. Vi visste det ville bli tøft, men jeg spiller sammen med utrolig bra folk som gjør det enkelt for meg der ute. Vi har en bra lagmoral ingen skal undervurdere, sier Ken André Olimb, som ble kåret til Norges beste, til TV 2.

- Vi må være like desperate i de neste kampene. Hvis ikke funker det dårlig, sier Olimb.

Danmark med alle sine NHL-proffer gikk hardt og offensivt ut fra start i sin åpningskamp mot Sverige (0-3) lørdag. Norges lagledelse ventet det samme nå. Danskene var favoritter. Norge underdogs. Helt i trener Roy Johansens ånd, og etter hans plan.

I den inngikk ikke at Henrik Ødegaard skulle pådra seg en utvisning etter 39 sekunder, for holding. Danmark i overtallsspill fem mot fire. Det lovet ikke godt, og ble stritt. Med fire sekunder igjen av utvisningstiden gjorde Morten Poulsen kampens første mål, på retur nummer to - den siste fra Lars Haugen.

Kalddusj. Og den ble ikke skrudd av. Danmark økte til 2-0 bare 20 sekunder senere.

De norske backene ga Frederik Storm for mye plass da han fikk lov til å skyte tre-fire meter inn i Norges sone. Det så også umiddelbart ut som om Lars Haugen gjorde en tabbe. Men reprisen viste at pucken gikk via Henrik Ødegaards ankel, endret retning og smøg seg inn under ham.

- Det endret retning, men jeg skulle tatt den, sier Lars haugen til VG.

Uflaks, men like fullt svakt backspill.
Heldigvis var danskene litt for hete på grøten. Tyskland-proff Morten Christensen satte inn en krysstakling på Daniel Sørvik. I overtallsspillet som fulgte viste Mathis Olimb sedvanlig ro og spillforståelse, og Jonas Holøs sin skuddstyrke - og Simon Nielsen seg som Danmarks mest usikre kort.

Han hadde fri sikt til Holøs da han skjøt direkte på Olimbs pasning.

STRAFFEMÅL: Per-Åge Skrøder setter pucken under den danske målvakten. Foto: Scanpix

Reduseringen kom, sett fra norsk side, som bestilt.
Etter seks og halvt minutt så det ikke med ett ikke så håpløst ut, som det til da hadde gjort.

- Jeg er litt tom for ord. Målet vårt var ikke å rykke ned. Nå er kvartfinale nærmere. Men det viktigste er at vi koser oss og har det gøy. Det skal vi fortsette med, sier Lars Haugen - som Danmarks svenske trener Jan Karlsson karakteriserte som makaløs i forbindelse med redningen av Mads Christensens skudd i de hektiske siste sekundene.

Elegante Ask

Norge fikk enda en sjanse i overtallsspill fem mot fire utespillere i det tolvte minutt. Den ble spolert. Men hockeygutta var med. Mye bedre enn man kunne frykte, sett til innledningen.

Simon Nielsen var ikke med da Ken André Olimb utliknet i overtallsspill 2.39 inn i midtperioden. Det var i høyeste grad lillebror Olimb. Først skaffet han Norge overtallsspillet da Danmarks back Jesper Jensen så seg nødt til å stoppe ham på ulovlig vis. Dernest spilte han en elegant pasning til Morten Ask, søkte seg til en posisjon foran keeper-Nielsen - og fikk pucken tilbake fra Ask.

På utsøkt vis. Nielsen utspilt. Åpent mål. Likt igjen.

2-2 og nesten to tredeler igjen av kampen, der Norge med seier ville kjenne lukten av kvartfinale.

Per-Åge Skrøder (35) virket å være klar over det da han satte inne et seigt rykk mot Danmarks mål. Danskenes back-gigant Oliver Lauridsen (104 kilo) kom på hælene og så som eneste utvei å ta tak i trøya til Skrøder. I fotballsammenheng ville antakelig ikke dommeren reagert, men det gjorde han her - og nå: straffe!

Den satte Skrøder - tidenes mestscorende utlending i den svenske toppserien - elegant i mål.

En god, gammel skuddfinte - Nielsen sprellet på isen - Skrøder la pucken under ham fra skrå vinkel.

- Jeg tenkte å dra ham langt ut, og har gjort det mange ganger før. Det var deilig å sette 3-2 etter den røffe starten vi fikk. Jeg prøvde også å juble litt ekstra for å gi gutta ekstra energi, sier Skrøder, som ikke pleier å juble altfor mye for mål, til VG.

Til da hadde hockeygutta sett ut som en «liten million». Der og da spratt aksjekursen i været, for å si det slik. Alle hadde tilsynelatende lyst til å være med på moroa. Anders Bastiansen kjempet seg til samme type sjanse som Skrøder og Norges backer ryddet bort de danskene som yppet seg rundt Lars Haugen - som suverent feide vekk resten.

Eneste minus: Mathis Olimb pådro seg ti minutter utvisning for usportslig opptreden.

Stort pluss derimot da Mats Trygg - som fyller 38 år 1. juni - klinket inn 4-2 i overtallsspill snaut åtte minutter før ordinær spilletids slutt.

Danmarks Vancouver Canucks-proff Jannik Hansen reduserte, Danmark tok ut keeperen og var desperate, men Norges hockeygutter overgikk dem på det punktet også.

To kamper, to seirer. Sverige neste tirsdag.

- Den kampen har jeg ikke tenkt på ennå. Men vi har reltivt god tid frem til den, sier Roy Johansen.

BørsNorge - Danmark 4-3
(1-2, 2-0, 1-1). 0-1 (0.39) Morten Poulsen (Morten Green), 0-2 (2.55) Frederik Storm (Patrick Bjorkstrand, Emil Kristensen), 1-2 (6.30) Jonas Holøs (Mathis Olimb) 2. per: 2-2 (22.39) Ken André Olimb (Morten Ask), 3-2 (31.29) Per-Åge Skrøder (straffeslag), 3. per: 4-2 (52.15) (Jonas Holøs, Mathis Olimb), 4-3 (56.27) Jannik Hansen (Nicklas Jensen)Skudd: 27-18Utvisninger: Nor 5x2 + 10 min, Danmark 7x2Tilskuere: 4837

Keeper 5:
Lars Haugen nær perfekt. Har funnet igjen roen fra suksess-VM 2011 og 2012. Sørget for å se pucken og utgangen av skuddene hele tiden, og dirigerte med kyndig spilleforståelse backene «hit og dit».Backer 5:
Lite minus ved 0-2, men ellers stødig. Mats Trygg fulgte opp sin sterke åpning mot Italia, Jonas Holøs' redusering en perle. De mindre erfarne - Sørvik og Ødegaard - ikke mye dårligere enn bautaene.Løpere 6:
Ken André Olimb tidvis strålende, Skrøder viste klasse ved straffeslaget. Morten Ask slutter (34 onsdag) slutter aldri å imponere i oppgjør som dette. Hansen, Røymark, Forsberg-rekken enda litt å gå på.Trener 6:
Roy Johansen taklet mesterlig en forferdelig åpning og underdog-utgangspunktet, som han stortrives med. Kan rette inn siktet mot Norges fjerde kvartfinale på syv VM.Vurdering:
Norge var forberedt på dansk sjokkstart, og fikk den. Men taklet den ved dyktighet og noe flaks, som et godt lag gjerne har. Det er hockeygutta nå, igjen. Denne utgaven likner den som gikk til kvartfinale i Slovakia for tre år siden: Uten stjernespillere, men med en fandenivoldsk innsats og offervilje - veldig god keeper og flyt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder