NORGES STØRSTE: Mats Zuccarello og hans New York Rangers opplevde en nedtur denne sesongen, spesielt i sluttspillet mot Pittsburgh Penguins. Her feirer Zucca imidlertid et mål av Rick Nash i kamp fem - den siste - sist lørdag på bortebane.

NORGES STØRSTE: Mats Zuccarello og hans New York Rangers opplevde en nedtur denne sesongen, spesielt i sluttspillet mot Pittsburgh Penguins. Her feirer Zucca imidlertid et mål av Rick Nash i kamp fem - den siste - sist lørdag på bortebane. Foto: Justin K. Aller Afp

Kommentar

Zucca-ja er gull for hockeygutta

Mats Zuccarello (28) kan gi Roy Johansen (55) den verdige og hyggelige avskjeden han fortjener etter 15 år som landslagssjef - hvis han spiller VM for Norge i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Roy Johansen erstattet svenske Leif Boork som trener for «hockeygutta» i 2001. Det tok ham fire år å få dem tilbake til toppdivisjonen i VM. Siden A-VM i Riga i 2006 har hans Norge tatt seg til kvartfinalen tre ganger (2008, 2011 og 2012).

Mats Zuccarello var med den første gangen, i Canada for åtte år siden. Siden har tidenes beste norske ishockeyspiller bare spilt to VM. Sist var i Tyskland for seks år siden. Ishockeylandslaget har klart seg godt uten NHL-klubben New York Rangers' kanskje mest populære spiller.

Ber til høyere makter

Denne gangen er det imidlertid ingen tvil om at Zuccarellos være eller ikke være i VM vil ha stor betydning for ishockeylandslaget.

BAKGRUNN: Olimb Norges beste løperspiller i fjor - les VM-vurderingene 2015

Roy Johansens mannskap balanserer som regel alltid på en knivsegg foran VM. Utvalget av spillere som holder VM-nivå er begrenset og landslagssjefen bruker som regel mye tid og krefter på å få veteraner til å «ta ett VM til».

I tillegg må han stadig be til høyere makter om at kjernespillerne skal unngå skader, eller rekke å bli skadefri, før VM starter i mai.

– Skadesituasjonen i den perioden vi har vært igjennom nå er bekymringsfull. Vi krysser fingrene for at alle skal bli klare, sa Roy Johansen i går kveld.

Djurgårdens Patrick Thoresen var en av de beste spillerne i den svenske toppserien SHL denne sesongen. Etter at den var over, ga han beskjed om at VM var uaktuelt på grunn av en kronisk lyskeskade.

Fire backer skadet

Daniel Sørvik fikk sitt internasjonale gjennombrudd i VM i fjor. Den tidligere Vålerenga-backen har bokstavelig talt vært ute av spill siden han pådro seg en alvorlig hjernerystelse for tre måneder siden i kamp for sitt sveitsiske klubblag.

Mattias Nørstebø (20) var sensasjonelt god i sin VM-debut i Ostrava i fjor. Brynäs-backen har vært mye skadet denne sesongen, og har vært det i mesterskapsoppkjøringen med landslaget.

Back-veteran Alexander Bonsaksen (29) kan vinne det finske mesterskapet for Tappara i kveld, men har spilt svært lite i finalene på grunn av skade. Mats Zuccarellos bestekamerat fra oppveksten i Oslo er usikker med tanke på VM.

Det er ikke landslagets mangeårige backbauta Jonas Holøs. Men heller ikke han har vært «hundre» denne sesongen for svenske Färjestad, og han har glimret med sitt fravær i Norges siste treningskamper.

Det har også Mathis Olimb og lillebror Ken André Olimb, begge veldig sentrale og alltid blant Roy Johansens beste løperspillere i VM.

Zucca vil til VM

Med andre ord: Hockeygutta kunne trenge en opptur nå.

KOMMENTAR: Zucca er Norges største idrettsutøver nå

Den kan komme allerede i dag, ved at New York Rangers' toppsjef, general manager Jeff Gorton, gir Mats Zuccarello klarsignal til å spille VM for Norge.

Zucca & co skal, med pressen til stede, rydde garderoben i treningsanlegget i Tarrytown etter at de ble slått ut av NHL-sluttspillet lørdag. Zuccarello vil få spørsmål om han skal til Moskva for å spille VM.

Etter alt å dømme vil han gjerne det.

Men det er Gorton som bestemmer; er Rangers - som betaler nordmannen 40 millioner i året - best tjent med «ja» eller «nei»?

For Roy Johansen og hockeygutta er saken klar. VM med Zucca er gull, ikke minst med tanke på økt oppmerkomhet. Uten kan det bli mye «tull».

PS! Petter Thoresen (54) overtar som landslagssjef etter Roy Johansen. Stavangers gulltrener vil lede hockeygutta første gang i OL-kvalifiseringen på hjemmebane i september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder