PÅ LANDSLAGET I MAI: Norges VM-back Stefan Espeland (nummer fire fra venstre øverste rekke) har skrevet toårs kontrakt med Lørenskog etter tre og en halv sesong i Vålerenga.
PÅ LANDSLAGET I MAI: Norges VM-back Stefan Espeland (nummer fire fra venstre øverste rekke) har skrevet toårs kontrakt med Lørenskog etter tre og en halv sesong i Vålerenga. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Ny landslagsback forlater Vålerenga

Daniel Sørvik til Sveits * Stefan Espeland klar for Lørenskog i dag

ISHOCKEY

Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (43) mister enda en VM-spiller. I formiddag skrev Norges landslagsback Stefan Espeland (26) under for erkerivalen Lørenskog.

Publisert: Oppdatert: 02.06.15 12:24

- Dette gir meg en større sjanse til å etablere meg på landslaget. Jeg har lyst til i spille VM. For å klare det må jeg ta et steg (i utviklingen). Det føler et jeg kan gjøre i Lørenskog, sier Stefan Espeland til VG.

Han fikk spilletid i VM i Minsk i fjor. I Tsjekkia i mai var Stefan Espeland også i landslagssjef Roy Johansens (55) VM-tropp. Men han fikk i konkurranse med blant andre Daniel Sørvik (25) - som forrige uke forlot Vålerenga til fordel for Zürich i Sveits - ikke spilletid i løpet av syv kamper i Ostrava.

Flere svenske klubber

- Stefan er en spennede spiller som passer oss bra. Han har sine beste år foran seg, er ambisiøs og vil videre i karrieren. Han er et bra tilskudd til gruppen vår, sier Lørenskog-trener Kenneth Larsen.

Lørenskog-trener Larsen - tidligere Vålerenga-spiller og nåværende ishockeyekspert for VGTV - hentet nylig to norske VM-spillere fra det siste mesterskapet i Tsjekkia. Løperspillerne Robin Dahlstrøm og Jonas Djupvik Løvdal kommer fra Allsvenskan, der de denne sesongen spilte for henholdvis Vita Hästen og Södertälje.

Her er VGs sak om Dahlstrøm og Djupvik Løvdals overgang til Lørenskog.

Stefan Espeland har spilt for svenske Linköping, Modo, Sundsvall og Borås. Han kom til Vålerenga sesongen 2011/12. Siste sesong scoret han seks mål og la 19 målgivende pasninger i grunnserien, og ett mål og fire målgivende pasninger i løpet av 10 kamper for Vålerenga i sluttspillet, der Espeland & co ble slått ut av senere mester Stavanger Oilers i semifinalen.

- Jeg følte at Lørenskog ville ha meg mer enn Vålerenga ville ha meg, og jeg må være så ærlig å si at jeg tenker mer på meg selv og min ishockeykarriere, svarer Stefan Espeland på spørsmål om han ble forsøkt overtalt til å bli i Vålerenga.

Pluss: Trening på dagtid

Han sier at han følte det gikk litt på «autopilot» i Vålerenga og at han trengte en nytenning.

- Lørenskog var tidlig ute og viste stor interesse. De viste tydelig at de ønsket meg. Tanken er at jeg skal ha en stor og viktig rolle i laget, pluss at det har vist seg at de er på vei til å bygge opp et slagkraftig lag som kan vinne NM-gull, sier Stefan Espeland.

Han trekker også frem at Lørenskog, i motsetning til Vålerenga, trener på dagtid. Det gir ham bedre mulighet til å studere ved siden av jobben som ishockeyspiller.

Lørenskog vil ha tre VM-backer i troppen da sesongen 2015/16 starter i september: Mats Trygg, Henrik Ødegaard og Stefan Espeland.

Mats Trygg (39) kan sette norsk rekord i antall VM og OL-kamper hvis han spiller VM neste år i Moskva og OL-kvalifiseringen for Norge på hjemmebane i september 2016 - her er VGs sak fra under VM om det.

- Vi har en bra stamme, med gode, norske spillere. Men det er samtidig mange brikker som skal falle på plass. Vi må jobbe hardt for å få det til å fungere, sier Lørenskog-trener Kenneth Larsen.

PS! Lørenskogs tidligere VM-spiller Mats Frøshaug har ifølge klubbens kommunikasjonssjef Jonas Bariås gitt beskjed om at han ønsker seg til utlandet. Han er derfor ikke tilbudt ny kontrakt.