SCORET: Lørenskogs Jason Krog setter den avgjørende straffen bak Vålerengas keeper Steffen Søberg under eliteseriekampen mellom Vålerenga Ishockey og Lørenskog Ishockeyklubb i Jordal Amfi fjerde juledag. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Vålerenga senket av 41-åring

JORDAL AMFI (VG) (Vålerenga-Lørenskog 3-4 etter straffeslag) Lørenskogs NHL-meritterte kanadier Jason Krog (41) ble matchvinner i et thriller-oppgjør mot naborivalen Vålerenga i rivningsklare Jordal Amfi.

– Hodet hans er det beste. Måten han styrer opp ting på. Jeg har sett at han har det, hele tiden. Men for å være ærlig. Han har spilt veldig gode kamper der han ikke har gjort målpoeng, og så har han spilt dårlige kamper - og gjort flere målpoeng, sier Lørenskog-trener Kenneth Larsen om sin mann i gullhjelm - lagets beste målpoengjeger.

41 år gamle Jason Krog som kom til klubben fra franske Rouen foran denne sesongen og forøvrig har en CV som kan vise til en rekke kamper for ulike NHL-klubber og den svenske toppklubben HV 71.

Der han spilte sammen med nåværende lagkamerat, Mats Trygg (40), et par sesonger.

– Han er ekstrem. Han kommer først til treningene, og han går sist fra dem. Han holder orden på seg selv. Det er bare å se på kroppen hans. Han er i rute, sier landslagsveteran Mats Trygg - som var tilbake i kamp etter å ha vært ute med ribbensskade en måned.

Krog til slutt

Vålerengas svenske toppscorer, Tobias Lindström, scoret sitt 23. seriemål da han etter skuddpasning fra Martin Laumann Ylven styrte inn 3-2 og kunne blitt matchvinner mot erkerivalen Lørenskog - 10 minutter for ordinær spilletids slutt.

Men så dukket tidligere Vålerenga-terrier Steffen Thoresen opp foran hjemmelagets keeper, Steffen Søberg, da det gjensto snaut fire minutter. Dermed krøp klokken mot spilleforlengelse og spill tre mot tre utespillere - begrenset til fem minutter.

Tobias Lindström fikk til en god avslutning, Lørenskogs Jason Krog fikk to og Vålerengas Thomas Olsen hadde en - og Martin Laumann Ylven. Før Steffen Thoresen kom helt alene med Steffen Søberg, og ble stoppet ureglementert av Vålerenga-back Brede Csiszar.

Lørenskog fire mot tre utespillere: Stefan Espeland traff jernrammen med et knallskudd bak Steffen Søberg.

Straffeslagskonkurransen ble avgjort etter at Vålerengas Thomas Olsen og Lørenskogs Steffen Thoresen hadde scoret i den vanlige runden (tre straffer til hvert av lagene), og Jason Krog (41) endelig satte den avgjørende pucken bak Steffen Søberg i «ekstrastraffe-omgangen».

Virvel-vinden Ylven

Gamle og ærverdige Jordal Amfi, bygd til Oslo-OL 1952, har bare noen få levedager igjen før det rives på nyåret.

Bakgrunn: Flyttekaos for Shampos Vålerenga

Vålerenga har lagt opp til en avslutningsseremoni bestående av en håndfull hjemmekamper, inkludert de tre siste tungvektsoppgjørene mot Lørenskog, Storhamar 5. januar og Frisk 7. januar - «avbrutt» av bortekampen mot Lørenskog førstkommende fredag.

Lørenskogs utgangspunkt, rent statistisk, var bedre enn Vålerengas foran rivalenes første av to kamper på tre dager: Åtte seirer på de 10 siste kampene, mot Vålerengas seks av 10.

Inkludert Lørenskogs seier 3-2 på hjemmebane 19. november.

Leste du denne? Landslagsspiller vant én million i pantelotteri

Vålerenga - nummer tre i Get-ligaen bak Lørenskog på 2. plass - startet imidlertid best onsdag kveld, foran et nesten fullsatt Jordal Amfi.

Etter tre minutter skjøt Brede Csiszar pucken i venstre Lørenskog-keeper Jeff Jakaitis' venstre stolpe i overtallsspill fem mot fire. Åtte minutter senere traff tidligere Lørenskog-spiller Martin Laumann Ylven, fra dårlig skuddvinkel, undersiden av tverrliggeren. Pucken spratt ut på isen uten å ha vært over mållinjen.

Noen sekunder senere var den det.

Vålerengas svenske toppscorer Tobias Lindström - også han tidligere Lørenskog - sveipet pucken inn bak Jakaitis med en backhand, etter å ha vridd seg løs fra sin oppasser foran mål.

Målgivende pasninger?

Virvelvinden Martin Laumann Ylven og Andreas Øksnes.

Lindströms 22. mål denne sesongen, Laumann Ylvens 17. målgivende (begge 28 kamper).

– Jeg er fornøyd med de første 20 minuttene. Bra tempo. Vi er fysiske, med bra energi. Vi må fortsette, ta initiativet og være i angrepssonen, sa Espen Shampo Knutsen (44) etter 1. periode.

Vålerengas sportssjef og assistenttrener under Roy Johansen (56) var derimot ikke så fornøyd med dommerne. Han syntes de hadde «blåst vel mye» innledningsvis. Og det gjorde de vel, uten at det utartet.

19-åring alene

Shampo - som var på plass i spillerboksen på tross av sykdom natt til onsdag - var antakelig enda mindre begeistret for egne spillere da Jason Krog (41!) utlignet etter bare 52 sekunder av 2. periode.

Slik ender Get-ligaen - les her (VG+)

Kanadieren, med NHL-kamper på CV-en, fikk stå påfallende umarkert åtte-ni meter rett fremfor Vålerenga-keeper Steffen Søberg - og da han mottok pucken, måkte han den langs isen mellom bena på Søberg.

13 minutter senere var 19 år gamle Sebastian Johansen alene med Steffen Søberg, etter pasning fra Lørenskog-veteran - og tidligere Vålerenga-spiller - Steffen Thoresen. Unge Johansen var sikker som en meget erfaren 41-åring da han satte inn 2-1 til gjestene.

Vålerenga, som ikke var seg selv lik sett på bakgrunn av 1. periode, fikk en sjanse til å utligne da Steffen Thoresen ble utvist for en hekting på Vålerenga-veteran Morten Ask.

Den utnyttet de ikke.

Men så, et halvt minutt senere, slo Rasmus Ahlholm, Tobias Lindström og Martin Laumann Ylven til.

Shampo: Ikke på

Klikk-klakk-klikk-klakk; Ahlholm inn langs høyre kant, pucken på tvers foran Lørenskog-keeper Jakaitis til Lindström, tilbake - på tvers - til Martin Laumann Ylven som med ett bare så et helt åpent mål foran seg.

Bakgrunn: Sjekk hockeykjempens forvandling

32 sekunder før midtperiodens slutt: 2-2.

– Vi trengte den, kommenterte Espen Shampo Knutsen - som forøvrig var veldig misfornøyd med det han hadde sett.

– En veldig dårtlig periode av oss i forhold til den første. Vi mistet pucken overalt og tapte nærkamper. Vi var ikke «på» i det hele tatt, konkluderte Shampo.

Joachim Sommer Nilsen var heller ikke særlig god da han ga bort pucken i egen forsvarssone. Det førte til en utvisning for slashing på lagkamerat Filip Gunnarsson, men ingen mål til Lørenskog i det påfølgende overtallsspillet.

Det lot til å gi Vålerenga tenning; Mathias Trygg og kompani skapte trykk rundt Jakaitis og var nær ved å gi Vålerenga ledelsen da det gjensto drøyt 12 minutter av ordinær spilletid.

Det var likevel Martin Laumann Ylven som i sedvanlig stil skapte det nødvendige trykket da han tok en lang sving med pucken opp mot blålinjen i Lørenskogs sone, og vippet den - ganske høyt - mot Lørenskog-keeper Jeff Jakaitis. Med en slags tennisslag styrte Tobias Lindström den inn bak Jakaitis, til ellevill applaus fra hjemmepublikum - for forspillet og avslutningen.

Det ble nesten helt stille da Steffen Thoresen utlignet til 3-3 med under fire minutter igjen av ordinær spilletid.

– Det var OK å vinne etter straffeslag ettersom vi var det beste laget i to av tre perioder. Det er ikke slik jeg tenker på når det fortsatt gjenstår en haug kamper. Men det er eksstremt viktig å få 2. plassen i serien (med tanke på NM-sluttspillet og kampen om kongepokalen), sier Lørenskog-trener Kenneth Larsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder