LYSE TIL SINNS: Ishockeylandslagets kaptein Jonas Holøs (t.v.) og Norges keeper Henrik Haukeland under VM i Herning i mai i fjor. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Seks uker VM-oppkjøring: – Suksessfaktor for oss

Ishockeylandslagets kaptein Jonas Holøs (31) er med skrekkblandet fryd klar for nok en flere uker lang treningsleir, nå kalt «Camp Thoresen», som oppkjøring til VM om halvannen måned – hans mesterskap nummer 14 siden debuten i 2006.

– Det er en blandet følelse. Jeg gleder meg til alt det sosiale, gruer meg til alt det ... Men jeg gleder meg mer enn jeg gruer meg. De to første ukene er det egentlig ganske mye trening. Så er det to kamper i uken. Du blir kjørt i kroppen; «totalpakken» er ganske stor etter en lang sesong, sier backveteranen til VG.

Det er i overkant av én måned til Norges åpningskamp mot Russland i VM i Bratislava. Mandag i forrige uke åpnet landslagssjef Petter Thoresen (57) hockeyguttas tradisjonelle oppkjøring, som under hans forgjenger Roy Johansen (58) ble kalt «Camp Roy», til turneringen 10 til 26. mai i Slovakia.

VG skal vise norske ishockeylandskamper - og følge laget fra innsiden

– Det kan bli ensformig. Ukene blir ganske like. Det blir en lang periode for spillerne som er med hele tiden. Det er en mental påkjenning. Men det er ikke et alternativ å si «ha det bra, vi sees 2. mai rett før VM», sier Petter Thoresen – som har ledet Norge i en OL-kvalifisering, et OL og to VM.

Her er det som tradisjonen tro venter Sveits-proff Jonas Holøs – som også har deltatt i tre OL – når han fra torsdag deltar i sin første økt av «Camp Thoresen»:

# En istrening fra klokken 09.00 og en styrketreningsøkt i Olympiatoppens toppidrettssenter, hver dag mandag til fredag.

# Egentrening lørdag, fri søndag.

Etter to uker endres planen. Men mengden fysisk aktivitet avtar i praksis ikke. Fra 11. april venter syv treningskamper mot Sverige, Finland, Danmark og VM-vertsnasjonen Slovakia.

– Det har helt klart vært en suksessfaktor for oss, sier Jonas Holøs om oppkjøring-maratonen.

– Uten tvil. Vi må være best mulig forberedt. Vi ville ha rykket ned (fra VMs A-gruppe) for lenge siden hvis vi hadde kommet rett til VM, slik som «de store» som Canada og Sverige, tilføyer han.

De fleste av Norges motstandere i VM består av spillere som så å si kommer til mesterskapet direkte fra endt sluttspill i sine respektive klubblag og ligaer. Enkelte av Petter Thoresens spillere kan komme til å være i samme situasjon, for eksempel Mats Rosseli Olsen, Mattias Nørstebø (Frölunda) og Mathis Olimb (Skellefteå) i svenske SHL og Lars Haugen (Klagenfurt) og Sondre Olden (Vienna Capitals) i østerrikske EBEL.

Og Mats Zuccarello i NHL (Dallas Stars) og Andreas Martinsen i AHL (Rockford IceHogs).

les også

Martinsen nektes OL-spill – har «for god» kontrakt i NHLs farmerliga

Petter Thoresen forteller at de ikke har vært i kontakt med Zuccarello den siste uken, men at «mye kan stoppe det». Det vil si Zuccarellos VM-deltagelse. Hans Dallas Stars går etter alt å dømme til sluttspillet i NHL.

Antall VM-aktuelle spillere i utenlandske klubber er få nå, sammenlignet med tidligere år. Flere spiller i den norske Get-ligaen. Her en oversikt antall norske spillere i svenske SHL siden 2003/04:

Jonas Holøs har opplevd det, å komme så å si rett fra klubbkamper i utlandet til VM, tre av 10 ganger. Den første, etter å ha vunnet det svenske mesterskapet med Färjestad i 2009, var dét «ingen suksessfaktor»: – Det gikk møkk dårlig, minnes Holøs.

Maraton-Holøs: Blir krig hele veien

I 2011-VM gikk han glipp av den historiske seieren i åpningskampen mot Sverige.

Landslagets mangeårige assistenttrener på landslaget, Sparta-trener Sjur Robert Nilsen, påpeker at Jonas Holøs spilte sin aller beste VM-turnering etter å ha gjennomført sin lengste oppkjøring – på tross av at han var sliten og mentalt «nede» etter den.

På spørsmål om hva som annerledes under Petter Thoresen, sammenlignet med Roy Johansens regime, svarer Jonas Holøs at det er litt annet innhold, men «mengden er den samme». Thoresen sier at han i samarbeid med Olympiatoppen – med hensyn til styrketreningen – har systematisert oppkjøringen «helt frem» til VM.

les også

Analyse: Norge blir mye bedre i VM neste år

Alexander Bonsaksen (32) har spilt for landslaget og klubblag i utlandet i nesten like mange år som backkollega Holøs. Men fordi han «som regel» har vært involvert i sluttspill i Sverige, Tyskland og Finland, er oppkjøringen som starter nå hans tredje av den veldig lange sorten – inkludert den amputerte i fjor, da han ble skadet (men spilte VM).

«Zucca» reddet julen for kompis Bonsaksen

– Det er om å gjøre å finne den rette balansen. Etter to harde uker, er det ennå fem uker, så vidt jeg vet, til VM – med treningskamper. Såpass ærlig skal jeg være. Jeg begynner å bli gammel, og da er ikke treningskamper så kult som det var de første årene (på landslaget), sier Alexander Bonsaksen.

Fordel nå, til forskjell fra før: Motstanderne i den nyetablerte nordiske før VM-turneringen er hvassere en de pleide å være, og reisene (Sverige og Finland) er kortere og mer behagelige enn tilfellet var med for eksempel Hviterussland.

les også

Silje Norendal og Alexander Bonsaksen forlovet seg: – Kom veldig overraskende på

Alexander Bonsaksen, som er i forhandlinger om eventuell forlengelse av kontrakten med finske KooKoo (Kouvola), understreker at det for hans del er en fordel at basen for «Camp Thoresen» er i Oslo, der han har en leilighet sammen med sin forlovede, snowboardkjører Silje Norendal.

Ps! Andreas Martinsen har takket ja til å spille for Norge i VM, hvis ikke laget hans Rockford IceHogs går til sluttspill i AHL og avanserer fra første runde i det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder