TUNGT LØFT: Jonas Holøs fra Sarpsborg er bare 17 år gammel, men allerede sterkest i knebøy i Hockey-Norge. Foto: Thomas Andreassen

Jonas (17) best i test: 17-åring sterkest i Hockey-Norge

SARPSBORG/OSLO (VG) 17 år gamle Jonas Holøs fra Sparta er sterkest i Hockey-Norge etter at landslagssjef Roy Johansen har testet alle spillerne i eliteserien.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Jonas har talent for å trene mye hele tiden. Han har hatt en knallutvikling de siste to årene og er snart moden for en annen liga, sier landslagssjefen om backtalentet fra Sarpsborg-klubben.

Omfattende test

Etter opprykket til A-VM reiste han sammen med Olympiatoppens styrkeekspert Per Egil «Pella» Refsnes i en kassebil 2737 kilometer på kryss og tvers i Norge for å teste nærmere 200 spillere i eliteserien - i åtte forskjellige styrkeøvelser. Ifølge Refsnes er det første gang en så omfattende test er gjennomført blant hockeyspillere i Norge.

Resultatet ble også oppsiktsvekkende. Best av alle i den viktige «hockeyøvelsen» knebøy var Jonas Holøs, som i likhet med sin ti år eldre lagkamerat Henning Nilsen (27) tok 210 kilo.

- Jeg tok 180 kilo i fjor. Håpet var 200 i testen. Jeg visste jeg var en av de bedre i klubben. At jeg skulle være best av alle i hele eliteserien, var litt overraskende, forteller Jonas.

Systematisk trening

Han har trent styrke med vekter systematisk de tre-fire siste årene. Fire måneder hardt om sommeren, i daglige økter på til sammen tre timer. En gang i uken under sesongen, som starter i august.

Da har han i tillegg tre isøkter med skolen og seks med Sparta, pluss to kamper.

- Gutten har vært veldig bra. Han ligger over snittet i den svenske eliteserien. Hadde snittet på de andre i Norge vært like høyt, ville det være veldig bra, slår Olympiatoppen-ekspert Refsnes fast.

Han forteller at Storhamars landslagsspiller Eirik Skadsdammen (24) - alle åtte testene sett under ett - er «hockeyens iron man», foran Jonas' tremenning i Sparta, Ole Andreas Holøs (20).

Alpinistene startet med så å si identisk testing for to år siden. Blant dem er Kjetil André Aamodt (33) en suveren «jernmann».

Ishockeylandslagets utenlandsproffer er ikke testet sammen med elitseriespillerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder