SUKSESS: Alexander Bonsaksen gjør sine saker meget godt i den finske SM-liiga-klubben Tappara.
SUKSESS: Alexander Bonsaksen gjør sine saker meget godt i den finske SM-liiga-klubben Tappara. Foto: Fredrik Solstad , VG

Så viktig er Bonsaksen for sitt finske storlag

VGs oddstips: Tett og jevnt storoppgjør i Finland

ISHOCKEY

Tallenes tale er klar. Alexander Bonsaksen (28) blant de viktigste backene til den finske toppklubben Tappara.

  • Knut Arne Hansen
Publisert:

28-åringen fra Oslo er forsvarsspilleren med best pluss-minus-statistikk i klubben – en statistikk som gir deg plusspoeng om du er på isen når laget ditt scorer – og minuspoeng om du er på isen når laget ditt slipper inn mål.

«Bonsa» står i tillegg med én scoring og syv målgivende pasninger. Det er tredje flest målpoeng av Tapparas backer. Han har vært på isen i samtlige av lagets kamper denne sesongen, og nordmannen har utviklet seg til å bli en stjernespiller i laget.

I kveld møter de fjorårets dobbeltmestere – Kärpät hjemme i Finlands nest største by – Tampere.

– Viste seg frem med en gang

– Han tok sjansen da den kom, og viste seg frem med en gang. Han har blitt en viktig brikke i laget, og er blant utlendingene det snakkes mest om i ligaen. Det er imponerende ettersom det er strenge regler for å hente inn utlendinger, så de få som er der holder høyt nivå, forteller Juha Kaunismäki, som selv er fra Helsinki, men som har familie som følger Tappara tett.

Kaunismäki spilte i Stavanger Oilers fra 2003 til han la opp i 2013. Han ble værende i byen, og har spilt tre mesterskap for det norske ishockeylandslaget.

– Jeg holder meg oppdatert, og det er mange som lurer på hvordan Bonsaksen gjør det. Det er moro at han gjør det så bra. Han passer godt inn i den finske ligaen. Familien min som følger laget tett, skryter ofte av ham, fortsetter den tidligere Stavanger Oilers-backen.

• «Bonsa»: Derfor dro jeg til Finland

– Spiller aldri dårlig

Bonsaksen ble hentet til den finske storklubben forrige sesong – i utgangspunktet med en kontrakt på kun én sesong. Men etter å ha imponert fra første stund, fikk han raskt tilbud om en ny kontrakt. For elleve måneder siden skrev han under på en toårskontrakt med klubben.

I nordmannens første sesong i Finland ble Tappara nummer to i serien og spilte seg til finalen i sluttspillet. Det endte med tapt 3–4 i kamper mot kveldens motstander Kärpät, som for øyeblikket leder SM-liiga. Tappara er nummer fem – tolv poeng bak serielederen.

– Bonsaksen holder høyt nivå i kamp etter kamp. Han spiller aldri dårlig, sa lagets trener Jussi Tapola i fjor.

Tappara har 15 finske mesterskap. Men det er 12 år siden sist de vant sluttspillet.

– Jeg har fått en ny tenning og har funnet stabilitet i spillet, uten å falle ned på dårlig nivå, har Bonsaksen uttalt.

Toppkamp

I kveld venter en ny tøff oppgave for Bonsaksen og co., når serieleder Kärpät gjester Tampereen Jäähalli – ishallen Tappara deler med byrival Ilves.

Kärpät har slått Tappara i sluttspillfinalen de to siste sesongen, og er i tillegg regjerende seriemester. Når to tredeler av sesongen er unnagjort, topper de også serien denne sesongen.

Gjestene har riktignok avgitt poeng i fire av sine fem siste kamper, men tre av dem er vunnet etter spilleforlengelse. Borte har de vunnet åtte av 20 kamper etter 60 minutter, seks er tapt før spilleforlengelse. Blant tapene er sesongens første bortekamp mot nettopp Bonsaksen og Tappara.

Vertene er ligaens nest beste hjemmelag, og har vunnet tre av sine fire siste kamper. Det kommer trolig til å bli et tett og jevnt oppgjør, og vi blir ikke overrasket om det må spilleforlengelse til for å kåre en vinner. 3,70 for uavgjort etter 60 minutter er det mest spennende oddsmessig i dette oppgjøret. Kampen har spillestopp 17.25.

Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Her kan du lese mer om