Dommer trekker seg timer før avgjørende finalekamp: - Aksepterer ikke hets

Hoveddommer Roy Stian Hansen trekker seg fra å dømme videre i finalespillet i ishockey. Det melder Ishockeyforbundet samme dag som den 6. finalen spilles i kveld.

Ishockeyforbundet skriver i pressemeldingen at de ikke aksepterer dommerhets i det de melder at Hansen trekker seg fra å dømme den 6. finalen i kveld. I videovinduet øverst i saken kan du se situasjonen som satte sinnene i kok blant Storhamar-fansen, men også andre , da Storhamar fikk annullert et avgjørende mål. Forbundet forsvarer annulleringen. Frisk Asker avgjorde så kampen og har nå muligheten til å avgjøre finalen i kveld.

– Engasjement og følelser rundt dommeravgjørelser under kampene er en hverdag dommerne er trent til å tåle, og forberedt på. At dette engasjementet av enkelte flyttes ut av isen er urovekkende, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

I en tekstmelding til VG skriver Hansen at han ikke har noen ytterligere kommentar til saken utover pressemeldingen og henviser til ishockeypresidenten.

I starten av finalespillet var det Storhamar som herjet:

Til VG utdyper Pettersen at han selv har reagert på flere uttalelser i media etter helgens kamp som ble dramatisk da et mål ble annullert.

– Det er nok uttalelser i media jeg syns gikk over streken. Det gikk på dommer og karakteristikk av dommere og dommernes innsats.

– Gjelder dette spillere eller også trenere?

– Jeg har vel sett uttalelser av Söderstrøm som skulle vært usagt for å være ærlig på det, sier Pettersen som har lagt merke til at Storhamars svenske trener Fredrik Söderstrøm har sagt til lokalavisen Hamar Arbeiderblad i dag at de har nullet ut og annullert tankesettet.

Söderström var ifølge Budstikka rasende etter at dommerne bruke 12 minutter på å annullere Storhamar-scoringen og ville ha nye dommere.

– Ser ut som jeg er det store problemet

Söderström vil si minst mulig om dommer Hansen før kveldens kamp.

– Om jeg forholder meg til det som står i mediene, så er jeg det store problemet i norsk hockey. Men nå skal jeg legge all kraft til kveldens kamp, sier Söderström til VG.

Han står fast ved at han ikke liker at det er dommere fra Asker og Hamar som dømmer finalekampene.

– Jeg svarer på alle spørsmål etter kampen i kveld, sier Söderström.

les også

Dommer-drama i Hamar: Frisk vant 3–2

Daglig leder i Storhamar, Pål-Jan Stokke, vil ikke uttale seg om dommer Hansen og episoden i kampen sist.

– Vi tar sterk avstand fra hets av dommere, sier Stokke til VG.

- Vil dette få konsekvenser for noen?

– Det jeg kan si er at vi har et veldig bra apparat til å ta tak i slike ting. På stadion var det 6500 tilskuere. Det var to episoder vi har tatt tak i: En bortesupporter slang noen knallskudd på banen. Det ble anmeldt. Og det var en tilskuer som kastet en flaske, han har vi ikke fått kontakt med, men det kommer vi til å få, da blir han utestengt, svarer Stokke.

– Hva tenker du om at Hansen ikke skal dømme nå?

– Vi vil være nøytrale i forhold til dommerne. Det er en vurdering han gjør, jeg vil ikke ha noen mening om det, svarer Stokke.

Pettersen har forståelse for at det koker i kampens hete og at det kan komme tilrop fra tribunen og kommentarer i media, men han har ikke forståelse for det nivået han har sett i denne saken.

– Til syvende og sist handler dette om dommerens egen vuirdering av situasjon og hvor hans tålegrense går og hva han vil og ikke vil utsette seg for. Jeg har ikke spurt om detaljnivået. Men slik jeg kjenner dommerstanden er de vant til å stå i tøffe situasjoner og få tilbakemeldinger og rop.

Det har vært heftig spill tidligere i finalespillet:

I pressemeldingen står det videre:

«Hoveddommer Roy Stian Hansen har, på grunnlag av sine prestasjoner, vært en av våre mest benyttede dommere i årets sluttspill. Han var også kvalifisert og innstilt til å dømme finale 6 i NM. Det er derfor beklagelig, at han i etterkant av finale 5 lørdag, har sett seg nødt til å meddele NIHF at han trekker se fra videre oppdrag i mesterskapet. Årsaken er av utenomsportslige karakter, tatt til beste for både han selv og hans nærmeste».

– Vi aksepterer ikke hets av hverken spillere eller dommere og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg engasjerte supportere, sier presidenten i meldingen.

Ishockeyforbundet skal utnevne ny hoveddommer til kveldens sjette finale.

Storhamar-trener Fredrik Söderström kommenterer saken slik til Hamar Arbeiderblad:

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier Storhamar-treneren, som ble kåret til årets trener i Europa i 2018.

Kampene spilles over en serie hvor det er best av syv kamper. Stillingen er nå 3–2 til Frisk Asker som dermed kan avgjøre finalen i kveld om de vinner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder