BEGYNTE Å TENKE SLUTTSPILL: Storhamar-trener Alexander Smirnov virket betenkt etter 3-4 mot Vålerenga for halvannen måned siden. Etter tapet, syv kamper før serieslutt, rettet han blikket mot sluttspillet om kongepokalen. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

NM-kvartfinalene i ishockey tirsdag: – De kommer til å være helt desperate

Storhamars «Magic»: – Det gjelder å ha hodet på plass

Spartas «Pesten»: – Desperasjon bikket over til dumheter

Storhamar-legenden Pål Johnsen (39) mener det gjelder å ha hodet på plass mot Niklas Roest (29) og hans «desperate» Sparta i den skjebnesvangre tredje NM-kvartfinalekampen i Sarpsborg tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg frykter det ikke. Men Sparta vet at de må vinne og kommer til å være helt desperate. Den desperasjonen må vi «henge» på. Det gjelder å ha hodet på plass. Vi må være mentalt klare til å ta den kampen, sier Pål Johnsen til VG.

NY ROLLE: Storhamars Pål «Magic» Johnsen (fyller 40 år 17. mars) tok avskjed som spiller under NM-finalene mot Stavanger forrige sesong. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

Johnsen – kalt «Magic» for sine ferdigheter på isen for Hamar-klubben i en mannsalder – spilte da Storhamar slo Sparta i NM-sluttspillet de to foregående sesongene. Nå står han bak spillerbenken til forrige sesongs NM-finalist, som assistent for sjeftrener Alexander Smirnov.

LESTE DU DENNE hjemme hos Magic-reportasjen?

Ute med hjernerystelse

Storhamar leder 2–0 i kamper i kvartfinalens best av syv kamper serie etter 6–3 borte og 4–2 hjemme fredag og søndag. Kamp nummer tre i «Hockeytown» (Sarpsborg) er en «må vinne»-kamp for Sparta. På den annen side, bør ikke Pål Johnsens Storhamar tape den.

– «Smartness». Det er det eneste jeg kan trekke frem, svarer Spartas landslagsspiller Niklas Roest på VGs spørsmål om hva som kommer til bli avgjørende for utfallet.

Roest – kalt «Pesten» for sin evne til å få motstanderen ut av balanse – mener at Sparta har alt som skal til for å vinne, og at de også hadde det i Hamar søndag.

– Vi ledet 2-0, helt fortjent, og hadde en fin «desperasjon» i laget. Så bikket det over til dumheter. De fikk spille fem minutter i overtall. Før vi pådro oss de dumme utvisningene, hadde de ikke så mye å by på. Men så kunne de utligne til 2–2 ved hjelp av dem, sier Niklas Roest.

– Vi må ha med oss hodet også, tilføyer Roest – som foran sluttspillet var satt ut av spill i to uker på grunn av en hjernerystelse mot Lørenskog i seriespillet.

Sparta var ille ute for ett år siden ogsåLES SAKEN

Svake i nummer tre

Begge parter – Johnsens Storhamar og Roests Sparta – er altså skjønt enig om at det ikke bare sitter i bena.

– Hodet styrer mye av kroppen, sier Pål Johnsen.

Han vedgår at Storhamar «har pleid» å være ganske svake i kamp nummer tre, etter å ha ledet 2–0 i kamper i sluttspillet om kongepokalen.

– Vi har hatt noen mot Vålerenga der vi har ledet 2-0, sier han megetsigende.

Samtidig minner «Magic» om at Storhamar i Champions Hockey League i innledningen av denne sesongen «var ganske gode i denne typen kamper».

BAKGRUNN: Hyllet etter Champions Hockey League-exiten

Deretter ble imidlertid forrige sesongs serietoer oppsiktsvekkende dårlig i det norske seriespillet, Get-ligaen.

BLØ FOR DRAKTA: Sparta-kaptein Niklas Roest i diskusjon med Vålerengas Brede Frettem Csiszar under en seriekamp i Get-ligaen denne sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Etter tap 3–4 mot Vålerenga på Jordal 2. februar – åtte seriekakamper før slutt – ga Storhamar opp kampen om den viktige 4.-plassen (med tanke på sluttspillet) og begynte å forberede laget for alle kampene om NM-gullet.

Frisk kan vinne

– Jeg håper vi får i gang Larrivée-rekken også, sier Pål Johnsen med tanke på spillerkonstellasjonen Christian Larrivée, Joakim Jensen og Eirik Skadsdammen.

Hittil er det klubbens svenskerekke med Jacob Berglund i spissen som har sørget for de fleste målene.

Sjur Robert Nilsen, tidligere trener i Sparta og svenske Leksand, mener at kampen om kongepokalen i ishockey ikke har vært mer åpen siden 1980-tallet. Fire-fem lag kan vinne den sesongen 2015/16, hevder Nilsen – som også vil være landslagssjef Roy Johansens assistent i VM i Moskva i mai.

– Lørenskog og Stavanger er store favoritter. Sparta, Storhamar og Frisk kan også vinne til slutt. Vålerenga kan gå til finalen, men jeg tror ikke de kan vinne. Til det har de for tynt lag.

Dramatikk på tribunen da Frisk utlignet på Jordal søndagJENTE FALT

Hele sesongen over?

– Det vil være helt åpent inn i semifinalene. Og det er ikke slik at Stavanger er den ultimate favoritten, sier Sjur Robert Nilsen.

– Hva må Sparta gjøre for å vinne den kampen de fleste mener de må vinne?

– Sparta må våge å spille «sitt spill» i tre ganger tyve minutter, og disiplinen er viktig. Sparta hadde full kontroll på 2–0 sist på Hamar. Men så ble de «tatt» på små ting, som unødvendige utvisninger. Da er det ikke bare tre poeng som kan gå tapt. Hele sesongen kan være over, svarer Sjur Robert Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder