SPARTA-KJEMPE: Didrik Nøkleby Svendsen i nevekamp med Stjernens Anders Pedersen (16). Episoden endte Pedersen på isen og  fire minutters utvisning til begge.
SPARTA-KJEMPE: Didrik Nøkleby Svendsen i nevekamp med Stjernens Anders Pedersen (16). Episoden endte Pedersen på isen og fire minutters utvisning til begge. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Winter Classic: Sparta stjal showet i Fredrikstad

ISHOCKEY

(Stjernen-Sparta 0-3) Med publikumsrekord og 12.500 tilskuere på tribunen lå alt til rette for Stjernen-seier. Men formsvake Sparta rappet showet i Winter Classic.

Publisert: Oppdatert: 21.01.17 22:58

To perlemål av Håkon Imset Stormli og Daniel Öhrn – og en scoring i tom kasse av Niklas Roest – ga Sarpsborg-klubben alle poengene i Østfold-derbyet. Sparta kom rett fra tre strake nederlag og tapte senest torsdag 0–4 for Frisk Asker hjemme i Sparta Amfi. Lenny Erikssons menn fikk dermed en enorm revansje for det ydmykende 1-5-tapet for Stjernen 3. januar.

VG på stadion: Et lite stykke norsk idrettshistorie

– Jeg kan ikke være gladere. Etter Frisk-tapet var dette en perfekt mulighet til å snu motgangen. Hele laget var bra, sier målscorer Öhrn til TV 2.

Tribunene på Fredrikstad stadion var fullsatt. 12.500 tilskuere er en solid forbedring av den tidligere publikumsrekorden for ishockey i Norge – 9245 tilskuere i Håkons Hall under Lillehammer-OL.

– En fantastisk kveld for norsk ishockey, sier ishockeypresident Gerhard Nilsen. Han håper Winter Classic blir en årlig tradisjon også i Norge og opplyser til TV 2 at representanter fra Ullevaal stadion er i Fredrikstad for å vurdere et mulig arrangement.

VG+: Sparta mot Stjernen – et iskaldt ishockeyhat

I den første perioden var rammen bedre enn selve kampen. Sparta hadde et svakt overtak og 11–7 i skudd, men klarte ikke å utnytte det eneste overtallsspillet de første 20 minuttene. Saken fortsetter under bildet av Fredrikstad stadion klar for hockeyklassikeren.

Rundt null i Østfold-lufta, men ute på banen økte temperaturen flere hakk i 2. periode. Sparta fortsatte å trykke og markerte også styrke i duellene. Storvokste Didrik Nøkleby Svendsen la Stjernens Anders Pedersen i isen etter at de to fløy i synet på hver andre – begge fikk fire minutter i «fryseboksen».

Leste du? Landslagsspiller vant en million i pantelotteri

Ute på isen fortsatte Sparta kjøret. Henrik Malmström misset mutters alene foran med keeper Sander Berg og Stjernen-keeperen gjorde en god redning med leggskinnet da Daniel Öhrn fikk sjansen. Så spilte Christopher Henriksen fri Håkon Imset Stormli i Stjernens overtall.

– Det føles stort, sier trønderen som kom tilbake fra skade sist uke.

Dermed tok de nederlagsdømte fra «hockeytown» Sparsborg ledelsen på Stjernens festaften. Fullt fortjent. Sparta vant også skuddstatistikken i 2. periode – 10–6.

– Stjernen må opp tre knepp, beskrev Stjernen-legenden Ørjan Løvdal til TV 2.

Se hvordan hockeyrinken ble bygget opp på fotballstadionet. Saken fortsetter under videoen.

Hjemmelaget var nær utligning da Kalle Ekelund ble utvist i starten av den siste perioden. Men målvakt Samuel Ward – med Sparta-lue på toppen – ryddet bra opp. Stjernen klarte å løfte seg litt, men Sparta-trener Lenny Eriksson manet til forsiktighet på den trå isen. Muligheten ville komme, lovte den pressede treneren.

Publikumsboost: Snart 100.000 har sett Storhamar

Og da Stjernens Robin Axbom ble utvist fem minutter slutt kom Sparta-scoring nummer to.

Daniel Öhrn smalt pucken opp i krysset mens Henrik Malmström forstyrret sikten til Stjernen-keeper Berg. Dermed var Stjernen over i desperasjonen.

Landslagets Niklas Roest kunne spasere inn 3–0 i det tomme hjemmeburet to minutter før slutt.

Roest mottok Winter Classic-trofeet fra hockeypresidenten.

– Det var en jævla bra fest, meldte Sparta-kapteinen.

– Jævla surt, kvitterer Stjernens Andreas Heier til TV 2.

Her kan du lese mer om