AVSLAPPET TYPE: Mats Zuccarello (i midten) tar en kikk opp mot videoskjermen i taket i Ice Palace foran spilleforlengelsen mot Sveits søndag. Fra venstre: Anders Bastiansen, keepertrener Pekka Alcén, lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen, matchvinner Andreas Martinsen og Jonas Holøs. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Zucca: Jeg er ikke mer verd enn de andre

Tollefsen: – Vi driter i hvor mye penger folk tjener

MOSKVA (VG) Mats Zuccarello (28) tjener 37 millioner per sesong og dermed to hundre ganger mer enn «hockeygutta» med lavest lønn – men understreker at han ikke er mer verd enn noen av dem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er meg selv og ikke noe mer verd. Jeg er ikke et bedre menneske, lurere eller morsommere enn noen av de andre, sier Mats Zuccarello til VG i lobbyen i spillerhoteller Crowne Plaza her i Moskva.

COMEBACK-KID: Mats Zuccarello (28) har ikke spilt VM for Norge siden 2010. Nå er han tilbake, i Moskva. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Det er rett før lagbussens avgang til formiddagstreningen i Ice Palace klokken 12.30 mandag. Han har, dagen etter 43 over Sveits, i likhet med resten av Norges spillere droppet tilbudet om å være tilskuer til russernes feiring av «Seiersdagen» for «Den store fedrelandskrigen» (2. verdenskrig).

BAKGRUNN: Hockey-VMs 10 største stjerner

Spilloppmaker i New York

– Her er det ikke jeg som er den sosiale. Jeg går ikke i bresjen, svarer han på spørsmålet om han med sin status føler en forpliktelse når det gjelder nettopp det.

I sitt klubblag, New York Rangers, er han kjent for å være en slags spilloppmaker. Han er «en av gutta» og sørger gjerne for å skape god stemning, og han er ikke redd for å fleipe med NHL-lagets superstjerne, keeper Henrik Lundqvist. Nå – i VM-comebacket for Norge er det han som har status som superstjerne.

På bakgrunn av sportslige prestasjoner og lønn.

Mats Zuccarello er «hockeyguttas» eneste internasjonale toppspiller og han er den desidert best betalte. Sesonglønnen hans er 31 millioner høyere enn den Norges andre NHL-spiller, Andreas Martinsen (25), hadde i Colorado Avalanche siste sesong: Seks millioner.

Martinsen satt norsk NHL-rekordLES SAKEN

Deretter følger spillerne med klubbadresse i svensk topphockey. De kan tjene et par millioner i året.

Leste du denne? Shampos VM-maraton

Martinsen: Mats er den samme

For spillerne i norske klubber kan den være fra mellom 100.000 til 200.000 og opp til 500.000 til 750.000 kroner.

Landslagssjef Roy Johansen (56) sier at «vi har snakket om» at Zuccarello ikke må bli stående for lenge opptatt med media.

– Ellers behandler jeg ham som en av de andre på laget. Han er ikke sånn som type heller. Derfor har det vært unødvendig å snakke med ham om dette. Og alle unner ham suksessen han har hatt. Det fins ingen misunnelse, svarer Johansen på spørsmål om landslagsledelsen har tatt forholdsregler med hensyn til Zuccarellos stjernestatus og inntreden.

– Føler du en slags forpliktelse til «kompensere» for det, ved å bry deg litt ekstra om spillerne som er lenger ned i hierarkiet?

– Nei, jeg merker ikke noe til det. Det er ikke slik her. Her er alle like, og i så fall er jeg nederste på rangstigen. Vi er en kompisgjeng som gjør ting sammen. Ingenting er endret siden 2010, svarer Mats Zuccarello.

VM i Mannheim for seks år siden var hans siste før han undertegnet sin første NHL-kontrakt etter suksess for svenske Modo og for Norge i Vancouver-OL samme år.

– Mats (Zuccarello) er en av de største stjernene i NHL. Vi har ikke spilt sammen siden VM i 2010, men han er akkurat den samme som da. Det er styrken vår. Ingen kommer inn og har diva-nykker. Mats er seg selv og tar vare på dem rundt seg. Han er en av gutta, og oppfører seg slik, sier Andreas Martinsen.

Leste du denne? Zucca kjøpte ny leilighet i fjor

– Penger styrer mye

Hundre kilo tunge Martinsen ble matchvinner og skaffet Norge to poeng da han gjorde 4–3 etter målgivende pasning fra Mathis Olimb (30) i spilleforlengelsen mot Sveits.

VG-analyse foran Norges thriller-seier: Tør ikke vedde Sveits-bart igjen

Norges mangeårige lagkaptein, Ole-Kristian Tollefsen (32), sier kort og godt at «vi driter i hvor mye penger folk tjener».

– Hierarkiet hos oss har å gjøre med hvor lenge du har vært med. Det er helt uproblematisk at lønnsforskjellene er store. Penger styrer selvsagt veldig mye, det er de vi lever av og karrieren er kort. Men her spiller de ingen rolle, hevder Ole-Kristian Tollefsen.

Han har tjent gode penger i NHL og for et par sesonger siden fortalte han i et intervju med svenske Expressen at månedslønnen hans i Karlstad-klubben Färjestad var 200 000 kroner.

PÅ LIKE FOT: Mats Zuccarello (f.v.), Andreas Martinsen og Mathis Olimb har vært Norges beste og viktigste spillere i VM. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Spiller «pingis» og boccia

Jonas Holøs, backbautaen som (igjen) spilte mest mot Sveits (27.16 min), fikk en signeringsbonus på drøyt to millioner da han for fem år siden undertegnet for svenske Växjö etter et kort opphold i NHL-klubben Colorado Avalanche.

Den tidligere Russland-proffen (rundet 80 VM/OL-kamper mot Sveits) vedgår at han har vært i lag der «noen har flydd i vei», det vil si blitt høye på pæra som følge av solid avlønning og stjernestatus.

Holøs til VG i fjor: Bedre betalt i Russland

– Det kan jo hende at noen kommer inn med for «høyt hode». Men Mats (Zuccarello) er en helt vanlig gutt som synes det er kult å spille «pingis», dart og boccia i fellesrommet vårt (på hotellet), sier Jonas Holøs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder